Ramazan Ramazan'ı sağlıklı geçirin

Ramazan'ı sağlıklı geçirin

Paylaş
Ramazan'ı sağlıklı geçirin

Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için tüketilmesi gereken tok tutucu ve sindirimi kolay besinleri bilmek önemli. Ama susattığı, çabuk acıktırdığı, güç hazmedildiği için uzak durulması gereken besinleri tanımakta da yarar var. İftarda besin seçiminize yardım edecek tavsiyeleri M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü hazırladı

Yağa ve tuza hayır!

Tuz ve yağ içeriği yüksek besinler (tuzlu peynir, sucuk, salam, sosis, pastırma, zeytin, turşu, cips) gün içinde daha fazla susamamıza neden olur. Bu da oruç süresini zorlaştırır. O nedenle bu tür besinlerden Ramazan boyunca uzak durmak gerekir. Hazmı da zor olan bu besinler, gün boyunca sindirim sisteminizle ilgili sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Haberin Devamı

Pide yiyen çabuk acıkır!

Beyaz undan yapılmış bir klasik olsa da çabuk acıktırır. Beyaz un gibi beyaz pirinç de kan şekerini hızlı yükselten bir besin. Onun yerine bulgur yiyin ki kan şekeriniz daha yavaş yükselsin ve acıkma süreniz uzasın. Bulgur, tam tahıllı karbonhidrat içeren yüksek posa içeriği sayesinde midenin daha geç boşalmasını sağlar. Böylece gün içinde yaşanması muhtemel yorgunluk hissinin oluşması gecikir.

Gece kızartmadan uzak durun

Hepimiz gündüz saatlerinde daha hareketli olduğumuz için, metabolizmamız normal hızda çalışır. Gece ise metabolizma en düşük seviyede çalışır. Bu yüzden, yatmaya yakın veya uyku arasındaki sahurda yenen yağlı ve şekerli besinler daha hızlı yağa dönüşür. Bu da hızlı kilo alımına neden olur. Kızartılmış, yağ ve kalori içeriği yüksek besinlerin fazla tüketilmemesinin sebebi işte bu.

Haberin Devamı

Dondurma ya da güllaç

Tatlının iftar sofrasındaki yeri ayrıdır. Oysa şeker içeriği yüksek besinleri, normal günlerde bile çok tercih etmemek gerek. Aslında, içerdikleri boş kalori dışında genelde besleyici özellikleri yoktur. Yaz aylarında iftar saatinin çok geç olması, şekerli besinlerin tüketimini ekstra sakıncalı hale getirir. Çünkü, uzun süre açlık sebebiyle kan şekeri düşer. Böyle bir durumda tüketilen tatlı besinler, kan şekerinde önce hızlı bir yükselişe, ardından da keskin bir düşüşe sebep olur. Yüksek insülin ve alt üst olan kan şekeri, yenilenlerin yağ olarak depolanma oranını artırır. Mutlaka tatlı tüketecekseniz dondurma ve güllaç gibi sütlü-şerbetsiz tatlıları tercih edebilirsiniz.

Konsantrasyon bozukluğuna karşı badem, ceviz, fındık

Badem, fındık, ceviz gibi vücuda faydalı yağ asitlerinden zengin besinler, hem tokluk süresini uzatır hem de açlık sebebiyle gün içinde yaşanan konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Dikkat edilecek nokta; bu besinlerin kesinlikle çiğ olarak tüketilmesi. Kavrulmuş ve tuzlanmış olan kuruyemişteki faydalı yağ asitleri kayba uğramıştır.

Sahurda ideal besin: Yumurta

Özellikle sahurda, örnek protein olarak tanımlanan en kaliteli protein kaynağı yumurta yemek; uzun süre tok kalmanızı sağlar ve ihtiyacınız olan vitaminleri takviye eder.

Probiyotik tüketimi hazmı kolaylaştırır

Probiyotik etkisi yüksek besinler bağırsaklardaki faydalı bakterilerin hem sayısını hem de çeşitliliğini arttırır. Bu sayede sindirimi destekleyici etki yapar. Tarhana, evde mayalanmış yoğurt ve kefir tüketmek çok faydalı olur. Probiyotik etkili bu besinler, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlık, bağırsak enfeksiyonu, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Rezene ve anason çayıyla mideyi rahatlatın

Ramazan ayı, özellikle sindirim sisteminin çok zorlandığı bir dönem. Gerek normal zamanlardan daha ağır yemeklerin tüketilmesi ve gerek tüketilen miktarların kısa bir zaman dilimine sıkıştırılması tüm sistemi zorlar. Sindirim sistemini rahatlattığı bilinen rezene, anason gibi bitkilerin çayının içilmesini bu sebeple tavsiye ediyoruz.

Banu Eroğuz Demirözü, 30 besinlik öneride bulundu. Bunların bir bölümü mutlaka tüketilmesi gerekenler. Diğerleri de uzak durulması gereken besinler.

Tüketin

  • Elma, elma suyu
  • Muz
  • Karpuz
  • Maden suyu
  • Badem
  • Fındık
  • Ceviz
  • Tarhana
  • Kefir
  • Yoğurt
  • Yumurta
  • Süt
  • Bulgur
  • Nohut
  • Kurufasülye

Tüketmeyin

  • Tuzlu peynirler
  • Salam
  • Sucuk
  • Sosis
  • Pastırma
  • Zeytin
  • Turşu
  • Salamura besinler
  • Cipsler
  • Tuzlanmış, kavrulmuş kuruyemiş
  • Şekerli kompostolar
  • Şekerli ve gazlı içecek
  • Beyaz undan yapılmış hamurişi
  • Yağlı ve şerbetli tatlılar
  • Kızartmalar

Haberin Devamı