Ekonomi Rantsal değil halksal dönüşüm

Rantsal değil halksal dönüşüm

Paylaş
Rantsal değil halksal dönüşüm

Çukurova Belediyesi, Türkiye'nin en büyük dönüşüm projelerinden biri olan ‘Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçiriyor. Projeyle akıllı bir kent oluşturuluyor

ALEV GÜRSOY CİMİN

Haberin Devamı

TÜM HAKLAR VERİLİYOR

Son yıllarda sık duyduğumuz konuların başında kentsel dönüşüm geliyor. Ancak kimileri bunu ‘rantsal dönüşüme’ çevirmiş. Yüzü gülen de çok, mağdur olan da. Vatandaşı bu konuda ikna etmek zor. Çünkü kimse yerinden, yurdundan olmak istemiyor. Haksız da değiller. Geçmişte bunun örnekleri çok yaşandı. Daha güzel ve büyük evlerde oturmak umuduyla binlerce vatandaş evsiz kaldı. Tabii bunun tam tersi de mümkün. Yerel yöneticilerimiz bu işi çok düzgün yürütüyor. Vatandaşa dönüşümü anlatıp, haklarını veriyorlar. Bu işten rant sağlayanlar da avucunu yalıyor.

VATANDAŞLA İLETİŞİM

Bunun en güzel örneği Adana’nın Çukurova ilçesinde. ‘Gülümseyin Çukurova’dasınız’ sloganının içi boş değil. İlçede yüzler gülüyor. Yüz güldüren projelerden biri de, 4 yıldır süren ‘Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi.’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri. 2013’te Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Riskli Alan’ ilan edilen Belediye Evleri Mahallesi’ne, Başkan Soner Çetin hemen el atmış. Dönüşüm yapılacak alanın tüm çalışmaları yapılmış. Bu projeden karlı çıkan tarafın da vatandaş olmasını istemiş. Çukurova Belediyesi tüm vatandaşlarla yüz yüze görüşmüş ve endişelerini gidermiş. Ki belediyenin en büyük özelliği vatandaşla çok iyi iletişim kurması.

Haberin Devamı

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

Evlere gelirsek... Geniş, modern ve ferah. Proje tamamlandığında herkesin yüzü gülecek. Hak sahiplerinin tamamına taşınma ve kira yardımı yapılacak. Başkan Soner Çetin diyor ki, “Bir tek kişi mağdur olursa, bunun vicdan azabını kaldıramam. Herkes kazanacak, bir tek mağdur olmayacak.” Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi çağdaş ve Türkiye’nin en güzel yaşam alanlarından biri olacak. Çünkü sadece üst yapısı ile değil, altyapısı, binaları, yolları, yeşil alanları, donatıları ile akıllı bir kent.

ADANA'NIN İNCİSİ

Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi’yle örnek bir kent oluşturuluyor. Projenin ulaşım altyapısı da çok iyi planlanmış. Geniş bulvarlar, trafiğin rahat aktığı yollar, toplu ulaşım aksları, bisiklet yolları, otoparklar var. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları bile düşünülmüş. Binalar da yeşille iç içe. Turunç kokulu on binlerce metrekarelik yeşil alanda yürüyüş ve koşu yolları, aktivite alanlarında çocukların güvenle oynayacağı parklar da olacak. Proje alanında çocuklar okullarına yürüyerek gidebilecek. Anaokulu, ortaokul, lise dahil tüm eğitim kurumlarının yanı sıra sağlık birimleri tüm kentlinin hizmetinde olacak. Yaşlılar ve engelliler için de engelsiz kent tasarımıyla yollar, kaldırımlar, yol işaretleri düşünülmüş. Projenin şimdiden Çukurova ve Adana’ya hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı