Gündem Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde 'casusluk' iddiası

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde 'casusluk' iddiası

Paylaş
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde 'casusluk' iddiası

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde okutman olarak görev yapan Wend Mary Kasap, üniversite yönetiminin "casusluk" yaptığı gerekçesiyle görevine son vermek istediğini iddia etti

Wend Mary Kasap, Türk eşi Adnan Kasap ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kampüsü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce, akademisyenlere İngilizce öğretmek için okutman olarak üniversitede göreve başladığını söyledi.

Wend Mary Kasap, hakkında "casus" yaptığı yönünde dedikodular yapıldığını, buna üzdüğünü ifade ederek, "Karadeniz Teknik Üniversitesi kütüphanesinden arkeoloji alanında bir kitabın çevirisini yaparak üniversite matbaasında çoğaltıp dağıttım. Kitapla ilgili misyonerlik yaptığım iddia ediliyor. Keşke o kitabı buradaki akademisyenler İngilizce okuyup anlayabilseler" dedi.

Eşi az Türkçe bildiği gerekçesiyle açıklamayı sürdüren Adnan Kasap, üç yıllık başarılı çalışmalar sonrası 12 Temmuz 2013'de Üniversite Senatosunun eşinin görev süresinin uzatılması talebi ile YÖK'e başvurduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Ancak eski Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz'ın istifa etmesinin ardından, ilk olarak haber verilmeden odası boşaltıldı. Bugün ise üniversiteye girişi engellenmek istendi. Eşimin üzerinde sürekli baskılar var. Eşimin, 'İngiliz casusu' olduğu iddia ediliyor. Bu asılsız gerekçelerle üniversiteden uzaklaştırılmak isteniyor. Bu yapılan hukuksuzdur."



Üniversiteden açıklama

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, Wendy Mary Kasap'ın 2011 ve 2012 yıllarında üniversite bünyesinde sözleşmeli yabancı uyruklu öğretim elemanı olarak çalıştığını, 2013 yılında sözleşmeli yabancı uyruklu öğretim elemanı olarak çalışması konusunun Ekim 2012'de Üniversite Yönetim Kurulunda görüşüldüğünü ve yabancı uyruklu öğretim elemanı olarak çalıştırılmaması yönünde karar alındığını bildirdi.

Kasap'ın çalıştırılmayacağının YÖK Başkanlığına bildirildiğini ve üniversite ile ilişiğinin 31 Aralık 2012'de kesildiğini vurgulayan Karaman, şunları kaydetti:

"SGK çıkışı yapılarak üniversitemiz ile ilişkisi kesilmiştir ancak daha sonra üniversitemiz Mühendislik Fakültesinde sözleşmeli yabancı uyruklu öğretim elemanı olarak çalıştırılması gündeme gelmiş ve YÖK Başkanlığı'nın oluru olmadan sözleşmeli yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılamadığı için konu tekrar YÖK'e sorulmuştur. 12 Temmuz 2013'de YÖK yazısında Wendy Mary Kasap'ın 2013 yılında da sözleşmeli yabancı uyruklu öğretim elemanı olarak üniversitemiz bünyesinde çalıştırılabileceği bildirilmiştir.

Bunun üzerine eylül ayında rektörlük tarafından kendisine bir yazı yazılmış ve YÖK'ün ilgili yazısı dolayısıyla 1 Ekim 2013-31 Aralık 2013 arasında üniversitemiz Mühendislik Fakültesinde sözleşmeli yabancı uyruklu öğretim elemanı olarak çalışabileceği bildirilmiştir.



Kendisi bu durumu kabul etmeyerek, 1 Ocak 2013'den itibaren kendisine ücret ödenmesini talep etmiştir. Bunun üzerine, 1 Ocak 2013 ile 1 Ekim 2013 arasında üniversitemiz ile kendisi arasında herhangi bir sözleşme imzalanmamış olduğu için bu dönemle ilgili olarak hukuken bir ödeme yapmamızın mümkün olmadığı ancak sözleşme yaptığımız tarihten itibaren ödeme yapabileceğimiz tarafına bildirilmiştir."

Karaman, ilgili okutman ile başka bir sorunlarının olmadığını kaydetti.

AA

3