Gündem Reina saldırısı soruşturmasında DEAŞ’ın 'kadı'sı tutuklandı

Reina saldırısı soruşturmasında DEAŞ’ın 'kadı'sı tutuklandı

Paylaş
Reina saldırısı soruşturmasında DEAŞ’ın 'kadı'sı tutuklandı

İstanbul Ortaköy’de Reina’ya yılbaşı gecesi düzenlenen terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan ve DEAŞ bünyesinde sözde 'kadı' (yargıç) olarak kabul edildiği tespit edilen Yasser Mohammed Salem Radown tutuklandı. Teröristin makatına sakladığı telefonda önemli delillere ulaşıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında DEAŞ'lı terörist Abdulkadir Mashrapov'un düzenlediği ve 39 kişinin wöldüğü saldırıya ilişkin Zeytinburnu’nda yapılan operasyonda gözaltına alınan şüpheli Yasser Mohammed Salem Radown mahkemeye sevk edildi.


Soruşturmayı yürüten savcılık, şüpheli Yasser Mohammed Salem Radown’u "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçlarından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti.

ÜZERİNDEKİ NOT DEFTERİNDE DEAŞ’LILARIN LİSTESİ VARDI



Hakimliğe gönderilen sevk yazısında, Yasser Mohammed Salem Radown’un üst aramasında çıkan not defterinde çok sayıda telefon numarası, adres ve isimlerin yazılı olduğu belirtilerek, söz konusu telefon numaralarına ilişkin yapılan incelemelerde örgütle iltisaklı veya çatışma bölgeler ile irtibatlı çok sayıda örgüt mensubuna ait telefon numarası olduğu belirtildi.

'MAKATINDAN TELEFON ÇIKTI​'



Sevk yazısında şüphelinin üst aramasında makatına sakladığı bir cep telefonunun da ele geçirildiği ve bu cep telefonunda silah fotoğraflarının yeraldığı belirtildi.

Yine yazıda, şüphelinin örgüt bünyesinde, 'Ebu Cihad' kod ismini kullandığı ve sözde kadı (yargıç) seviyesinde olduğu ve "Reina saldırısı benzeri ya da canlı bomba eylemi potansiyeli" bulunduğu tespitine yer verilerek şüpheli Radown’un tutuklanması talep edildi.

'KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ VAR'



Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nde ifade veren Yasser Mohammed Salem Radown’un, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması dikkate alınarak "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçlarından tutuklanmasına karar verildi.


TUTUKLU SAYISI 3’E YÜKSELDİ



Ortaköy’deki ünlü eğlence kulübü Reina’da gerçekleştirilen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmada, Uygur asıllı Çin vatandaşı olan Omar Asım ve Abuliezi Abuduhamiti, "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Ruhsatsız ateşli silah satın alma ve taşıma", "Nitelikli şekilde kasten öldürme suçuna yardım" ve "Anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklanmıştı. Yasser Mohammed Salem Radown ile birlikte tutuklananların sayısı 3’e yükseldi. Ortaköy saldırısını gerçekleştiren şüpheli Abdulkadir Masharipov’un da aralarında bulunduğu 50’ye yakın kişinin ise emniyetteki sorgularının devam ettiği öğrenildi.

Ümit TÜRK / DHA