Gündem Rekabet Kurumu'ndan beton santrallerine soruşturma

Rekabet Kurumu'ndan beton santrallerine soruşturma

Paylaş
Rekabet Kurumu'ndan beton santrallerine soruşturma

İZMİR'de beton firmalarının yaptığı yüzde 35'lik zammın ardından Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki 6 çimento fabrikasına toplamda 70 milyon 913 bin lira ceza kesen Rekabet Kurumu, şimdi de İzmir'deki 10 beton santrali için soruşturma başlattı

Aralarında İzmir’dekilerin de bulunduğu hazır beton firmalarının yaptığı yüzde 35"i bulan zam nedeniyle Torbalı İlçesi’ndeki müteahhitler, 15-30 Ocak tarihleri arasında beton dökmeme kararı alarak tepkilerini gösterdi. Torbalılı müteahhitlerin tepkileri sürerken Rekabet Kurumu, Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki 6 çimento şirketine, anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle idari para cezası kesti. Buna göre, As Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş., Batısöke Söke Çimento Sanayi T.A.Ş., Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş., Denizli Çimento Sanayii Ticaret A.Ş. ve Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye 4.5 milyon ila 15 milyon 512 bin lira arasında değişen idari para cezaları verildi. Rekabet Kurumu şirketlere toplamda 70 milyon 913 bin lira ceza kesti.

Haberin Devamı

BETON SANTRALLERİNE SORUŞTURMA

Rekabet Kurumu, şimdide beton santralleri için harekete geçti. Sektörde yaşandığı öne sürülen kartelleşmenin önüne geçmek isteyen Rekabet Kurumu, İzmir’deki 10 beton santrali için soruşturma başlattı. Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "İzmir’de faaliyet gösteren hazır beton firmalarının rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde oldukları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurumunca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 20.04.2016 tarihli toplantısında müzakere eden Kurum, bulguları ciddi ve yeterli bularak, Batıbeton Beton San. A.Ş., Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş., Varol Beton ve Yapı Endüstri San. Tic. A.Ş., Mendeş Grup Beton İnş. Mad. San. Tic. A.Ş., Irmak Beton Madencilik İnşaat Nakliyat Akaryakıt Turizm İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti., Kavuklar Akaryakıt Otomotiv İnşaat San ve Tic. A.Ş., Yarbay İnşaat Nakliyat ve Turizm İşletmecilik Tic. Ltd. Şti., Dere Beton Hazır Beton ve Yaş Sıva Sanayi ve Ticaret A.Ş., Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş. ve Modern Beton San. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, karar verildi" denildi.

Haberin Devamı

’CEZALAR AZ GELİYOR’

Rekabet Kurumu’nun İzmirli 10 beton santrali hakkında soruşturma açmasını değerlendiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Rekabet Kurumu’nun cezaları caydırıcı olmalı. Gerekirse meslekten men edilmeye varan cezalar uygulanmalı. Para cezalarının az geldiğini söyleyebilirim. Biz sektörün temsilcisi olarak, çimento ve beton firmaları kartelcilikten vazgeçene kadar Demokles’in kılıcı gibi başlarında sallanmaya devam edeceğiz. Uyarılarımızı dinlemiyorlar. Rekabet Kurumu’nun cezalarına da katlanacaklar" diye konuştu.