Gündem Renault (Clio, Megane, Fluence, Kangoo) gösterge paneli ikaz ışıkları lambaları ne anlama geliyor?

Renault (Clio, Megane, Fluence, Kangoo) gösterge paneli ikaz ışıkları lambaları ne anlama geliyor?

Paylaş
Renault (Clio, Megane, Fluence, Kangoo) gösterge paneli ikaz ışıkları lambaları ne anlama geliyor?

Renault marka otomobillerin son yıllarda yüksek teknolojiye geçmesiyle birlikte gösterge ikaz lambaları da bir hayli çoğaldı. Araç içindeki göstergeler hakkında fikri olmayanlar herhangi bir uyarı sisteminde ne yapacaklarını bazen bilemiyorlar. İşte Renault (Clio, Megane, Fluence, Kangoo) gösterge paneli ikaz ışıkları lambaları ve anlamları...

Araç içindeki gösterge ikaz ışıkları büyük bir öneme sahip... Özellikle de "kırmızı ikaz ışıkları" yandığında ne yapılması gerektiği bilinmesi gerekiyor. Bu ikaz ışıkları araçtan araca fark ederken biz de sizler için Renault (Clio, Megane, Fluence, Kangoo) gösterge paneli ikaz ışıkları lambaları ve anlamlarını derledik.

Haberin Devamı

Tencereye benzeyen gösterge arıza işareti: Yakıt filtresinde biriken suyun belirlenen seviyeye ulaştığını gösterir. Bu durumda servise başvurmanız gerekmektedir. Yakıt filtresi, aracın benzinli olsun dizel olsun yakıt deposundan gelen yakıtı motora gitmeden önce toz, kir, pas gibi motora zarar veren artıklardan temizleyen bir mekanizmadır. Benznli ve dizel motorlarda yakıt filtreleri çalışma prensibi birbirine benzerdir. Yakıt filtreleri araçlar bakımlarında belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken aracın parçaları arasındadır.

Ön sis lambası göstergesi: ön sis lambası açık olduğu zaman gösterge panelinde görülen ikaz ışığıdır. Bir arıza olduğu anlamına gelmez.

Kızdırma bujisi İkaz İşareti: Gösterge panelinde bulunan sargı şeklinde halkasal işaret: dizel motorlu araçlarda ön ısıtması anlamına gelir. Araç kontağı çevrildiği zaman göstergede çıkar ve daha sonra araç çalıştıktan sonra söner. Bu durum normaldir ve bir arıza olduğunu göstermez. Kızdırma bujisi dizel motorlu araçlarda hava-yakıt karışımı yeterince ısınması sağlar ve böylelikle araç motoru soğukken aracın çalışmasını sağlar.

Haberin Devamı

Motor yağı basınç uyarı ışığı: araçta motor yağ basıncının düşük olduğunu gösteren arıza simgesidir. Aracın benzinli, tüplü veya dizel olmasına bakılmaksızın motor yağ basıncı azaldığı anlamına gelmektedir. Bu durumda servis ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Motor yağ basıncı sensörü (yağ müşürü) nünde kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer aracın motorunda yeterli yağ bulunuyorsa yağ müşürünin bozulmuş olma ihtimali vardır.

Hararet simgesi (anahtar işaretine benzeyen resmin anlamı): motor soğutma sıvısının motoru soğutamadığı ve aşırı ısındığı anlamına gelen arıza simgesidir. Bu durumda araç güvenli bir şekilde bir kenara çekilip servis ile görüşülmelidir. Araç hararet arıza simgesi ile sürülmeye devam edilmemelidir. Aksi halde araç conta yakabilir ve ciddi masraflar çıkabilir.

Kısa huzmeli far ışığı: aracın kısa farlarının açık olduğu anlamına gelmekte olup renault aracınızda bir arıza oluştuğu anlamına gelmez.

Haberin Devamı

Kapı açık ikaz simgesi: Renault aracın kapılarından birinin açık olduğu göstermektedir. Kapıları kontrol ettikten ikaz arıza simgesi sönmezse kapılarda bulunan kapı açık kapalı kontrolü için kullanılan sistemin bozulmuş olabileceği anlamına gelir.

ISG sistemi otomatik

İmmobilizer gösterge ışığı

Hız sabitleyici ayar göstergesi

Kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye içinde söner. Bu ikaz ışığının kontak açıldığında yanmaması veya motor çalışırken yanması, sistemdeki bir arızanın işaretidir. Vakit geçirmeden Marka Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Göstergedeki lamba

Emniyet kemeri uyarı lambası

Elektronik stabilite (denge) kontrol sistemi ESP kapalı

Elektrikli el freni arıza göstergesi

El freni ve fren hidroliği seviyesi uzarı işareti

Electronik stabilite sistemi

Düşük yakıt seviyesi

Cruize kontrol hız sabitleyici

Düşük lastik basınç göstergesi

Buzlu yol uyarı ışığı

Bagaj kapağı açık uyarı ışığı

Arka sis lambası göstergesi

Sürekli yanmaya devam ederse, bir an önce Marka Yetkili Servisi’ne başvurunuz;yanıp sönerse, motor devrini yanıp sönme kesilene dek düşürünüz. Vakit geçirmeden Marka Yetkili Servisi’ne başvurunuz.

Haberin Devamı

Akü uyarı ışığı

Seyir halindeyken stop ikaz ışığıyla birlikte yanar ve aynı zamanda bir sinyal sesi duyulursa, bu elektrik devresinde aşırı şarj ya da düşük şarj olduğunu gösterir. Aracı durdurunuz ve bir Marka Yetkili Servisi’ni arayınız.

Aktif ECO göstergesi

Adaptif ön aydınlatma sistemi