Reyhanlı Reyhanlı Barajı’na su iletecek projede çalışmalar devam ediyor

Reyhanlı Barajı’na su iletecek projede çalışmalar devam ediyor

Paylaş
Reyhanlı Barajı’na su iletecek projede çalışmalar devam ediyor

Reyhanlı Barajı’na su iletecek projede çalışmalar devam ediyor

Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)- HATAY’ın Reyhanlı ve Kumlu ilçeleri arasında DSİ tarafından yapılmakta olan Reyhanlı Barajı’nda çalışmalar devam ediyor.

Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ile Reyhanlı Barajı ana su kaynaklarından Afrin Çayı üzerinde inşa edilecek olan Davutlar Regülatörü ile Afrin Çayı’nın suları Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılacak, depolanan su ile Amik Ovasında 600 bin dekar alanda modern sulama yapılacak. Regülatör aynı zamanda Reyhanlı Barajı’nın dolu savağı olarak da görev yapacak. Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı İnşaatı işinde fiziki gerçekleşme yüzde 60 seviyesinde devam ederken projenin tamamlanması ile Afrin Çayı’ndan Reyhanlı Barajı rezervuarına yıllık 21 hm3 su temini sağlanacak. DSİ resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, proje kapsamında geçici derivasyon kazısının tamamlandığı, iletim hattı şev beton kaplama imalatı yapıldığı belirtildi.

İletim hattındaki kaplama beton imalatı ve regülatörün temel forekazık imalatının devam ettiği belirtilen açıklamanın devamında, “İletim kanalı taş tahkimat imalatı ve derivasyon kanalı kazısı tamamlanmıştır. Yine bu proje kapsamında terör unsurları ve kaçakçılık faaliyetleri gibi ülkemiz sınırlarından yasadışı geçişlerin engellenmesi, ülke güvenliğinin teminine katkı sağlanması maksadıyla inşa edilen Afrin Güvenlik Seddesi ve üzerindeki sanat yapıları tamamlanmıştır. Projenin toplam maliyeti 2019 yılı birim fiyatları ile 109.078.350 TL’dir. 01.12.2016 tarihinde başlanılan inşaatın 2020 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir” denildi.

REYHANLI BARAJI’NIN OVA’YA KATKISI

Amik Ovası’nda yer alan Reyhanlı Barajı ile 600 bin dekar tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacı karşılanacak. Taşkın koruma ve sulama maksadıyla projelendirilen barajın su kaynağını Afrin Çayı, Karasu Çayı ve Asi Nehri oluşturuyor.

9 bin 271 metre kret uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kretine sahip Reyhanlı Barajı ile hem Amik Ovası’nda yer alan 600 bin dekar zirai arazi sulanacak hem de 200 bin dekar saha taşkın zararından korunacak. Milli ekonomiye yıllık 407 milyon 848 bin TL katkı sağlanması hedefleniyor.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı