Siyaset Ricciardone: Türkiye'ye inanıyoruz
Paylaş
Ricciardone: Türkiye'ye inanıyoruz

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, "Türkiye, 10 büyük ekonomi arasına girmeyi amaçlıyor. Biz bu hedefi gerçekleştireceğinize inanıyor ve sizi tamamen destekliyoruz" dedi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Türkiye, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olmak için çok yol kat etti, önemli reformlar yaptı. Şimdi Türkiye’nin daha da iddialı bir hedefi var. 10 büyük ekonomi arasına girmek. Biz bu hedefi gerçekleştireceğinize inanıyor ve sizi tamamen destekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ricciardone, ilk olarak Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret ederek, kent hakkında bilgi aldı.

Ziyarette, Vali Balkanlıoğlu, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’ye kök boyalı Bayat kilimi, Afyonkarahisar mermerinden yapılmış bir satranç takımı ile kenti tanıtan CD ve kitapçık hediye etti.

Daha sonra bir otelde düzenlenen "Afyonkarahisar ve Çevresinin Ülke Ekonomimizdeki Yeri ve Yerel Değerlerle Kalkınma" toplantısına katılan Ricciardone, Amerika Birleşik Devleti (ABD) Başkanı Barack Obama’nın başkan seçildikten sonra yurtdışına yaptığı ilk seyahati Türkiye’ye gerçekleştirdiğini hatırlattı.

ABD Başkanı Obama’nın ekonomik ve ticari ilişkilerin, siyasi ve güvenlik alanlardaki stratejik işbirliğiyle aynı seviyeye çıkarılması gerektiğini belirttiğini anlatan Ricciardone, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu amaca ulaşmak için Türk Hükümeti’yle çok yakın çalışıyoruz. Daha fazla ticareti ve yatırımı destekleyecek, modern ve şeffaf bir hukuki ortam oluşturmayı amaçlıyoruz. ABD ve Türk Hükümetleri, ekonomik ilişkileri geliştirmek, karşılıklı ticaret ve yatırım artırmak amacıyla, bakanlık düzeyinde bir diyalog oluşturdu. Ayrıca, bir takım ticari ve yatırım konularının ele alındığı çalışma gurupları kurduk. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10’ncu büyük ekonomisi olma hedefini tamamen destekliyoruz. Sizler bizim eski ve önemli bir dostumuzsunuz. Dolayısıyla Türkiye’yi güçlü ve ekonomide bölge lokomotifi olarak görmek istiyoruz. Aynı zamanda Amerikan mal ve hizmetleri için daha büyük bir pazar haline gelmesini arzu ediyoruz. Türkiye’nin bu hedefini başaracağına inanıyoruz. Bunun için birkaç konu üzerine çalışması gerektiğine inanıyoruz."

-"Türkiye’nin 10’ncu büyük ekonomi hedefi"-

Türkiye’nin, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olmak için çok yol kat ettiğini belirten Ricciardone, Türkiye’de önemli reformlar yapıldığını bildirdi.
Türkiye’nin 10’ncu büyük ekonomi arasına girmek gibi iddialı bir hedefi olduğunu ifade eden Francis Ricciardone, şöyle devam etti:

"Türkiye, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olmak için çok yol kat etti, önemli reformlar yaptı. Şimdi Türkiye’nin daha da iddialı bir hedefi var. 10 büyük ekonomi arasına girmek. Biz bu hedefi gerçekleştireceğine inanıyor ve sizi tamamen destekliyoruz. İnanıyoruz ki, Türkiye’nin finansal sistemini daha da genişletip, derinleştirmeye, inovasyon sektörünü geliştirmeye, daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmeye, enerji ve altyapı sektörlerine daha fazla yatırım yapmaya ihtiyacı vardır. Türkiye’nin ekonomik avantajları ve potansiyeli problemlerinden daha ağır basmaktadır. Türkiye ve ABD arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım son 2 yılda çok gelişti. Geçen sene Türkiye-ABD karşılıklı ticaret hacmi 20 milyar dolara ulaştı. Ticaretin ve yatırımların her iki yöne karşılıklı artmasını hedefliyoruz. Devletlerin karşılıklı ticareti kolaylaştırması tabi ki çok önemli, ancak asıl farkı yaratan şirketler ve insanların girişimleri, Türkiye ve ABD arasında ticaret ve yatırımın artması için şirketleri bir araya getirmeliyiz. Böylelikle fırsatları konuşabilirler."

Haberin Devamı

-"Afyonkarahisar Amerika’da çok iyi biliniyor"-

Haberin Devamı

Afyonkarahisar’dan sonra da Denizli’yi ziyaret edeceğini belirten Ricciardone, amacının bu bölgelerdeki iş adamlarıyla karşılıklı çalışmak ve Amerikalı muhataplarla ilişkileri gelişmesine yardımcı olmak olduğunu kaydetti.

Afyonkarahisar’ın Amerika’da tıbbi amaçlı haşhaş üretimi ve yönetimindeki başarısı nedeniyle çok iyi bilindiğini anlatan Ricciardone, "Ancak Afyonkarahisar’ın bundan çok daha fazlasını verebileceğini biliyoruz. Bölgede hem termal su hem de iyi kalite gıda çeşitleriyle, turizm sektörü hız kazanacaktır. Türkiye ABD’ye işlenmiş gıda ihracatında başlıca ülkeler arasındadır ve kent, Türkiye’de lokumun başkenti olarak, bu ihracatın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir" dedi.

Afyonkarahisar’ın aynı zamanda, mermeri ve traverteni, demir panelleri, ahşap ürünlerinin de iyi bilindiğini vurgulayan Ricciardone, Afyonkarahisarlı firmaların ABD’ye bu ürünleri ihraç ettiklerini, 2011’de 32 milyon dolar ihracat ve 8 milyon dolar ithalat edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, Afyonkarahisar’ın gittikçe gelişen ekonomisiyle Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olma iddiasında bir il olduğunu, bunu da büyük oranda başarmış durumda olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin ihracat rakamlarının üzerinde ihracatı olan bir il olduğunu anlatan Balkanlıoğlu, yıllık 360 milyon dolar ihracat yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını bildirdi.

Ricciardone, gazetecilerin "Afyon kaymağını nasıl buldunuz?" sorusunu, "Çok lezzetli, çok kalorili, daha iyi enerjim var, çok spor yapmam gerek. Buradan Ankara’ya kadar yürümem gerek" diye yanıtladı.

Toplantıya, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Beşer, Amerika Ekonomik İşler Müsteşarı Laird Treiber, Ekonomi Başdanışmanı Defne Sadıklar Arslan, Ekonomi Asistanı Malea Martin ve işadamları katıldı.

ANTİK KENTE HAYRAN KALDI

Denizli’ye gelen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Denizli Valiliği ziyaretinin ardından ABD’li sanatçıların da bulunduğu Uluslararası Heykel Kolonisi’ni ziyaret etti, Laodikya antik kentini gezdi. Büyükelçi Francis Ricciardone, Kömürcüoğlu Mermer tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Heykel Kolonisi’ni ziyaret etti.

Önce sanatçılarla yemek yiyen Francis Ricciardone, daha sonra mermerden yaptıkları eserleri inceledi. Ricciardone, ABD’li Edvard Fleming, John Massee ve Sherry Tipton ile Çin, Küba, Japonya, Sırbistan ve Türk sanatçılarla sohbet edip, eserleri hakkında bilgi aldı. Büyükelçi Ricciardone, daha sonra fabrikayı gezerek işadamı Nihat Kömürcüoğlu’dan mermer üretiminin nasıl yapıldığını öğrendi.

Son olarak Laodikya antik kentini eşi Marie ile birlikte gezen Ricciardone, kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Kazdağlı’dan tarihi kent hakkında bilgi aldı. Sütunlu cadde, Tapınak A ve kutsal alanı gezerek ortaya çıkarılan eserleri inceleyen Ricciardone, antik kente hayran kaldı. Francis Ricciardone, daha sonra Denizli’den ayrılarak Ankara’ya döndü.

AA-DHA