Çerkezköy 'Riskleri yönetemezseniz kriz olur'

'Riskleri yönetemezseniz kriz olur'

Paylaş
'Riskleri yönetemezseniz kriz olur'

'Riskleri yönetemezseniz kriz olur'

Şaban KARDEŞ/ÇERKEZKÖY(Tekirdağ),(DHA)- TEKİRDAĞ Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Çerkezköy TSO) Toplantı ve Zaman Yönetimi Eğitimi, Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu öğrencilerini ağırladı. Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, "Riskleri yönetemezseniz kriz olur. Krizlerden öğrenme ve önlem alma ile ilgili becerilerimiz de henüz sistemli bir hale dönüşmediğinden ve daha duygusal yaklaştığımız için yeniden yapmadığımız şeyler hep daha büyük sorunlara sebep oluyor" dedi.

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, etkin toplantı ve zaman yönetiminin en büyük sırrının planlama, yazma ve sonuçlandırma olduğunu söyledi. Hacıbekiroğlu, "Yaşamdan beklentilerinizi, hedeflerinizi, sizi motive eden, size heyecan veren şeyleri yazın lütfen. Ve 3-6 ayda bir gözden geçirin. Zamanında yapmadığınız her şey acil olur.Her şeyi zamanında yapmak sizi hafifletir, başarıyı artırır.Bir gününüzü not edin, bunu bir hafta boyunca yapın. En çok neye zaman harcadığınızı görün.Zaman harcadığınız konular sizi hedeflerinize ulaştırmayı sağlıyor mu? Düşünün, gözden geçirin, revize edin" dedi.


Pomodoro ve Önemli-Acil Matrisi tekniklerinden de bahseden Hacıbekiroğlu, katılımcılara aktif olarak gerçekleştirdikleri uğraşlarını da listeleyerek zaman kaybı yaşatanları belirlemelerini önerdi. Bazen yanlış yapılan işin krizle öğrenildiğini söyleyen Hacıbekiroğlu, "Sonra inanılmaz geriye giden, sürekli zaman harcadığımız konular aslında zamanımızı yönetmemize engel oluyor. Bir sefer çok işe kalkışmakta zamanı yönetmemize engel. Aynı anda birden fazla işi yapabilme becerisine çok az insan sahip. Bu geliştirilebilir bir şey ancak sırf hayır demek istemediğimiz için, yöneticimize karşı iş kaybetme korkusu ya da hayır demenin yöntemini yeterince bilmediğimiz için de bazen aynı anda bir sürü işi alıyoruz. Bazen çalışan sayısı yetersiz olduğu için de kurumlar bunu yapıyor" ifadelerini kullandı.

Bir diğer engelin de verimsiz ve yavaş okuma olduğunu kaydeden Hacıbekiroğlu, "Okuma hızını arttırmakla birlikte okuduğunu doğru anlama da önemli. Bazen okuduğumuzu yanlış anladığımız için yanlış uygulamalarla, yanlış bilgilerle gereksiz bir zaman kaybına da sebep olduğumuz durumlar olabiliyor." dedi. Zamanı yönetme disiplininin yaşam boyu devam etmesi gereken bir şey olduğunu belirten Seyyal Hacıbekiroğlu, "Kendinize uygun teknikleri bulduğunuz zaman da buna inanarak sürdürmeniz lazım. Acelecilik ve panik kişilikler de oldukça fazla hata yapan, yeni yeni riskleri ortaya çıkartan haller ve kişilik tipleri. Yapılan hataların kök nedenlerine bakıldığında da yetersiz ve açık olmayan iletişimsizlik en büyük zaman kaybettirici" dedi.

Zamanında yapılmayan her şeyin acil duruma dönüşerek kriz olduğunu da vurgulayan Hacıbekiroğlu, "Krizleri yönetme konusunda da yeterince iyi değiliz. Daha çok hata yapıyoruz. Riskleri yönetemezseniz kriz olur. Krizlerden öğrenme ile ilgili önlem alma ile ilgili becerilerimiz de henüz sistemli bir hale dönüşmediğinden ve daha duygusal yaklaştığımız için yeniden yapmadığımız şeyler hep daha büyük sorunlara sebep oluyor" dedi. Eğitim sonunda tüm katılımcılara Çerkezköy TSO tarafından sertifika verildi.

Haberin Devamı