Rize Rize'de, Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

Rize'de, Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

Paylaş
Rize'de, Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

Rize'de, Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

Rukiye MEYVECİ/RİZE,(DHA) - RİZE'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından düzenlenen 3 gün sürecek olan 12 ülkeden 197 bilim insanının bildiri sunacağı ‘13’üncü Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’ başladı.

RTEÜ tarafından, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılı ve Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı dolayısıyla düzenlenen 13’ncü Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu açılış programı üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. 3 gün sürecek olan programa Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Rize Vali Yardımcıları Gülhani Ozan Sarı, Kübra Baka Kılıç, Rize İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Rize İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ile 12 ülkeden 197 bilim insanı ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan RTEÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Kahraman, “Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 Yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edilmiştir. Böyle anlamlı ve özel yılda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan üniversitemizde, kuruluşumuzun 15. yılında 13. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumunu düzenliyor olmaktan, Türkçe ile ilgili çalışma yapan yurt dışında ve ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan alanında uzman siz değerli bilim insanları ile davetimize icabet ederek sempozyuma katılan saygıdeğer konuklarımızı üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

‘ARTIK DİLİMİZİN KİMLİĞİ OLDUĞUNU ANLADIK’

Sempozyuma katılan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kullanılan ‘Dilimiz kimliğimizdir’ cümlesinin sıradan bir cümle olmadığına dikkat çekerek, “Bir ikaz cümlesiydi ‘Dilimiz kimliğimizdir.’ dilimize sahip olmazsak kimliğimizi kaybederiz, cümlesiydi. O, o senelerde çalışıldı. Bu seneki başlık, ‘Dünya Dili Türkçe.’ Artık dilimizin kimliğimiz olduğunu anladık veya anlamış olmamız gerekiyor. Biraz da kendi dilimiz ile iftihar edelim çünkü ‘Türkçe bir dünya dilidir’ in altını çizmek için yapılmış bir başlıktı. Türkçe dünyada konuşulan dillerden ibaret değil 6 bin dil arasında. Nereden bakarsanız bakın, sağlam ölçülerle ilkelerle kıyaslarsanız hep ilk 10'a giren, konuşur sayısı, tarihi metinlerindeki eskilikler, konuşma dili, yazı dili, devlet dili olmuş asırlardır, hatta bilim dili olmuş, hatta eğitim dili olan çok az dil var dünyada. Devletlerin kendi dilleri olmasına rağmen bazı devletlerin eğitim dilleri İngilizce, Fransızca veya Rusça biliyoruz. Bunun altı çizilmiş. Bu hatırlatılmış. Kendimize güvenmemizi söylemiş Sayın Cumhurbaşkanımız” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı