Sağlık Romatizmaya karşı

Romatizmaya karşı

Paylaş
Romatizmaya karşı

Dövülmüşavrat otu, taze olarak romatizmalı hastalıklara karşı dilim şeklinde kesilerek ağrıyan yere sürülür

Vatanı güneydoğu Avrupa yani Macaristan, Romanya, Türkiye ve Rusya olup günümüzde güneybatı Avrupa ile kuzey Afrika’da da yetişmektedir. Boyu 1,5-3m’yi bulan sarmaşık çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizilmiş olup kalp şeklindedir. Yapraklarının üst yüzeyi parlak yeşil, kenarları bütün, üzeri derin damarlı ve uzun saplıdır. Çiçekleri yeşilimsi beyaz veya sarımsı yeşil renkte, oldukça küçük iki evli ve yaprak sapının dibinde meydana gelir. Meyveleri 1cm çapında önce yeşil sonra sarımtırak olgunlaşınca kan kırmızısı renkte, yuvarlak küre şeklinde, vişne büyüklüğünde ve 3-6 tanesi bir arada bulunur. Bu bitliye dövülmüşavrat otu denmesinin nedeni birleşimindeki Kalsiyumoksalat’ın deriye batması nedeniyle meydana gelen tahriş sonucu kızarıklık sonra morarma hasıl olur.

Haberin Devamı

HAFIZA GÜÇLENDİRİCİ BİTKİSEL FORMÜL

Kalsiyumoksalat kristalleri iğne şeklinde olup batıcı bir özeliğe sahiptir. Bilhassa dövülmüş avrat kökü eldivensiz tutulduğunda veya vücudun herhangi bir yerine sürüldüğünde morarma hasıl olur.

Birleşimi: Birleşiminde Nişasta, Musilaj, Saponin türevlerinden Diosgenin (Yans köküne bak.), Kalsiyumoksalat ve en son keşfedilen ve de zehirli olan 4,6,7-Trimethoxy, 1,2-Phenanthrenchinon’dur.

Kullanılması:

a) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır, bu nedenle Dövülmüş avrat otu kökü yerine romatizmaya karşı Kargabüken, Çit kökü, Harpago, Söğüt, Isırgan preparatları veya Gökçek İksiri daha etkilidir. Bu nedenle Dövülmüş avrat otu kökü bugünkü bilgilerimize göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir.

Haberin Devamı

b) Halk arasında Dövülmüş avrat kökünden bir dilim kesilerek ağrıyan yere sürülürse kızartır ve aynı zamanda ağrıları azaltır. Genellikle romatizma çeşitlerinden: Artrit, (eklem iltihaplanması), atroz (eklem deformesi) ve kas romatizması ile nikris, siyatik ve nevraljiye (sinirsel ağrılar) karşı kullanılır. Fransa’da çarpma sonucu deride meydana gelen ezilme ve şişmelere karşı kullanılır ve onlarda da dövülmüş avrat otu diye anılır. Tanıdığım bir bayan romatizmalı olan annesi için Rusya’dan gelen bilek kalınlığında beyaz kökü dilim şeklinde kesilerek romatizmalı yerlere sürüldüğünü ve bunun ağrıları azalttığını söylemişti.

Çayı: Taze olarak kullanıldığında zehirlenmelere sebep olur. Bunun dahilen sadece kurutulmuş olanı kullanılabilir. Kurutulmuş Dulavrat kökü toz haline getirildikten sonra bir çay kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su doldurulur ve kaynatıldıktan sonra süzülerek içilir. Dövülmüşavrat otu genellikle taze olarak romatizmalı hastalıklara karşı dilim şeklinde kesilerek ağrıyan yere sürülür.

Yan tesirleri: Zehirli olması nedeniyle çok dikkat edilmesi gerekir. Meyvelerinden 2 tanesi bir çocuğu zehirleyebilir.

Zehirlenme belirtileri: Ağız kuruması, ishal, ve kusma gibi hallerdir.