Siyaset 'Rozetleri ortadan kalkacak'
Paylaş
'Rozetleri ortadan kalkacak'

Ünlü Avukat Rezan Epözdemir, 12 Eylül davasında sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında verilen müebbet hapis cezasının onanması halinde iki ismin rozetleri ve asker kimliklerinin de ortadan kalkacağını söyledi

Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül Davası’nda Genelkurmay Eski Başkanı 97 yaşındaki emekli Orgeneral Kenan Evren ile 89 yaşındaki Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Evren ve Şahinkaya’nın askeri rütbelerinin de sökülmesi kararının çıktığı kararı değerlendiren ünlü avukat Rezan Epözdemir "Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya 7 iş günü çerçevesinde bu sanıkların müdafileri temiz hakkı kullanabilecek. Kısa karar olduğu için karar kesinleşmesin diye bu bir süre tutumu dilekçesi verebilecek. 7 günlük süre kaçarsa karar kesinleşmiş olacak. Ama 7 iş gün içerisinde süre tutulursa daha sonra gerekçeli karar sanık avukatlarına teslim edilecek. Ondan sonra 7 iş gün içerisinde temyiz dilekçelerini ortaya koyacaklar. Ve Yargıtay’a dosya gidecek. Yargıtay burada bir temyiz incelemesi yapacak. Hukuka aykırı olduğu kanaatindeyse yargı, kararı bozabilir ya da onayabilir. İncelemeler sonrası kesinleşmiş olacak. Böylece hem Kenan Evren hem de Tahsin Şahinkaya yönünden cezaevi süreci ve cezanın infazı başlayacak" dedi.

Haberin Devamı

An itibariyle verilen kararın son derece önemli olduğunu vurgulayan avukat Epözdemir "Demokrasi, hukuk devleti adına kısmen de olsa, yıllar sonra da olsa gecikmiş dahi de olsa 12 Eylül hesaplaşma adına son derece önemli ve belirleyicidir. Belki o zamana kadar sanıklar vefat edecek, belki bu kararın infaz kabiliyeti olmayacak. Belki sembolik olacak ve sembolik olmaktan öteye geçmeyecek. Ama 12 Eylül’le hesaplaşma demokratik düzeyimiz, çoğulculuk, hukuk devleti kazanımları adına son derece önemli" ifadelerini kullandı.

Kararın Yargıtay tarafından onandıktan sonra Askeri Ceza Kanunun 30’a göre aynı zamanda sanıklar yönünden bir ihraç söz konusu olunabileceğini söyleyen Rezan Epözdemir, ihraç olduğu takdir de Evren ve Şahinkaya’nın bazı sosyal haklarından, rütbelerinden, rütbelerinin tanımış olduğu bütün rütbe terfilerinden faydalanamayacaklarını belirtti. Bunun yanı sıra rozetleri ve asker kimliklerinin de ortadan kalkacağını söyledi.