Ekonomi Rusya'dan Türk domatesi için flaş açıklama

Rusya'dan Türk domatesi için flaş açıklama

Paylaş
Rusya'dan Türk domatesi için flaş açıklama

Rusya Tarım Bakanı Aleksey Tkaçev, Türkiye’den kış- ilkbahar döneminde küçük miktarda domates alma ihtimali olduğunu söyledi

Tkaçev, “Sanıyorum Türk tarafına şu seçenekleri sunacağız: Onlardan sezonlar arasında domates alabiliriz. Söz gelimi, Rusya’daki hava şartları nedeniyle (yerli) sebze üreticilerinin pazara ürün gönderemediği kış ve erken bahar dönemlerinde (Türkiye’den domates alabiliriz)” ifadelerini kullandı.

Tkaçev şöyle devam etti: “Türk partnerlerimize küçük miktarlarda yapacakları ihracatla Rus pazarına dönmeleri imkanını verebiliriz diye düşünüyorum.”


TÜRK TARIM ÜRÜNLERİNE YASAK


14 Eylül'de iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasındaki zirvede konu ele alınacak.
Tkaçev'in sözlerini Sputnik son dakika gelişmesi olarak duyurdu.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin büyük ölçüde normalleşmesine karşın, Moskova'nın uçak düşürme krizinin ardından Rus üreticiye verdiği taahhütler nedeniyle Türk tarım ürünlerine yönelik kısıtlamaların bir kısmı sürdürülmüştü.

Özellikle domates konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerde de gündeme geliyordu.
Rusya’nın Türk domatesine uyguladığı yasak 24 Kasım 2015 tarihinde patlak veren Rus jeti kriziyle tırmanmıştı.
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm Türk tarım ürünlerine yasak konmuştu.

ZİRVEDEN SONRA YASAK KALDIRILDI


10 Ağustos 2016’da Erdoğan-Putin arasındaki St. Petersburg zirvesinde normalleşme süreci başlatılarak geçtiğimiz 3 Haziran’da liderler arasında gerçekleşen Soçi zirvesinde domates hariç tarım ürünlerine tüm yasaklar kaldırılmıştı.

Rusya Tarım Bakanı ve aynı zamanda Rusya’nın güneyinde kurduğu tarım aile şirketiyle tanınan Tkaçev, ay başında yaptığı açıklamada Türk domatesine yasağı kaldırmayacaklarını söylemişti.

Tkaçev, “Bizim yerli domates üreticisi iç piyasanın yüzde 90 bölümünü kontrol etmesi için daha en azından 3-5 yıl geçmesi lazım” demişti.


BİRÇOK ÜRÜNDE YASAK KALKIYOR


1 Eylül 2017 tarihinden itibaren Rusya'nın Türkiye'den kabak, bal kabağı, biber, marul olmak üzere sebze sevkiyatlarına getirilen yasağı kaldıracağı belirtildi.
Rus gazetesi İzvestiya'da yer alan habere göre, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) uzmanlarının yaptığı denetimler sonucunda bazı sebze sevkiyatlarına yasağın kaldırılması kararının alındığını, aynı zamanda Rusya'nın yerli et ve tavuk üreticilerine Türk piyasasına çıkma izninin verilmesini umduğunu kaydetti.

Yasakların kaldırılmasının karşılıklı bir eylem olması gerektiğini vurgulayan Tkaçev, Rusya ile Türkiye arasında domates gibi bazı sorunların kaldığını, tarafların bu konuda uzlaşmaya varmaya çalıştığını bildirdi.

Haberin Devamı