Gündem Rusya'dan Türkiye'ye: Devam ederse aynı yanıtı veririz

Rusya'dan Türkiye'ye: Devam ederse aynı yanıtı veririz

Paylaş
Rusya'dan Türkiye'ye: Devam ederse aynı yanıtı veririz

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç, Rusya’nın Türkiye’nin eylemlerine yanıt olarak bu ülkeden ürün sevkiyatına kısıtlama uygulanabileceğini bildirdi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, gazetecilerin Rusya’nın Türkiye’ye aynı kısıtlamaları uygulayıp uygulamayacağı sorusu üzerine, "Eğer onlar bizim ürünlerimize kısıtlama uygulama devam ederlerse biz de aynı yanıtı vermek zorunda kalabiliriz. Bu durumda mantığın kazanmasını ümit ediyorum" dedi.

Hatırlanacağı üzere, 15 Mart’tan itibaren Türkiye Rusya’yı buğdayı vergisiz gönderme hakkına sahip olan ülkeler listesinden çıkardı. Böylelikle Rus ihracatçılar buğdayı Türk piyasasına yüzde 130’luk vergiyle gönderiyorlar.


NE OLMUŞTU?


Türkiye’nin bir Rus uçağını düşürmesiyle ortaya çıkan krizin ardından Türkiye’den aldığı tarım ürünlerine ambargo uygulayan Rusya, Haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ılımlı yaklaşımından sonra bazı tarım ürünlerinin ithalatına izin verdi.

9 Mart’ta Moskova’da toplanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Toplantısı’nda Türkiye’nin en büyük beklentilerinden biri tarım ürünlerindeki engellemelerin tümden kaldırılmasıydı. Ancak kısıtlamalar yalnızca soğan, karnabahar ve brokolide kaldırıldı, domates, elma, üzüm, nar gibi ürünlerde ambargoyu sürdürdü.


'BUĞDAYDA MANTAR' İDDİASI


9 Mart’ta yaş meyve sebze konusunda beklentisine karşılık bulamayan Türkiye, bu sefer hububat kozunu oynadı. Tarım Bakanlığı, Rusya’dan ithal edilen buğdayda mantara rastlandığını bir yazıyla ihracatçı birliklerine bildirdi. Rus tarafı, buğdaylarında “mantar” olduğu iddiasını reddederken Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

Rus yetkililer geçtiğimiz günlerde Türkiye'den giden domates, et, tavuk gibi tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmayacaklarını açıklamıştı.