Dünya Rusya'nın BMGK'ya sunduğu Suriye tasarısı kabul edilmedi

Rusya'nın BMGK'ya sunduğu Suriye tasarısı kabul edilmedi

Paylaş
Rusya'nın BMGK'ya sunduğu Suriye tasarısı kabul edilmedi

Rusya’nın Suriye’de kimyasal silah kullanımı soruşturmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu tasarı, gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi

Rusya, ABD’nin Suriye’de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta’nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanımının soruşturulması ve sorumluların belirlenmesini talep ettiği tasarısını veto ettikten sonra BM Güvenlik Konseyinde karşı bir tasarıyı oylamaya sundu.

6 ÜLKE DESTEK VERDİ 7 ÜLKE KARŞI ÇIKTI


Rusya’nın bu tasarısı BMGK’de gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Rusya’nın tasarısına sadece 6 ülke destek verirken 7 ülke karşı çıktı, 2 ülke de çekimser kaldı.

Rusya kendi sunduğu karşı tasarıda BM mekanizmasının sadece Suriye’de kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK’ye rapor etmesini ve saldırının sorumlularının mekanizma tarafından değil BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu.

Bu arada, Rusya’nın ikinci bir tasarısı daha bulunuyor ancak konseyde oylamaya sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor. Rusya, ikinci tasarıda da Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) Duma’da yapacağı kimyasal silah saldırısına ilişkin soruşturmasına BMGK’nin destek vermesini talep ediyor. Ancak KSYÖ, sadece kimyasal silah saldırısını soruşturabiliyor, örgütün sorumlularının kim olduğunu belirleme yetkisi bulunmuyor. Batılı ülkeler ise soruşturmanın yanında saldırının sorumlularının da belirlenmesini talep ediyor.


İKİNCİ TASARI DA KABUL EDİLMEDİ


Rusya’nın Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu ikinci tasarı da gerekli desteği görmediği için kabul edilmedi. Rusya, Suriye’de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta’nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısına ilişkin soruşturma yürütülmesini talep eden BMGK’ye ilettiği ilk tasarısı kabul edilmeyince, ikinci tasarısını da konseyde oylamaya sundu. Rusya’nın ikinci tasarısı da BMGK’de gerekli desteği görmedi. 15 üyeli konseyde Rusya’nın tasarısına Çin, Bolivya, Kazakistan ve Etiyopya destek verdi, ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya ise karşı çıktı. 6 ülke de çekimser kaldı. BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 9 ülkenin desteğini alması, bunun yanı sıra daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.



ABD'nin Suriye tasarısını Rusya veto etti

Haberin Devamı