Dünya Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Müzakereler sonrası Putin'den flaş açıklama!

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Müzakereler sonrası Putin'den flaş açıklama!

Paylaş
Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Müzakereler sonrası Putin'den flaş açıklama!

Rusya-Ukrayna savaşının 16'ıncı gününde bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının dün Antalya'da bir araya gelmesi dünyanın bir numaralı gündem maddesi olurken görüşmelerden ateşkes anlaşması çıkmadı. Kritik müzakerelerin ardından ilk kez açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki savaş 16'ıncı gününde. Rusya'nın doğum hastanesini bombalamasının yankıları sürerken Antalya'da gerçekleşen diplomasi zirvesinden ateşkes kararı çıkmadı. Rusya'ya yönelik yaptırımlar artmaya devam ederken Kremlin, Putin'in Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Yeni uydu görüntülerine göre ise Rusların Kiev'e ilerleyişi sürerken Ukrayna'nın dünyanın her yanından savaşçı toplamasına karşı hamle olarak Putin'den de gönüllü savaşçı çağrısı geldi. Bu çağrının ardından Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşen Putin, "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" dedi.

Haberin Devamı

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

17:51 Ukrayna, Çernobil nükleer santralinde elektrik kesintisinin devam ettiğini söyledi, radyasyon sızıntısı ihtimali konusunda uyardı

17:48 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rus birliklerinin Ukrayna’daki yerleşim bölgelerinde birkaç kez misket bombası kullandığına ilişkin güvenilir raporlar alındığını ifade eden Throssell, bu tür silahların ayrım gözetmeksizin kullanılmasının savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Misket bombalarının geniş bir alanı etkilemesi nedeniyle yerleşim bölgelerinde kullanımının uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığını belirten Throssell, "Rus makamlarına, sivillere ve sivil yapılara yönelik saldırılar ile ayrım gözetmeden yapılan her türlü saldırının uluslararası hukuk kapsamında yasak olduğunu ve savaş suçu sayılabileceğini hatırlatıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

17:32 Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Rus lider Putin’le bir saatlik bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Sauli Niinistö, Ukrayna’daki savaşın şiddetlenmesinin Batı’nın Rusya ile ilişkilerine daha çok zarar vereceği uyarısını yaparak acil ateşkes ve sivillerin tahliyesi için güvenli insani koridorlar oluşturulmasını talep etti. Niinistö bir süre önce de Ukrayna lideri Zelenski ile görüşmüş ve bu görüşmenin ardından “Barış için elimden geleni yapıyorum” açıklamasını yapmıştı.

17.25 Batı kaynaklı uçaksavar füzeleri Putin'in hava kuvvetlerine ağır bir zarar vermeye devam ederken, bu hafta başlarında bir Rus Mi-8 helikopteri düşürüldü. Görüntülerin tam olarak ne zaman ve nerede çekildiği belli değil ancak bugün geniş çapta dolaşıma girmeden önce görüntüler TikTok'ta yayınlandı. 64 kilometrelik bir 'ölüm konvoyunun' şimdi saldırı pozisyonuna geçtiğini ortaya çıkardı.

Ukrayna, şu anda yaklaşık 2 milyon kişiye ev sahipliği yapan başkentin yakında kuşatılabileceğin düşünüyor. 11 gündür susuz ve elektriksiz kalan Mariupol, Harkiv ve Sumy şehirleri de aynı kaderle karşı karşıya.

Haberin Devamı

17.20 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği'nin güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınacağını açıkladı. Büyükelçiliğin hangi şehre taşınacağı açıklanmadı. Türk elçilik personeli Kiev'den ayrıldı.

16.45 Pegasus, Rusya’ya uçuşlarına ara vereceğini duyurdu. 13-27 Mart tarihleri arasında Moskova, St. Petersburg, Mineralnye Vody, Grozni, Mahaçkale ve Krasnodar’a uçuşlar iptal edildi. Gerekçe olarak “operasyonel riskler” gösterildi. Rusya’ya uçuşlarda AB tarafından “sigorta/reasürans, leasing, operasyon ve bakım hizmetlerine bağlı yaptırım ve yasaklar” uygulandığını hatırlatan Pegasus, “operasyonel riskler” nedeniyle bu kararı aldıklarını açıkladı.

16.00 Ukrayna Başkanlık danışmanı, son 24 saat içinde Rusların yeni bir ilerleme kaydetmediğini bildirdi.

15.18 İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere hükümetinin, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma’da 386 milletvekiline, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalini desteklemelerinden dolayı yaptırım uyguladığını duyurdu. Bu yaptırımlarla, listedeki kişilerin İngiltere’ye seyahat etmeleri, buradaki mal varlıklarına erişmeleri ve burada iş yapmaları yasaklanıyor.

Haberin Devamı

14.50 Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Denis Kudin 24 Şubat tarihinde başlayan savaşın Ukrayna'ya şimdiye kadar olan maliyetini 119 milyar dolar olarak açıkladı. Ukrayna resmi haber ajansı Ukrinform'un haberine göre Kudin, maliyetin savaşın sürdüğü her gün daha da arttığını belirtti.

Çatışma bölgelerinde firmaların yüzde 75'inin ekonomik faaliyetlerini sonlandırdığını belirten Kudin hesaplamalarında doğrudan zararların yanı sıra ekonominin gerilemesiyle kaydedilen dolaylı kayıpları da dikkate aldıklarını söyledi.

14.45 Harkov Valisi Oleh Sinegubov, şehrin Rus güçleri tarafından bir gün içinde 89 kez bombalandığını söyledi. Sinegubov bombalanan yerler arasında bir psikiyatri hastanesinin de olduğunu belirtti.

Hastanede 330 kişinin olduğunu söyleyen Sinegubov 73 kişinin hastaneden tahliye edildiğini aktarıyor. Sinegubov ölü ya da yaralı sayısı vermedi.

Haberin Devamı

Harkov Belediye Başkanı İhor Terehov da bir televizyona yaptığı açıklamada kentin düzenli olarak bombardımana tutulduğunu ve kentte bulunan 48 okulun tahrip olduğunu söyledi. Harkiv'de savaştan önce yaklaşık 1 milyon 400 bin kişi yaşıyordu.

14.40 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" dedi.

14.00 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Paris’teki liderler zirvesinde 2027 yılına kadar AB'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını aşamalı olarak kaldırma planlarını sundu. Daha önce hedef olarak "2030'dan önce" ifadesi kullanılmıştı. Versailles Sarayı’nda düzenlenen zirvenin ardından enerji, savunma ve ekonomi ile ilgili sonuçları içerecek bir deklarasyon bekleniyor.

MOSKOVA KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR

13.20 Kremlin'den yapılan açıklamada, Batı ülkelerinin Rusya'nın taleplerine yanıt vermediği ve Moskova'nın kendisini güvende hissetmediği belirtildi.

"Rusya'nın pozisyonu belli, Ukrayna da bunu biliyor" denilen açıklamada, Devlet Başkanı Putin'in Belarus lideri Lukaşenko ile yaptırımları konuşmak üzere buluşacağı bildirildi.

Dakikalar sonra, Kremlin basın servisi Putin'in Avrupa'daki tek sevdiği müttefiki olan Lukaşenko'yu karşıladığı fotoğrafları dünyaya servis etti.

Rus lider, tatbikat bahanesiyle 30 bini aşkın askeri konuşlandırıp daha sonra işgal için kuzey cephesini açtığı Belarus liderini Kremlin'de ağırlıyor. Putin ilk yaptığı açıklamada, Ukrayna ile devam eden müzakerelerde pozitif bir değişiklik olduğunu söyledi.

Rus ordusu, binlerce askerin yanı sıra Belarus'a savaş uçakları ve nükleer füzeler de konuşlandırmış durumda.

Avrupa Birliği (AB), Moskova'nın yanı sıra Minsk yönetimini de yaptırım paketlerine dahil ediyor. Batılı ülkeler, Belarus'u Rus işgalinde işbirlikçi olarak görüyor.

13.00 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, işgalin başlamasından bu yana iki hafta içinde Rus kuvvetlerinin Ukraynalı askerlerden daha fazla sivili öldürdüğünü söyledi. Reznikov,"Bunun sadece Kiev'de değil, tüm dünyada duyulmasını istiyorum" dedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ofisinin açıkladığı son rakamlara göre, işgalin başladığı 24 Şubat’tan 9 Mart gece yarısına kadar 549 sivil öldü ve 957 kişi yaralandı.

12.35 Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Versay'da düzenlenen liderler zirvesinde AB'nin Ukrayna'ya askeri destek sağlamak için harcadığı miktarı ikiye katlayarak 1 milyar Euro'ya çıkaracağını duyurdu.

12.25 Birleşmiş Milletler, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinde bugüne kadar savaştan kaçanların sayısının 2,5 milyonu bulduğunu açıkladı.

12.11 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Yapabileceğimiz her şeyi yapıp savaşı bitirmemiz gerekiyor. Türkiye'nin çabalarını takdir ediyorum, çok olumlu karşılıyoruz." dedi.

Stoltenberg, "Türkiye'nin çabalarını takdir ediyorum, çok olumlu karşılıyoruz. NATO'nun burada bir mesuliyeti var. Savaşın uzamaması gerekiyor. Ukrayna halkının liderliğinden çok etkilendik." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, "Burada yaptırımların uygulanması da çok önemli. Yaptırımların eşi benzeri olmadığından emin olmamız gerekiyor. Tüm müttefiklerin yaptırım uygulamasını bekliyoruz. Bu çatışma Ukrayna'nın dışına çatışmamalı. Daha fazla can kaybına, yıkıma neden olur." şeklinde konuştu.

"ÇILGIN MANYAK PUTİN'İ DURDURABİLİRSİNİZ"

12.10 Hapiste bulunan Rus muhalefet lideri Alexei Navalny, pazar günü Moskova dahil tüm şehirlerde savaş karşıtı protestolar çağrısında bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Navalny, "Çılgın manyak Putin, Rusya halkı savaşa karşı çıkarsa en hızlı şekilde durdurulacak" diyerek ekledi:

“Herkes gitmiş ya da korkmuş gibi görünse de her hafta sonu savaş karşıtı mitinglere gitmeniz gerekiyor...Savaşa ve ölüme karşı hareketin bel kemiği sizsiniz.”

Öte yandan protesto izleme grubu OVD Info'ya göre, Ukrayna'nın işgalinin başlamasından bu yana Rusya'daki savaş karşıtı gösterilerde 13.908 kişi gözaltına alındı.

11.25 Sputnik'te yer alan habere göre, Rus lider Vladimir Putin "Ukrayna'ya karşı savaşacak gönüllüleri kabul edeceğiz" dedi.

11.00 Ukrayna, son 24 saatte hiçbir sivilin terk edemediği Mariupol kentinden bugün insani koridorların açılmasını umuyor.

Rus RIA haber ajansı ise, Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna'nın Volnovakha kentini ele geçirdiğini duyurdu. Ajans haberini Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına dayandırdı.

Volnovaha Rus güçlerinin ablukası altındaki liman kenti Mariupol'ün kuzeye açılan kapısı ve stratejik önem taşıyor.

10.50 Hırvatistan medyası, başkent Zagreb yakınlarında bir insansız hava aracının düştüğünü bildiriyor. Yerel medyadaki haberlere göre, Tu-141 tipi drone'un düştüğü bölgede üç metre çapında bir çukur oluştu ve çevredeki araçlar zarar gördü.

Sovyetler Birliği üretimi Tu-141'in menzili yaklaşık 1000 kilometre. Drone'la birlikte zemine doğru süzülen paraşüt ise, ağaca asılı kaldı. İki paraşütün bulunduğu yine haberlerde belirtiliyor.

Yerel medya, polisin Perşembe gecesi yerel saatle 23.00 sularında Zagreb'in güneybatısındaki Jarunska semtinden bir çağrı aldığını, gökyüzünden bilinmeyen bir cismin bildirildiğini yazdı.

Amerikan Associated Press (AP), gökyüzünde uçarken düşen 'gizemli cismin' bir dizi patlamayı tetiklediğini duyurdu. Görgü tanıkları, önce yeri sarsan büyük bir patlama duyulduğunu ve ardından kötü bir koku yayıldığını söylüyor.

Polis ekipleri, sabaha karşı 04.00'te ulaşılan enkazda kızıl yıldız ve Kiril alfabesiyle yazılan harfler bulunduğunu aktarıyor.

Hırvatistan ordusu soruşturma başlatırken, insansız hava aracı ve paraşütlerin bulunduğu bölge kapatıldı.

10.40 Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Versailles'daki zirvesinde Rus petrolü ve doğal gazına yaptırım kararı çıkmadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Bizim açımızdan en önemli konu, olumlu bir biçimde sonuçlandı: Doğal gaz ve petrole yaptırım uygulanmayacak, yani Macaristan'a enerji tedariği önümüzdeki süreçte güvenli" dedi.

AB ülkelerinden Letonya, Polonya ve Litvanya, Rus doğal gaz ve petrolüne ambargo uygulanmasını savunuyor. Letonya Başbakanı Krisjanis Karins zirvede yaptığı konuşmada, "Rusya'dan enerji ithalatlarını durdurma kararının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaşı durdurmak için müzakere masasına getireceğine inanıyorum" diye konuştu.

Enerji ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Rusya'dan karşılayan Almanya, Avusturya ve Macaristan ise bu fikre karşı çıkıyor. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in tahminlerine göre AB ülkeleri her gün Rus gazına 420 milyon, petrolüne de 400 milyon euro ödüyor.

27 üyeli Avrupa Birliği'nin Versailles'daki iki günlük zirvesinde Rusya'ya uygulanacak yaptırımların yanı sıra diğer gündem maddeleri Ukrayna'ya silah yardımı ve Avrupa'ya gelen yaklaşık 2 milyon 200 bin Ukraynalı sığınmacının durumu.

SON 2 GÜNDE 100 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

09.30 Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, son iki günde 100 bin insanın çatışmaların olduğu kentlerden tahliye edildiğini açıkladı. Zelenskiy'nin verdiği bilgilere göre, Perşembe günü tahliye edilenlerin sayısı 40 bini geçti. Bunların çoğunun başkent Kiev'in etrafındaki yerleşim yerleri ile kuzeydoğudaki Sumi ve doğudaki İzyum'dan tahliye edildiği belirtiliyor.

Zelenskiy gece yarısı yayınladığı görüntülü mesajda Rusya'nın Mariupol ve Volnavaha'da ise tahliye koridorları oluşturulmasını engellediğini ifade etti. Rus ordusunun Mariupol'de bir kaçış koridoruna saldırı düzenlediğini belirten Zelenskiy, "Rus birlikleri ateşi kesmedi. Yine de Mariupol'e gıda, su ve ilaç taşıyan bir araç konvoyu gönderilmesi kararını verdim. Ancak işgalciler bu koridorun geçeceği yerde bir tank saldırısı başlattı" dedi.

Azak Denizi kıyısında yer alan ve stratejik önemi yüksek olan Mariupol'de insanlar 10 gündür abluka altında bulunuyor. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko Rus savaş uçaklarının perşembe günü kentteki yerleşim yerlerini '30 dakikada bir' bombardımana tuttuğunu ve 'sivilleri, yaşlıları, kadın ve çocukları öldürdüğünü' söyledi. Yardım kuruluşları kentte durumun dramatik bir hal aldığını ve yaklaşık 300 bin sivilin kentte su ve elektrik olmadan hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirtiyor.

SAVAŞ DEVAM EDERSE AÇLIK KRİZİ ÇIKABİLİR

09.25 Ukrayna Devlet Başkanı'nın ekonomi danışmanı Oleg Ustenko savaşın sürmesi halinde dünyanın açlık kriziyle karşılaşabileceğini söyledi. Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche'ye konuşan Ustenko, "Ekin için bize en fazla bir hafta kalıyor. Eğer savaş o zamana kadar sona ermezse dünyanın bir gıda sorunu olur" dedi.

Rusya ve Ukrayna dünyanın büyük buğday ihracatçıları arasında. Ukrayna'daki savaş küresel tahıl piyasasında buğday fiyatlarının son günlerde rekor seviyeleri görmesine neden oldu.

"Eğer (buğday) gönderemezsek o zaman uluslararası piyasalarda fiyat yükselir" diyen Ustenko, "Dünyanın, özellikle Afrika ülkelerinde insanların nasıl besleneceği konusunda bir karar vermesi gerekir" ifadesini kullandı.

Ustenko ayrıca, savaşın sona ermesi için Rus petrol ve doğal gazına ambargo konulması gerektiğini savundu ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bu adımı atmayı reddediyor.

09.20 ABD ve İngiltere, Rusya'yı sahte haber üreterek, Ukrayna'da olası bir kimyasal saldırı için zemin yaratmaya çalışmakla suçluyor.

Moskova'nın bir delil ortaya koymadığı iddiaya göre ABD, Ukrayna'da biyolojik silah geliştiriyor. Beyaz Saray iddialar için 'saçmalık' yanıtını verdi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de Moskova'nın iddiasını yalanladı.

Rusya ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni bu iddiasını görüşmek üzere Cuma günü toplantıya çağırdı.

08.50 Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerinin ilk kez hedef alındığı bildiriliyor.

Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerine saldırı başladığı bildiriliyor. Ülkenin doğu ve batısındaki bu iki kent daha önce hedef alınmamıştı.

BBC Ukrayna servisi Lutsk kentinde bir havalanının vurulduğunu bildiriyor. Aynı saldırıda, bir jet motoru bakım ve tamir fabrikasının da vurulduğuna ilişkin haberler var. BBC Ukrayna servisi, bu tesisin Rusya’nın stratejik hedefleri arasında olduğunu aktarıyor.

Lutsk kenti belediye başkanı da kente yakın havaalanının hedef alındığını doğruladı. Belediye Başkanı Facebook paylaşımıyla “Herkes sığınaklara” mesajını verdi.

08.34: Ukrayna'nın Devlet Acil Hizmetler Servisi, Dnipro kentine üç kez hava saldırısı düzenlendiğini ve en az bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada saldırıların bir apartmana ve çocuk yuvasına yakın gerçekleştirildiği ifade edildi.

07.10 Beyaz Saray, ülkedeki operasyonlarını durdurmaya karar veren Amerikan şirketlerin ve uluslararası şirketlerin varlıklarına el koymayı değerlendirebileceği ifade edilen Rusya'yı uyardı.

07.00 Guardian'da yer alan habere göre Beyaz Saray'dan yeni bir açıklama geldi. Açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'daki haksız savaş için hesap vermesini sağlamaya devam etmek için atacağı adımları bugün açıklayacak

06.00 ABD Kongresi içinde Ukrayna'ya 14 milyar dolarlık yardımı da barındıran 1,5 trilyonluk bütçeyi onayladı.

05:22 Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da yüzlerce sivil, kentin metro istasyonuna sığınmış durumda.

05.00 Kiev dışındaki Rus konvoyunun, yeniden konuşlandığını gösteren uydu görüntüleri yayınlandı

Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzey batısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun, dağıtıldığı ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı. Bazı fotoğraflarda birliklerin ağaçlık alanların korumasına girdiği görülüyor.

Maxar'ın yayınladığı uydu görüntüleri

04.55 Kiev'den bir kez daha siren sesleri yükseldi

03.30 Ukrayna: Perşembe günü Mariupol'dan tek bir sivil çıkamadı

Ukrayna devleti, Rusya ablukası altında olan Mariupol’dan Perşembe günü kimsenin ayrılmasına izin verilmediğini duyurdu. Ülkenin Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, tek bir sivilin bile kentten çıkamadığını söyledi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, kente su, gıda ve ilaç gönderme çabalarının Rus tanklarınca engellendiğini savundu. Zelenskiy, “Bu tecrübeli teröristler tarafından uygulanan açık bir terör eylemi” dedi.