Dünya Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Zelenskiy: Rus işgalciler DEAŞ'la eş tutulacak!

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Zelenskiy: Rus işgalciler DEAŞ'la eş tutulacak!

Paylaş
Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Zelenskiy: Rus işgalciler DEAŞ'la eş tutulacak!

Rusya-Ukrayna savaşının 17'nci gününde bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün yaptığı flaş açıklamada Melitopol kentinin belediye başkanının, kriz merkezini basan 10 kişilik bir ekip tarafından kaçırıldığı duyurarak, "Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki savaşın 17. gününe girildi. Kremlin'den gelen flaş açıklamaya göre Putin Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Lutsk ve Dnipro kentleri ise savaşın başından beri ilk kez Rusların saldırısına maruz kaldı. Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı, uydu görüntülerinde de bu konvoylar görüldü. Öte yandan Ukrayna lideri Zelenskiy'den Rus işgalcilerle ilgili bomba bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

16.50 Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz ile görüştü.

Moskova ve Kiev arasındaki müzakerelerin ele alındığı görüşmede Ukrayna’daki insani durum da konuşuldu. Putin’in bu üçlü telefon görüşmesinde Alman ve Fransız liderlere Ukrayna güçlerinin uluslararası insan hakları ihlalleri yaptığını iletti.

Olaf Scholz ve Emmanuel Macron ise Putin'e bir kez daha acil ateşkes taleplerini iletti.

16:16 Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle Avrupa Birliği’nin aldığı yaptırım kararlarına dahil olan bir Rus oligarkın yatına daha İtalya’da el koyuldu. İtalya’da yaptırımlar nedeniyle dondurulan mal varlığı miktarı 700 milyon euroya yaklaştı.

Haberin Devamı

İtalya Başbakanlığı, kuzeydeki Trieste limanında bulunan “Sailing Yacht A” isimli yata dün malvarlığı dondurma işlemleri uygulandığını açıkladı.Dünyanın en büyük yelkenli yatı olarak bilinen gemi 530 milyon euro değerinde.

16:02 Premier Lig yönetimi, İngiltere hükümetinin yaptırım kararları sonrasında Roman Abramovich'i Chelsea'nin sahibi ve yöneticisi olmaktan diskalifiye etti.

15:40 Ukrayna lideri Zelenski, AB’den Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketi beklediklerini aktarırken ülkesinin AB’ye acil üyeliği için Avrupa komisyon ile görüşmelerin de sürdüğünü açıkladı. Ukrayna lideri petrol ve dizel ürünlerindeki vergiden feragat etmek için parlamento onayı beklendiği hatırlattı. Zelenski Ukrayna kuvvetlerinin Mariupol’deki insani koridor için her türlü çabayı gösterdiğinin altını çizerken Rusya’dan da aynı adımları beklediklerini söyledi.

Zelenski ayrıca "31 Rus taktik taburunun savaşamaz duruma getirildi" ifadelerini kullanarak Rus ordusunun son on yılların en büyük kaybını yaşadığını söyledi.

15.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya çok büyük kayıplar verdirdiklerini ve bu nedenle Moskova'nın yeni birlikler göndermek zorunda kaldığını açıkladı.

14:30 Fransa, Scholz ve Macron'un Putin ile yeni görüşmeler yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

RUSYA UKRAYNA'DAKİ BATI SİLAHLARINI HEDEF ALACAK

14:27 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov Ukrayna'daki Batı silahlarını hedef alabileceğini söyledi. Ryabkov açıklamasında "Ukrayna'ya silah pompalan birçok Batılı ülkenin orkestra şefliğini yapan ABD'yi bu hamlenin sadece tehlikeli olmadığı aynı zamanda da silahların meşru hedefler olacağı konusunda uyardık" ifadelerini kullandı.

ABD'ye aynı zamanda yaptırım kararları ile cevap vereceklerini belirten Ryabkov, "Liste hazır, bunun üzerinde çalışıyoruz, yakında açıklayacağız." dedi.

14:23 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol’deki Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camisi’nin bombalandığını açıklarken, camide Türk vatandaşlarının da aralarında yer aldığı 80'dez fazla kişinin bulunduğunu belirtti.

13:00 Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin Ukrayna'ya ait hedefleri vurduğu görüntüleri yayınladı.

12:55 Rusya’nın Ukrayna saldırıları nedeniyle Polonya'ya sığınan mülteci sayısı 1 milyon 596 bini geçti.

12.30 Rusya Mikolayiv'de onkoloji hastanesini hedef aldı

Haberin Devamı

Saldırı sonucu hastanenin camlarının kırıldığı, ambulansların ve sağlık ekipmanların hasar aldığı belirtildi. Nikolayev Sağlık Departmanı Müdürü Maksim Beznosenko yaptığı açıklamada, Rusya'nın çaresiz hastalara saldırı gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Çaresiz insanlara sadece ucubeler saldırabilir. Bizden değil, hastalarımıza saldırıdan bahsediyorum. Tüm Mikolayiv'deki kanser hastalarımıza hizmet veren hastanemize saldırıldı. Çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

11.40 Ukraynalı yetkililer Rusların bugün işgal altındaki şehirlerde yeniden kara ve hava saldırıları yapabileceğini belirtti.

Başkent Kiev ve diğer büyük şehirlerde sirenler ve silah sesleri yükselirken Dnipro, Mykolaiv, Nikolaev ve Kropyvnytskyi’den de patlama sesleri geliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak ise başkent Kiev’in çatışmaya hazır vaziyette beklediğini ifade etti.

11.25 Ukrayna'nın Odessa kentinde Rus saldırılarına karşı etrafı kum torbalarıyla çevrelenen Duke de Richelieu heykeli, Ukrayna askerleri tarafından korunuyor.

Haberin Devamı

11.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, bugün Mariupol de dahil olmak üzere bazı Ukrayna şehirlerinde insani koridor tahliyelerinin devam edeceğini açıkladı. Sivillerin tahliye edileceği bölgeler arasında çatışmaların devam ettiği Kyiv yakınındaki kasabalar ve Sumy şehri de var.

09:51 Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir bölgede bulunan soğuk hava deposu, Rusya tarafından bombalandı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yayınlanan fotoğraflarda ve yapılan açıklamada, saat 03.50 sıralarında deponun vurulduğu ve bombalama sonucu çıkan yangına 4 araç ve 20 personel ile müdahale edildiği bildirildi.

09:43 Rus ordusu Harkov’a bağlı Yatskovka köyüne hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda evler ve araçlar zarar gördü. Ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

08:00 Tayvan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal üzerine Tayvan’da vatandaşlığı bulunan veya oturuma iznine sahip akrabaları bulunan Ukraynalılar için özel bir vize uygulaması başlattı.

07:30 YouTube, Rus devleti tarafından finanse edilen medyayla ilişkili kanallara erişimi küresel olarak engellemeye başladığını duyurdu.

06:30 Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırılarının olduğu ve sirenlerinin çaldığına dair haberler geliyor

05:00 Ukrayna'dan başlayan büyük göçü 1945'ten bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizi olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler yaklaşık 2,5 milyon insanın Ukrayna'dan kaçtığını duyurdu

04:14 ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze geliştirme faaliyetlerinde katkısı bulunduğu gerekçesiyle 3 Rus şirketine ve ilgili 2 kişiye yönelik yaptırım uygulanacağını duyurdu.

04.11 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ukrayna'daki son durumu değerlendirdi. Price, Ukrayna krizinin çözümü konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

'BELEDİYE BAŞKANI KAÇIRILDI'

03.12 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus birlikleri tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurarak, bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenskiy, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.

03.06 Rusya, işgal ettiği Ukrayna'nın Nikolaev ve Mariupol kentlerine düzenlediği saldırılara gece boyunca aralıksız devam etti.

02.20 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması talebine destek veren Polonya’ya teşekkür etti.

00.30 ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Zyuganov dahil 12 Rus milletvekili ve VTB bankasının yönetim kurulu üyesi 10 kişi ‘kara listeye’ dahil edildi.

00.30 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus ordusunun kontrolüne geçtikten sonra tehdit arz ettiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.