Dünya Rusya'dan idam krizinde arabuluculuk teklifi

Rusya'dan idam krizinde arabuluculuk teklifi

Paylaş
Rusya'dan idam krizinde arabuluculuk teklifi

Rusya, İran ve Suudi Arabistan arasındaki idam krizinin çözümüne yardımcı olmak için arabulucu görevi üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Bu arada Suudi Arabistan'ın ardından Bahreyn ve Sudan da İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri de ilişki düzeyini düşürecek

Rus resmi haber ajanslarından RIA, bir Dışişleri Bakanlığı kaynağının şu açıklamalarına yer verdi: "Dostları olarak, bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ve oluşabilecek yeni sorunların çözümü için, talep olması halinde bir arabulucu rolü oynamaya hazırız."

Suudi Arabistan, Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmişti. Bu gelişmenin ardından, nüfusunun yüzde 90'ı Şii olan İran'daki Suudi diplomatik temsilciliklerinin basılması nedeniyle Riyad yönetimi, dün Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

SUUDİLERDEN SON AÇIKLAMA


Suudi yönetimi bugün yaptığı açıklamada da, İran'a yapılacak tüm uçuşların durdurulduğunu, ticari ilişkilerin sonlandırıldığını ve hava sahasının İran'a kapatıldığını duyurdu.

BAHREYN DE İRAN'LA İLİŞKİYİ KESTİ

Suudi Arabistan'ın ardından Bahreyn de bugün İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Bahreyn resmi haber ajansı, İran'daki Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluğunun basılmasının ardından bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Bahreyn, İranlı diplomatlara 48 saat içerisinde ülkeyi terk etme çağrısında bulundu.

VE SUDAN DA O KARARI ALDI

Öte yandan, Sudan, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisi'ni geri çağırma kararı aldı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre; Sudan Devlet Bakanı General Taha Osman el-Hüseyin, Suudi Arabistan 2'nci Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüşerek, ülkesinin İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve Sudan'ın Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını belirtti.

Ülkesinin terörle mücadelede Suudi Arabistan'ın yanında yer aldığını aktaran Hüseyin'in, "Sudan, İran'ın bölgede mezhepçilik üzerinden yaptığı müdahalelerin yanı sıra Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluğuna yönelik saldırıları engelleme konusunda yetkililerin ihmalkâr davranmalarını kınıyor" ifadelerine yer verildi.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ DE İLİŞKİLERİ AZALTIYOR


Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını azaltma kararı aldığı bildirildi.

ALMANYA YAPTIRIM PLANLAMIYOR

Alman hükümeti ise iç kamuoyundan gelen Suudi Arabistan'a silah satılmaması yönündeki çağrıların, toplu idamların ardından artmasına rağmen; bu yönde bir adım planlamadığını bildirdi.

Alman hükümet sözcüsü Martin Schaefer, idam cezasına karşı olduklarını belirtti ancak bu yüzden Suudi Arabistan'a ambargo uygulanmasına dair bir planın gündemde olmadığını söyledi.

Haberin Devamı