Ekonomi Rusya'dan Ukrayna'ya 'doğalgaz' resti

Rusya'dan Ukrayna'ya 'doğalgaz' resti

Paylaş
Rusya'dan Ukrayna'ya 'doğalgaz' resti

Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz fiyatının indirilmesiyle ilgili anlaşmazlığa çözüm bulunamazken, gaz fiyatının Kiev'in Moskova'nın kontrolündeki ekonomik bölgeye üye olması halinde indirileceği bildirildi

Rus hükümetinin batı yanlısı liberal ismi olarak bilinen Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Ukrayna’nın sahil kenti Yalta’daki konferansta yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın gaz fiyatında, Moskova’nın güdümünde olan Rusya, Kazakistan ve Belarus arasındaki gümrük birliğine dahil olduktan sonra indirim beklentisine girebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Söz konusu gümrük birliği üyesi ülkelerin işbirliği çerçevesinde her türlü avantajdan yararlandığını ifade eden Dvorkoviç, "Eğer Ukrayna Rusya ile özel bir ilişkiye sahip olmak istiyorsa, gümrük birliğine katılması akıllıca olabilir" dedi.

Dvokoviç, mevcut anlaşmadaki gaz fiyatının Gazprom tarafından belirlendiğini ve Rus hükümetinin bu konuya dahil olmadığını belirterek, "Biz serbest piyasa ekonomisine inanıyoruz ve Gazprom ile partnerleri arasındaki müzakerelere müdahale etmiyoruz. Bazen aralarında Ukrayna’nın da bulunduğu partnerlerimiz müdahalede bulunmamızı istiyorlar ama biz dahil olmuyoruz" diye konuştu.

Ukrayna Enerji Kömür Sanayi Bakanı Yuri Bayko önceki gün yaptığı açıklamada, bu yılın son çeyreğinde Ukrayna Naftogaz şirketinin Gazprom’dan satın alacağı gazın ortalama fiyatının bin metreküp için 432 dolar olacağını söylemişti.

Haberin Devamı

Kiev, Rusya’nın daha önce yaptığı gümrük birliğine dahil olmaları çağrısına karşılık, bunun için anayasa değişikliğine gerek olduğunu belirterek, "3 1" formülü altında bir işbirliği formülü geliştirilebileceği yanıtını vermişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de yaptığı açıklamada, işbirliği yollarına baktıklarını ve kabul edilebilir entegrasyon formülleri üzerinde kafa yorduklarını söylemişti.

Moskova, Kiev’in batı ile entegrasyonuna pek olumlu yaklaşmazken, Kiev yönetimi de Moskova güdümündeki birliğe dahil olmalarının AB ile entegrasyon sürecini sekteye uğratmasından endişe duyuyor.