Gündem Rutubet içinde eğitim

Rutubet içinde eğitim

Paylaş
Rutubet içinde eğitim

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki Gazi İlköğretim Okulu'nda yapılan çalışma ardından bazı sınıflardaki nem oranı yüzde 90'lara ulaştı

Aşırı rutubetli sınıflarda öğrenim gören öğrencilerden bazılarının nefes alıp vermekte zorlandığı ileri sürüldü. Dört katlı, 21 derslikli Bayramiç Gazi İlköğretim Okulu, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 5 yıl önce güçlendirildi.

Güçlendirme çalışması sonunda duvarlarda perde beton kullanıldığı için sınıflardaki rutubet oranı artmaya başladı. 370 öğrencisi bulunan okulun özellikle kuzey cephesine bakan bölümdeki sınıflar, rutubetten daha çok etkilendi.

Her yıl giderek artan rutubet oranı, bu kış mevsiminde en üst noktaya ulaştı. Okul idarecilerinin yaptığı nem ölçümlerinde rutubet oranının yüzde 90’lara kadar ulaştığı belirlendi.

Rutubet nedeniyle sınıfların duvarları yağmur yağmış gibi sırılsıklam ıslandı. Yosun tutan duvarlar siyaha boyanarak kapatılmaya çalışıldı. Sınıflardaki araç ve gereçler rutubet nedeniyle zarar gördü. Eğitim öğretim yapan öğrencilerin kullandığı kitaplar da rutubet nasibini aldı.

ÖĞRENCİLER ZORLA NEFES ALIYOR

Öğrenciler, nefes alıp vermekte güçlük çekmeye başladı. Bu durum okul velileri ve idarecileri tarafından yazılı olarak ilgili makamlara bildirildi ve çözüm istendi. Ancak, bütün kış mevsimi rutubetli sınıflarda geçti ve beklenen çözüm bir türlü bulunamadı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Birol Çakır, çözümün binaya mantolama yapılmasında olduğunu belirterek Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu konuda bilgi verdiklerini söyledi.

"HASTA OLMAKTAN KORKUYORUZ"

Gazi İlköğretim Okulu 3- A sınıfı öğrencisi Simge Yumuk, eğitim öğrenim gördükleri sınıfta çok rutubet olduğunu söyledi. Yumuk, "Rutubet yüzünden sınıfta sürekli montlarımız ile oturmak zorunda kalıyoruz. Kaloriferler yanıyor, ancak rutubetten durulmuyor. Okulun duvarları sürekli ıslak. Hasta olmaktan korkuyoruz" dedi.

SINIFLAR YETERİ KADAR HAVALANDIRILAMIYOR

Güçlendirme çalışması için boşaltılan Vali Ekrem Özsoy İlköğretim Okulu’ndaki 430 öğrenci de 4 ay önce Gazi İlköğretim Okulu’na nakledilmişti.

Gazi İlköğretim Okulu’nun öğrencileri sabahtan öğlene kadar Vali Ekrem Özsoy İlköğretim Okulu’nun öğrencileri öğleden sonra aynı okulda eğitim öğretim görmeleri nedeniyle sınıfların yeteri derecede havalandırılamamasını da sınıflardaki nem durumunda etkili olduğu ileri sürüldü.

Fatih DALDAL/DHA