Ekonomi Rüya gibi otomobil

Rüya gibi otomobil

Paylaş
Rüya gibi otomobil

Prestij, lüks, konfor ve güvenliğin mükemmel birlikteliğini temsil eden Mercedes S Serisi, sohbaharda Türkiye yollarına çıkıyor. Sıcak taş masajı yapan koltuklardan bozuk yolu algılayan kamera sistemine kadar en yeni teknolojiler ilk kez S Serisi ile geliyor

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr


Üretildiği ilk günden bu yana dünyanın en güvenli, en lüks ve en konforlu sedan otomobili olarak konumlanan Mercedes S Serisi, milyar dolarlık harcamayla yeniden yaratıldı. Tasarım, teknoloji ve donanım özellikleriyle üstün bir otomobil olan S Serisi sonbaharda 560 bin TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’ye gelecek. S Serisi her yönüyle Mercedes’in ‘En iyi ya da hiç’ felsefesini yansıtıyor.


Mercedes S Serisi’nin Almanya’daki başlangıç fiyatı yaklaşık 80 bin euro. Türkiye’de ise aşırı yüksek vergi dilimi nedeniyle bu fiyat neredeyse 240 bin euro’ya ulaşıyor.

Malzeme kalitesinden işçilik seviyesine, yenilikçi teknolojilerden çevreci ve güçlü motorlara kadar çok iddialı bir otomobil. Mühendislerin ‘Akıllı Sürüş’ (Intelligent Drive) adını verdikleri teknoloji sayesinde S Serisi yolu adeta okuyor, önünde gördüğü şartlardaki değişikliklere göre sürüş yüksekliğini ve stilini ayarlıyor. Magic Body Control adlı teknoloji ile araçtaki yolcular engebelerde bile kahvelerini rahatlıkla içebiliyor.



UÇAK KONFORU


Şimdiye kadar daha çok Fransız otomobillerinde gördüğümüz parfüm özelliği kabine eklenmiş. Mercedes’e özgü bu kokular, aracın içindeki elegan ambiyansı pekiştirecek nitelikte. S Serisi’nin motor gamı şimdilik S350 dizel Bluetec’ten başlıyor. Motorlar arasında S400 Hybrid de var. S Serisi bu modelde de arka koltuğa büyük önem vermiş. Uçaklarda olduğu gibi katlanan masalar, geniş ekran televizyon, çok iyi çalışan klima ve evdeki bir yatağa yakın açıyla yatan koltuk dikkat çeken özellikler arasında.

Avrupa ve Amerika’da genellikle aracı sahipleri kullanıyor. Ancak Asya ve özellikle Türkiye’de şoförle kullanılan bir araç olduğu için arka koltukta sunulan konfor çok önemli. Ön panelde 12.3 inçlik bir televizyon var. Bütün kumanda panelleri yerli yerinde ve her şey çok şık tasarlanmış. Ön koltuk teknolojisi sıcak taş masajı hissi veriyor. Aracı satın alırken biraz daha ödemeyi göze alanlar için Burmester ses sistemi baştan çıkarıcı bir seçenek. Donanım listesinde adı geçen ‘Beltbag’, kaza anında emniyet kemerinden çıkan havayastığı yolcuların kazayı yara almadan atlatmasını hedefliyor.

Airbus tesislerinde görkemli lansman

Mercedes’in Tasarım Şefi Prof. Gordon Wagener ve ekibinin imzasını taşıyan S Serisi geleneksel Alman kusursuzluğunun günümüzdeki yorumu olarak karşımıza çıkıyor.

Mercedes S Serisi’nin dünya lansmanı Avrupalı uçak üreticisi Airbus’ın Almanya’nın Hamburg şehrindeki Finkenwerder teslimat tesislerinde yapıldı. S Serisi’nin ‘Merhaba’ dediği töreni izlemek üzere davet edilen sınırlı sayıda gazeteciden biri bendim. Mercedes Benz-Türkiye’den Tülin Steinhauser ve Şükrü Bekdikhan’ın da katıldığı etkinlikte otomobille ilgili ilk sunumu Mercedes’in İstanbul doğumlu Başkanı Dr. Dieter Zetsche yaptı. Fabrikanın dev hangarında Airbus’ın en büyük yolcu uçağı A380’in yanından büyük bir hızla çıkan Mercedes S Serisi otomobiller bine yakın izleyicinin alkışları arasında salona girdi. Sunumların sonunda Amerikalı ünlü sanatçı Alicia Keys piyanonun başına geçerek bir mini konser verdi.

Hyundai’nin dev yatırımı tamamlanıyor

Haberin Devamı



Hyundai, geçen yıl duyurduğu 1.1 milyar TL tutarındaki yatırımı tamamlanmak üzere. Yatırımla Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesi 200 bin adedin üzerine çıkacak. Yeni i10’un Eylül sonunda Türkiye ve tüm Avrupa için bu bantlardan indirilmesi planlanıyor. Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang, “İzmit’te 1997’den bu yana Türkiye ve bölgedeki ülkeler için araç üretiyoruz. Fakat 2013 fabrikamız için dönüm noktası olacak. Şu ana kadar Türkiye’de yaptığımız toplam yatırımdan daha fazla tutardaki yatırımla hayata geçirdiğimiz yeni projemiz sayesinde, kapasitemizi ikiye katlayacağız” dedi.

Tofaş Amerika için kolları sıvadı



Tofaş, Türk otomotiv sektöründe önemli bir ihracat hamlesine daha imza atıyor. Bursa’daki fabrikada üretilen Fiat Doblo, 268 milyon euro’luk ek yatırımla, hem Amerika pazarına uyarlanarak Kuzey Amerika ve Kanada’ya ihraç edilecek hem de Türkiye ve diğer pazarlar için yenilenecek.

Doblo Amerika projesi kapsamında 2014’ün ikinci yarısında üretime başlanacak ve 2021’e kadar 175 bin araç ihraç edilecek. Fabrikada Doblo modeli de yenilenecek ve Doblo projesinin ömrü, 2018’den 2021’e kadar uzatılmış olacak. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, ek yatırımın Avrupa pazarlarının daraldığı bir ekonomik konjonktürde, ihracat pazarlarını çeşitlendirmek açısından büyük önem taşıdığını söyledi.



Haberin Devamı