Bakım Saç jölesi gerçekten zararlı mı?

Saç jölesi gerçekten zararlı mı?

Paylaş
Saç jölesi gerçekten zararlı mı?

Hepimizi saçlarımızı şekillendirmek için bazı ürünlerden faydalanıyoruz. Kimimiz doğal yöntemler tercih ederken kimimiz de piyasada satılan saç jölesi gibi saçı sertleştiren ve şekil veren ürünler tercih ediyoruz. Özellikle ailelerin kullanan gençleri sürekli olarak uyardığı saç şekillendirici jöleler ne kadar sağlıklı? Yoksa boş yere mi endişeleniyoruz? İşte saç jölesiyle ilgili gerçekler...

Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, Hüriyet Aile için saç jölesinin gerçekten de zararlı olup olmadığını anlatıyor. Saç jöleleri masum birer şekillendirici mi? Gerçekten zararlı mı yoksa sadece günah keçisi mi? Gelin birlikte öğrenelim...

Haberin Devamı

Birçok aile, gençlerin saçlarını kavanozlar, tüpler dolusu jöleyle sıvamalarından, şikayetçi. Saçlarının havasız kalacağından, döküleceğinden endişe ediyorlar. Ve bıkıp usanmadan bu uyarılarını tekrarlıyorlar. Oysa Jöleden korkmak için esasında bir neden yoktur. Saçlar sağlıklıysa, jöle kullanmakta bir sakınca olmadığını söyleyebilirim. Ancak jöleleri seçerken dikkatli olmakta yarar vardır.

JÖLELERİN ZARARLARINDAN KAÇINMAK İÇİN NE KADAR SIKLIKLA VE NE MİKTARDA KULLANIMI UYGUNDUR?

Jöle kullanılıyorsa, alınacak en önemli tedbir, jöleli saçla yatağa yatmaktan kaçınmaktır. Çünkü jöle sürülen saçlar sertleşir. Bu nedenle yastığa sürtündüğünde ve başın ağırlığıyla ezildiğinde kolayca kırılır. Gün boyunca saçta kalan jölenin zararı olmaz. Ancak yatağa yatmadan önce saçların yumuşak bir şampuanla arındırılmış olması şarttır. Jöle kullanmanın ilk koşulu budur.

Haberin Devamı

SAÇLARI YIPRATAN EN ÖNEMLİ NEDENLER NELERDİR?

Saçları yıpratan birçok etken sayabiliriz. En önemli nedenlerden biri de kullanılan ürünlerin (şampuan, krem, jöle, köpük, sprey vb.) saç tipine uygun seçilmemesidir. İkinci neden, ısıdır. Fön, maşa, güneş ve aşırı sıcak su saçları çok yıpratır. Özellikle boya, perma gibi kimyasal işlem görmüş saçlar, bir de sık sık fön uygulanıyorsa, zaman içinde parlaklığını yitirir. Sonuçta saçlarımız yıpranmışsa, saç jölesi bunu arttırır.

JÖLELERİN İÇİNDE YAĞ BULUNUR MU?

Jölelerin yağlı olduğu zannedilir ama esasında hiçbirisi yağlı değildir. Bazıları alkol bazlı üretilir. Alkol buharlaşırken saçlardaki doğal yağı da kurutur. Bu da saça zarar verir. Bu nedenle alkollü jölelerden kaçınılmasını tavsiye ederim. Jölelerin içindeki polimerler ve diğer kimyasal maddeler saç tellerini sertleştirir. Bazı jölelerin üzerinde “saç fırçalandığında çıkar” şeklinde bir açıklama bulunur. Bunun biraz faydası olabilir ama bence yıkamanın yerini tutmaz.

JÖLE YERİNE SAÇLARIMIZI BAŞKA NASIL ŞEKİLLENDİREBİLİRİZ?

Saçı sertleştirmek için limon suyu da kullanabiliriz. Ne var ki, limon suyu çok asitlidir. Bu nedenle zamanla saçları kurutabilir. Diğer bir seçenek briyantin ya da wax kullanmak olabilir. Briyantin ve wax çeşitleri, jöleden farklı olarak doğal yağlar içerirler ve saçlarınızı kurutmazlar. Tersine yumuşak ve parlak bir görünüm verirler. Bu maddelerin de akşam yatmadan önce saçtan arındırılması gerekir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak; sağlıklı, canlı ve parlak saçlara sahip olmak için, önce saç tipinizi iyi bilmeniz ve kullanacağınız şampuanlarla saç kozmetiklerini ona göre seçmeniz gerekir. Bu konuda gerekirse bir dermatologdan da yardım alabilirsiniz. Eğer jöle, briyantin veya wax gibi saç kozmetiklerini düzenli olarak kullanıyorsanız, kaliteli ürünleri seçmeye özen gösterin ve saçlarınızı her gece yıkamayı alışkanlık haline getirin.