1-FAZLA TUZLU YİYECEKLER
Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyonun, yüksek tansiyon ise kronik böbrek hastalığının en önemli sebeplerinden. Türkiye’de bölge farkı olmaksızın tuz tüketimi olması gerekenin 3 katı. Oysa günlük tuz miktarı 6 gramı (1 silme çay kaşığı) geçmemeli.
Tuz tüketimini azaltmak için:
■ İşlenmiş, konserve ya da hazır gıdaları değil, taze gıdaları tercih edin. Marketten alınan işlenmiş, paketlenmiş gıdaların çoğuna tuz ilave edildiğini unutmayın.
■ Yiyeceklerinizi kendiniz hazırlayın. Hazır yemekleri tercih etmeyin.
■ Tuz yerine tuzsuz baharatları kullanın. Nane, kekik, tuzsuz biber, kimyon gibi.
■ Alışveriş yaparken gıdaların üzerindeki etiketlerden tuz içeriğini kontrol edin. Etikette günlük tuz değeri yüzde 20’den fazla görünüyorsa tuz miktarı fazla demektir.
■ Konserve ürünleri (doğranmış domates, sebzeler, balıklar) yemeden önce sudan geçirin.
■ Alışveriş yaparken ‘tuz içeriği azaltılmış’ etiketini arayın.
■ Peynir, zeytin ve ekmek en fazla tuz aldığımız ürünlerdir. Bunların tüketimini azaltın. Peynir ve zeytini suda bekletip tuz oranını düşürün.
■ Salam, sucuk, pastırma, cips ve çerezlerin tuz içeriklerinin yüksek olduğunu unutmayın.