Beden Sağlığı Sağlık Bakanlığı'ndan florür atağı

Sağlık Bakanlığı'ndan florür atağı

Paylaş
Sağlık Bakanlığı'ndan florür atağı

Sağlık Bakanlığı, diş çürüklerinin azaltılması için florür uygulamaları ile ilgili kılavuz hazırladı. Kılavuza göre içme suları yetersiz bölgelerde florür içeren diş macunu, gargara ya da jel kullanılmalı

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, ''Koruyucu Diş Hekimliğinde Yerel Florür Uygulamaları Kılavuzu'' hazırlandı.

Haberin Devamı

Ülke genelinde uygulamada birliğin sağlanması amacıyla hazırlanan kılavuza göre, florür desteği içeren koruyucu uygulamalar çürük oluşumunun önlenmesinde son derece etkili. En çok kemik ve diş gibi sert dokularda biriken, sistemik yollarla da alınabilen florürlerin asıl etkisi yerel uygulamalarla oluşuyor.

Florürler, dişte kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunuyor ve bu tabakanın çözünürlüğünü azaltıyor, zararlı asitleri durduruyor. Yerel florür uygulamalarının etkisi, bireyin taşıdığı riske, ürünün içeriğine, uygulama yöntemi, süresi ve sıklığına göre farklılık gösteriyor.

Doğal yollarla florür alınmaması ya da yetersiz alınması, çürük oluşumunu hızlandırdığı vurgulanan kılavuzda, diş çürüklerinin önlenmesi için içme sularıyla yeterli miktarda alınamayan florürün dışarıdan kullanılan preparatlar yoluyla alınması öneriliyor.

Haberin Devamı

Kılavuzda yer alan bilgilere göre, bireysel kullanıma uygun bulunanlar olduğu gibi bazı preparatların diş hekimi tarafından uygulanması gerekiyor. Florürlü diş macunları, gargaralar ya da diş fırçasıyla uygulananlar, bireysel kullanıma uygun preparat olarak belirtiliyor. Ancak diş minesine zarar verebileceği için 3 yaşından küçük çocuklarda florürlü diş macunu kullanılması önerilmiyor. 3-6 yaş arasındakilerde ise mercimek tanesi büyüklüğünde kullanılması gerekiyor.

MERCİMEK TANESİ BÜYÜKLÜĞÜNDE VE 2 DAKİKA

Kılavuzda, florürlü gargaralar ise diş çürüğünden korunmada en güvenli ve etkili yöntemlerden biri olarak gösteriliyor. Haftada bir kez uygulanması önerilen ve kesinlikle yutulmaması gerektiğine dikkat çekilen gargaraların, diş çürüğü oluşumunu yüzde 30 oranında azalttığı belirtiliyor. İçerik, konsantrasyon ve uygulama sıklığı bakımından diş macunlarından farklılık gösteren florür jeller ise orta ve yüksek risk grubundaki ilköğretim çağındaki çocuklar veya yetişkinler için öneriliyor. Kuru diş fırçasına mercimek tanesi büyüklüğünde konularak 2 dakika süreyle uygulanması tavsiye edilen florürün yutulmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kılavuza göre, yılda 2-4 kez düşük-orta ve yüksek risk grubundaki çocuklar için önerilen, diş hekimleri tarafından uygulanan florür vernikler (cila) 6 yaş altındaki çocuklarda da güvenli. Çürük oluşumunu yüzde 30-40 oranında azaltan bu preparatlar, diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için risk oluşturmuyor. Kılavuzda, orta ve yüksek çürük riski taşıyan çocuklar için ise diş hekimi tarafından florür jeller/köpükler uygulanması öneriliyor. 6 yaş altındakilere önerilmeyen bu preparatların ancak kliniklerde diş hekimlerince uygulanabileceğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

AĞIZ VE DIŞ BAKIMI BİLİNCİ OLUŞMALI

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Türkyılmaz, ağız ve diş sağlığının, yaşam kalitesinin devamı için gerekli olduğunu, buna rağmen diş eti hastalıklarının dünyada yaygın durumda bulunduğunu söyledi.

Koruyucu tedbirlerin alınması halinde ağız ve diş eti hastalıklarının önlenebildiğini anlatan Türkyılmaz, ''Bu hastalıklardan korunmada, ağız diş sağlığı hizmetlerinin etkili kullanımı, koruyucu programların uygulanması, kişisel ağız ve diş sağlığı bakımı, florürlü diş macunları ile ağız çalkalama suyu, cila ve jel gibi preparatların kullanımı önemli bir yer tutuyor'' diye konuştu.

Haberin Devamı

''Koruyucu Diş Hekimliğinde Yerel Florür Uygulamaları Kılavuzu''nun uygulamada birliğin sağlanması amacıyla hazırlandığını bildiren Türkyılmaz, diş ve diş eti hastalıklarından korunmak için şu önerileri dile getirdi:

-Kişisel ağız ve diş bakımı bilinci çok önemlidir. Dişler günde iki defa, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır.

-Diş fırçasıyla yeterince temizlenemeyen diş aralarının temizliği için diş ipi kullanılmalıdır.

-6 ayda bir diş hekimine düzenli kontrol yaptırılmalıdır. Diş hekimleri hem kişisel çürük yatkınlığımıza göre nasıl bir koruyucu program uygulanması gerektiğini belirler hem de erken teşhis ile birçok diş ve diş eti hastalığını ilerlemeden tedavi edebilirler.

-Bireysel çürük yatkınlığına göre uygulanabilecek florürlü cila, ağız çalkalama suyu ya da jel koruyucu olabilir.''

Haberin Devamı

(A.A)