SağlıkAnason çayı ile gelen sağlık

Anason çayı ile gelen sağlık

Paylaş
Anason çayı ile gelen sağlık

Anason tohumunun çayı, balgam attırıcı, göğüs yumuşatıcı, hazmettirici, anti bakteriyel ve emziren annelerde süt artırıcı özelliklere sahiptir

Anason’un bilinen 90 türü mevcuttur ve bunlar 2 önemli gruba ayrılır.

1) Anisumgiller bunlara örnek olarak hakiki Anason’u; Pimpinella anisum
2) Tragoselinumgiller buna örnek olarak büyük Anason; Pimpinella majörü örnek olarak gösterebiliriz.

Hakiki anason’un tohumu ve tohumundan elde edilen eter yağı kul-lanılırken büyük anason kökü kullanılır.Bu iki türün haricinde Japon anasonu; illicium anisatum ve Çin anasonu; illicium verum olarak bilinen tür ise anasumgillerden olmasına rağmen aynı anason gibi kullanılır. Tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından M.Ö.1500 yıllarında sindirim bozukluğu ve diş ağrısına karşı kullanıldığını Eber’in,Papirüs isimli kitabından öğrenmekteyiz. (Mısırlılar medeniyeti Sümerlerden, yani Türklerden almıştır. Bütün medeniyetlerin kaynağı Sümerler yani Türkler dayanır.) Anasonun vatanı Türkiye olup buradan diğer ülkerlere yayılmıştır.

Haberin Devamı

ŞİFALI ANASON EKSTRESİ İÇEREN BİTKİSEL KARIŞIMLAR İÇİN TIKLAYIN.

Günümüzde Türk, Yunan, Fransız, İspanya ve Rus anason’u olarak adlandırılan türleri mevcuttur ve bunlar içerisinden en kalitelisi Türkiye’de yetişen türdür. Türkiye’de rakı, Yunanistan’da tuzu, Fransa’da ricard, Pernod ve Berger ismi ile anılan anasondan alkollü içecekler yapılmıştır. İtalya ve Rusya anasonunun tohumunda Ağu ot tohumu da karışmış olduğundan kullanılması zehirlenmelere neden olabilir.

Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz.

a) Eter yağ türevleri %1,5-5 arasında olup bunun %91-96’sını tarans-anethol,%2-3 metilchaviol,%1,5 anisaldehyd %1,5 pseudoisoeugenyl -2-metilbutyrat,%0,7 8-Himachalen,%0,2 cis-anethol ve çok az miktarda ar-curcumen, B-curcumen, p-cymen ve 2-hidroxyanethol-2-metilbutrikasitester. (Bu eterik yağ türevi Japon anasonunda (Yıldız anasonu) bulunmaz ve bu nedenle anason eterik yağ türevlerini birbirinden ayırıcı önemli bir bileşiktir.)
b) Chlorogen asidi (3-caffeoglchina asidi), 4-caffeoylchina asidi, 5-caffeoylchinaasidi, 3-ferulaylchina asidi, 4-feruloylchinaasidi ve 5-ferulaylchina asidi.
c) Sabit yağlar %20-30 arasında ve bunun %65’ini petroselin asidi,%9 oleik asit,%4 linolen asit ve az miktarda doymuş yağlar içerir.
d) Ayrıca %20 protein,%3-5 şeker,%6-7 mineraller, vitaminler ve fenolkarbonik asitler içerir.

Araştırmalar:
Anason yağ (eter yağ) veya anetholla hayvanlar üzerinde araştırma ve tedavi denemeleri yapılmış olup aynı etkilerin insanlar üzerinde de aynı etkiye sahip olduğu tahmin edilmektedir.

1) Body ve ekibi 1954’de kedi ve tavşanlar üzerinde yaptıkları araştırmalarda akciğerdeki balgamı söktüğü tespit edilmiştir. (PG.306)
2) Hausschild ve ekibi 1956’da kobaylar üzerinde yaptığı üzerinde yaptığı araştırmalarda anason eter yağ’nın balgam söktürücü olduğunu tespit etmiştir. (PG.306)
3) Glatzel 1968’de yaptığı araştırmada anason eter yağının safra artırıcı olduğunu tespit etmiştir. (PG.305)

Tesir Şekli:
Balgam attırıcı, göğüs yumuşatıcı, hazmettirici, gaz söktürücü, kramp çözücü, iştah açıcı, anti bakteriyel ve süt artırıcı (emziren annelerde).

Kullanılması:
a) Araştırmalara göre anason yağı (eterik yağ) veya anethol başta balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve safra artırıcı olarak kullanılabilir.
b) Komisyon E’nin 06.07.1988 tarih ve 122 no’lu monografi bildirisinde başta sindirim ve nefes yolları rahatsızlıkları ve haricen nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılır.
c) Aroma terapi, anason yağı başta; öksürük, bronşit, astım, nefes darlığı, şişkinlik, sinirsel mide ağrısı, emzikli annelerde süt yetersizliği, cinsel iktidarsızlık, kalp krampları, diş eti iltihapları, baş dönmesi ve migren’e karşı kullanılır.
d) Halk arasında anason tohumu genellikle şişkinlik, hazımsızlık, kokuş¬ma gibi sindirim rahatsızlıklarına karşı ve eterik yağı nefes yollarını üşütmeye karşı kullanılır.

Açıklama: Sütü az olan anneler anason çayını içince sütlerini çoğaltır, karnı ağrıyan bebeklere anason çayı içirildiğinde şişkinlik ve karın ağrısını giderir. Ekmek, pasta ve çaya katıldığında kendine has özel bir aro¬ma tadı verir.

Çay: İki kahve kaşığı anason tohumu demliğe konur. Üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlemeye bırakılır. Daha sonra süzülerek içilir.

Haberin Devamı