Akciğerleri resmen öldürüyor! İşte o akciğer katili besinler...
Son zamanlarda nefes darlığı, hırıltı ya da öksürüğünüzde artış hissettiyseniz bunun nedeni tükettiğiniz besinler olabilir. Akciğer sağlığınız için tükettiğiniz besinlere de dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, akciğer sağlığına iyi gelen besinler nelerdir?
Çalışmalar, işlenmiş etlerin doğrudan kötüleşen akciğer fonksiyonları ile alakalı olduğunu gösteriyor.
Tütsülenmiş etlerin işlenmesinde ve saklanmasında kullanılan nitratların akciğerde iltihaplanmaya ve strese neden olabileceği düşünülüyor.
Bu durumun nedeni olarak ise nitratların mide asidi tarafından parçalanmamaları gösteriliyor.
Midede parçalanmayan nitratlar bağırsak biyomumuz tarafından nitrite bölünür ve bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
İçeriğinde yüksek miktarda nitrat bulunan etler ise şu şekildedir;
Sosis
Şarküteri etleri
Pastırma
Jambon
ŞEKERLİ İÇECEKLER
Akciğerinize bir iyilik yapmak isterseniz tükettiğiniz içecekleri suyla değiştirmeniz yeterlidir.
Bir araştırmada haftada beş defadan fazla şekerli içecek içen kişilerin ileride bronşit geçirme olasılığının çok daha yüksek olduğunu buldu.
Aynı şekilde şekerli içecekler tüketen çocukların da astıma yakalanma riski artmaktadır.
İçeriğinde gereksiz kalori, yüksek miktarda şeker ve karbonat içeren bu besinler kilo alımına ve şişkinliğe de neden olmaktadır.
Bu nedenle akciğerinize de gereksiz baskı yapacaklardır.
İçmemeniz gereken gazlı içecekler arasında şunlar bulunuyor;
- Kola gibi gazlı içecekler
- Meyve suları
- Kremalı ve şekerli kahveler
AŞIRI TUZ
Yemekleri tuzlu yapmak yiyeceklerinize lezzet katıyor olabilir ancak akciğer problemlerine de bir yenisini daha ekleyecektir.
Sürekli olarak tuz tüketen kişilerde uzun süreli bronşit olma riski oldukça yüksektir.
Ek olarak yüksek sodyumlu bir beslenme biçimi astım semptomlarının da kötüleşmesine neden olur.
Sadece birkaç hafta bile tuz tüketiminizi azaltmak akciğerlerinizin çok daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak için mümkün olduğunca yemeklerinizi kendiniz pişirin ve hazır paketli gıdalar tüketmeyin.
Aldığınız paketli yiyeceklerin ise etiketlerini okuyup doktorunuzla uygun bir beslenme düzeni çıkarabilirsiniz. Ortalama bir insan için günlük ortalama tuz tüketimi 1,500 ila 2,300 mg arasındadır.
Akciğerinde sorun olan kişilerin süt ürünlerini tüketmesi semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir.
Örneğin süt, bağırsaklardaki mukusun artmasına neden olan bir ürün içermektedir.
Özellikle KOAH gibi akciğer hastalığı olan kişilerin hastalığındaki alevlenmeler sırasında bu mukusta bir artış yaşanmaktadır.
Mukusun fazlalaşmasına neden olabilecek diğer yiyecekler arasında ise şunlar bulunmaktadır;
Aşırı tuz ve şeker tüketimi
Mısır
Patates
Lahana
Patates kızartması ve soğan halkası gibi kızarmış yiyecekler diyaframı zorlayıp şişkinliğe ve rahatsızlığa neden olacak sağlıksız yağlar içerir.
Şişkinliğin neden olacağı akciğer rahatsızlıklarının yanında kızarmış gıdalar zamanla kolesterolün yükselmesine ve kilo alımına da neden olabilmektedir.
Akciğer hastalığı yaşayan kişilerde bu durum semptomların kötüleşmesine yol açabilir.