Beden Sağlığı Boğaz tahrişine ne iyi gelir, nasıl geçer? Boğaz yanması neden olur, neyin belirtisi?

Boğaz tahrişine ne iyi gelir, nasıl geçer? Boğaz yanması neden olur, neyin belirtisi?

Paylaş
Boğaz tahrişine ne iyi gelir, nasıl geçer? Boğaz yanması neden olur, neyin belirtisi?

Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir. Boğaz tahrişine ne iyi gelir ve nasıl geçer, neyin belirtisidir sizler için derledik.

 Boğaz tahrişine sebep olan etkenler grip, nezle ya da soğuk algınlığı olabilir. Ayrıca çok sıcak ya da soğuk içecekler de boğaz tahrişine sebep olabilir.

Haberin Devamı

BOĞAZ TAHRİŞİNE NE İYİ GELİR?

Boğaz tahrişi, altında yatan hastalığa göre tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Boğaz yanması ve tahrişi ile beraber öksürük ve boğazda yanma hissi de görülebilir. Boğaz tahrişine iyi gelen ve evde uygulanabilecek yöntemler arasında nane, ıhlamur, zencefil ve papatya çayları tüketmek vardır.

Aşırı baharatlı ve acı besinlerden uzak durmak, tuzlu su ile gargara yapmak ve sıcak ya da soğuk içeceklerden uzak durmak da önemlidir. Eğer reflü nedeni ile ortaya çıkan bir boğaz tahrişi varsa bunu da kafeinli ya da asitli içeceklerden, yağlı yiyeceklerden uzak durarak engellemek mümkündür. Ayrıca reflünüz varsa vücudunuzu çok sıkan kıyafetler giymemeli ve yatarken yastığınızı da yüksek pozisyonda kullanmalısınız.

Haberin Devamı

NASIL GEÇER?

Özellikle şiddetli yanma ve tahriş hissi kişileri çok rahatsız eder ve günlük hayatı engelleyebilir. Boğaz yanması, beraberinde gelen hastalık ya da belirtilere göre tedavi edilmelidir. Yanmanın ya da tahrişin altında yatan hastalık tedavi edildiği zaman boğaz tahrişi de geçer. Öncelikle yanmanın nedenini tespit etmek gerekmektedir. Genelde bakteri ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlar boğaz yanmasına neden olur.

Genellikle bunların tedavisi penisilin ya da antibiyotik ile yapılır. Özellikle de kronikleşmiş hale gelen durumlarda ilaçlı tedavi önemlidir. Viral enfeksiyonlar başta olmak üzere beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler de boğaz yanmasına sebep olur. Bu durumda hastalığın tedavisi için evde bazı yöntemler uygulanabilir. Bu durumda bol su tüketmek ve boğazı nemli tutmak önemlidir. Aşır sıcak ya da aşırı soğuk besinlerin ya da içeceklerin tüketiminden de bu süreçte uzak durmak gerekir.

<p>Boğaz kaşıntısının geçmesi için öncelikle neden veya nedenleri bulmak gerekir. Yani herkesin başına gelebilecek olan bu rahatsızlık için farklı nedenler vardır. Doğal olarak ilk önce bunun belirlenmesi gerekir. Buna göre bir yol izlenerek boğaz kaşıntısını bitirmek mümkündür.</p> <ul> <li><strong> Tuzlu Su İle Gargara Yapmak </strong></li> </ul> <p>Boğazda kaşıntının geçmesi için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Bunun için 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koyarak boğazınızda gargara yapın. Bunu günde 2 kez yapabilirsiniz.</p> <ul> <li> <strong>Ballı Süt İçmek</strong></li> </ul> <p>Bal oldukça yararlı olan bir üründür. Bu yüzden balı sade olarak yemek bile boğaz kaşıntısına iyi gelebilir. Ancak ılık süte yarım tatlı kaşığı bal koyarak tüketmek daha faydalı olacaktır.</p> <ul> <li> <strong>Düzenli Şekilde Su İçmek</strong></li> </ul> <p>Günde 2-2,5 litre kadar su içmek her hastalık için iyi gelir. Zaten günde belirli bir miktar su içmek sağlık için çok önemlidir. Bu yüzden boğaz kaşıntısı içinde bolca su içmek yararlıdır.</p> <ul> <li> <strong>Bitki Çayı Tüketmek</strong> </li> </ul> <p> Bitki çaylarının en güzel yanı insanı rahatlatıcı etkiye sahip olmalarıdır. Özellikle papatya çayı boğaz kaşıntısını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.</p> <ul> <li> <strong>Sigara ve Alkolden Uzak Durmak</strong></li> </ul> <p>Sigara ve alkol boğaz için oldukça kötü sonuçlar doğurur. Özellikle sigara dumanı o ortamda yer alan herkes için tehlikelidir. Bundan dolayı sigara ve alkolden uzak durmak oldukça önemlidir.</p> <p> </p>

Haberin Devamı

BOĞAZ YANMASI NEDEN OLUR?

Haberin Devamı

Boğaz bölgesinde günlük hayatı olumsuz etkileyen yanma hissi bazen rahatsızlık verebilir. Birçok hastalığa bağlı olarak boğaz yanması hissedilmesi mümkündür. Boğaz yanmasına sebep olan rahatsızlıklar bademcik iltihabı, farenjit, soğuk algınlığı, bronşit, grip, zatürre, özofajit ya da alerjik reaksiyonlar olabilir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları, nefes borusu ile akciğer hastalıkları da boğazı olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

Boğaz yanması ayrıca reflüden de kaynaklanıyor olabilir. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenden kaynaklı alerjik durumlar da boğaz yanmasına sebep olabilir. Bu durumların yanı sıra hamilelik, aşırı baharat tüketmek, sigara ya da tütün ürünleri kullanmak, gün içinde çok yüksek sesle konuşmak da boğazda tahrişe neden olabilir.

BOĞAZ YANMASI NEYİN BELİRTİSİ?

Boğaz yanması grip, soğuk algınlığı ya da nezle gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Bununla beraber viral ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonların belirtisi olarak da boğaz yanması ve tahriş hissedilebilir. Sağlık problemlerinin yanı sıra gün içinde havasız ortamda bulunmak, uzun süre yüksek sesle konuşmak da boğaz yanmasına sebep olabilir. Ayrıca sigara kullanmak veya çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketmek de boğaz yanmasına sebep olabilir.