Bu kanserde karın şişkinliğine dikkat! Yumurtalık kanseri kadınlarda belirti vermeyen tehlike...
Kadınlarda görülen jinekolojik kanserler hastaları oldukça korkutuyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi kadın kanserlerinde de erken tanı hayati önem taşıyor. Fakat yumurtalık (over) kanseri, belirtilerini çok geç veren bir kanser türü. Peki yumurtalık (over) kanseri için neler yapılabilir? Cerrahisi neden çok önemlidir? Sorularımızın yanıtını kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanından aldık.
Kadın Hastalıkları, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke ve Kadın Hastalıkları ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, halk arasında yumurtalık kanseri olarak bilinen over kanseri ve cerrahisi ile ilgili çeşitli çapıcı açıklamalarda bulundu.
KARIN ŞİŞLİĞİNE DİKKAT!
Kadın Hastalıkları ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu: “Over kanseri erken evrede, karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sık görülen ve önemsenmeyen belirtiler verirken ilerleyen aşamalarda pelviste kitle ve aşağı doğru bası hissi, karında belirgin şişkinlik gibi problemlere neden oluyor. Hastaların hekimlere başvurma sebepleri genel olarak, aşırı derecedeki karın şişliği şikayetinden kaynaklanıyor.
Bu şişliğin nedeni ise, karın içinde biriken sıvı yani asittir. Erken tanı için kadınlarımızın rutin kontrollerini ihmal etmemeleri çok önemlidir. Erken tanı koyulan hastalarda, tek bir ameliyatla kanserin tamamen tedavi edilmesi mümkündür.
CERRAHİDE FARKLI UZMANLAR BİRLİKTE HAREKET ETMELİ
Kadın Hastalıkları, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, “Over kanseri hastaları; ilk evre hastasıysa, cerrahi yöntemle onları bu hastalıktan tamamen kurtarabilmek mümkün oluyor ancak, ileri evrede ameliyata ek olarak kemoterapi tedavisi de şart. Bizler cerrahlar olarak, hastaların bize hastalık henüz ileri seviyelere ulaşmamışken gelmelerini umuyoruz. Erken tanı, her açıdan avantaj sağlıyor. Ancak çoğu hastada durum böyle olmuyor." diyor ve şöyle devam ediyor:
"Hastaları ekip olarak mercek altına almak, ameliyatlara uzmanlarla birlikte katılmak çok önemli. Biz ameliyat öncesi hastaların durumunu değerlendirmek için bir konsey düzenliyoruz. Bu tümör konseyinde; medikal onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, patoloji uzmanı ve biz cerrahlar hastalıkla ilgili tartışmalar gerçekleştiriyoruz ve çıkan ortak karara uygun birlikte ekip olarak operasyon yapıyoruz. Hayati önem taşıyan bu tür ameliyatlar için ekipte farklı alanlardan uzmanların olması çok mühimdir."
Ameliyatı gerçekleştirecek ekibin deneyimi ve becerisi dikkat edilmesi gereken konulardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Karateke, "Ameliyat sırasında overde tümör bırakılmaması, var olan tümörün komple temizlenmesi gerekir. Çünkü bu ameliyatta hedef, hastada hiç tümör kalmamasıdır." diyor.
İLERİ EVRE YUMURTALIK KANSERLERİNDE NE YAPILIR?
Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “İleri evre yumurtalık kanserinde en önemli nokta, ameliyatta tümörlerin tamamen temizlenmesidir. Son yıllarda uyguladığımız ve başarı oranlarını arttıran bir yöntem sıcak kemorterapi" diyor.
Sıcak kemoterapiye uygun olan hastalara, geride tümör bırakmadan gerçekleştirilen bir yumurtalık kanseri ameliyatının ardından sıcak kemoterapi uygulaması yapılabiliyor.
Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu'nun verdiği bilgilere göre 42ºC’lik ısıya getirilen kemoterapi ilaçları, ameliyatın ardından hastanın karın boşluğu kısmına veriliyor. Sıcak kemoterapi, hastaya damardan verilen klasik kemoterapi tedavisine kıyasla, karın boşluğunda daha yüksek dozda direkt tedavi sağlamış oluyor. İlacın ısıtılmış olması, sitotoksik, yani tümörlü hücreleri öldürebilme potansiyelini arttırıyor.