Beden Sağlığı Dul avrat otu nedir? Güzelavrat otunun faydaları ve zararları nelerdir?

Dul avrat otu nedir? Güzelavrat otunun faydaları ve zararları nelerdir?

Paylaş
Dul avrat otu nedir? Güzelavrat otunun faydaları ve zararları nelerdir?

Besin deposu ıspanaktan zehirlenmelerin olduğuna dair haberlerin ardından uzmanlardan bu konuda uyarılar gelmeye devam ediyor. Dul avrat otu ıspanağa çok benziyor. İşte sizlere dul avrat otu, bir diğer adıyla güzelavrat otunun faydaları ve merak edilenler.

Dul Avrat Otu, Avrasya kökenli Aster familyasının üyesi. Yol kenarında veya başka alanlarda kendiliğinden yetişebilen, insan sağlığına önemli sayılacak kadar fayda sunabilen bitki türlerindendir. Güzel avrat otu ile gelişen zehirlenmeler antikolinerjik sendroma yol açabilmektedir. Bitkinin yüksek miktarda alınması letarji, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilen ciddi klinik tabloya neden olabilir.

Haberin Devamı

Güzelavrat otu ya da halk dilinde diğer adıyla avrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tüketilirler. Atropa belladonna var. Lutea olarak isimlendirilen bir varyetesinin soluk sarı çiçekler ve meyveler bulunuyor.

Dul avrat otunun faydaları kısaca şöyle

  • Antioksidan maddeleri sayesinde, vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Hormonların daha sağlıklı biçimde çalışmasına yardım eder.
  • Böbrek üzerinde bulunan bezlerin aktif hale gelmesini sağlayıp, rahatça tuvalete çıkabilme imkanı sunar.
  • Ciltte sedef, egzama, sivilce akne gibi rahatsızlıkların giderilmesi adına tercih edilebilir.
  • İçeriğindeki inülin maddesi sayesinde, kanda bulunan şeker oranının dengede kalmasını sağlayabilir.
  • Mide ve akciğer kanserlerinin oluşmasını engeller. Kanser oluşmuşsa, kanserli hücrelerin daha fazla vücuda yayılmasının önüne geçer.
  • Kişide meydana gelen üst solunum rahatsızlıklarını engeller.
  • Bağışıklığın güçlenmesiyle, vücut hastalıklara karşı daha fazla dirençli hale getirir.