8. Yorgunluğa karşı: Bitki bazlı proteinler
Bitki bazlı bir diyet COVID-19'dan iyileşmeye yardımcı olabilir. Örneğin, New York'taki Lenox Hill Hastanesi'nde çalışan Nicole Roach, "yeme planınızın fındık, tohum ve fındık yağı gibi kaynaklardan protein içerdiğinden emin olun" diyor.
En iyi bitki bazlı proteinler
- Mercimek
- Nohut
- Kenevir tohumu
- Tofu
- Kuruyemişler
- Kinoa
- Siyah fasulye
- Fıstık ezmesi (Kontrollü tüketilmeli)
Roach, büyük olasılıkla fiziksel aktiviteyi azalttığınız süre boyunca kas kütlesini sağlam tutmak için protein oranı yüksek gıdalar tüketmenin önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca, hipermetabolik bir durum olan COVID-19 süresince vücudunuz daha hızlı iyileşmeniz için daha fazla yakıt harcıyor. Ancak bu yakıtı yerine koymazsanız daha fazla yorgunluk hissedebiliyorsunuz.
"Genellikle, COVID'den etkilenenlerin nefes darlığı veya genel iştahsızlık nedeniyle yemek tüketimini azalttığını görüyoruz" diyen Roach, “COVID nedeniyle normal iştahınızı sürdürmekte zorlanıyorsanız proteine odaklanın.” diyor.
Roach, hayvan kaynaklarının da bir seçenek olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, Mayıs 2019'da Beslenmede Güncel Gelişmeler'de yayınlanan bir araştırma , bitki bazlı proteinin, hayvansal proteinden daha iyi bir iltihaplanma bastırıcısı olabileceğini bulmuş durumda.