Gece idrara sık sık çıkmak bir problem mi?

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Erkul, gece sık idrara çıkmanın basit bir rahatsızlık olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, bu durumun ciddi sağlık sorunlarının erken belirtisi olabileceği uyarısında bulundu.
Dr. Erkul, sağlıklı bireylerde geceleri tuvalete çıkmanın beklenen bir durum olmadığını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu: "Normal şartlarda sağlıklı bir birey gece boyunca hiç tuvalete çıkmaz. Ancak gece saatlerinde fazla sıvı ya da alkol tüketimi, karpuz, kavun, portakal gibi su içeriği yüksek meyvelerin tüketilmesi durumunda nadiren bir defa tuvalete çıkılabilir. Ancak bu durum sıklaşırsa -gecede iki, üç, dört veya daha fazla kez tekrarlanırsa- altında yatan ciddi bir hastalığın işareti olabilir."
KADINLARDA MESANE DİSFONKSİYONU, ERKEKLERDE PROSTAT BÜYÜMESİ
Gece idrara çıkma probleminin nedenlerine değinen Dr. Erkul, kadınlarda sıklıkla "mesane disfonksiyonu" olarak tanımlanan mesane kası fonksiyon bozukluklarının etkili olduğunu, erkeklerde ise en yaygın nedenin prostat bezinin büyümesi olduğunu belirtti. Dr. Aydın Erkul, "Bu büyüme ister iyi huylu olsun, ister kötü huylu; her iki durumda da gece sık idrara çıkma şikâyetiyle karşılaşırız. Bunun dışında idrar yollarında tümöral oluşumlar, taşlar, kistik yapılar ya da üretra darlığı gibi anatomik tıkanıklıklar da benzer şikâyetlere neden olabilir" şeklinde konuştu.
NE ZAMAN UZMAN DESTEĞİ ALINMALI
Gece idrara çıkma sıklığının ne zaman ciddi kabul edilmesi gerektiğine de açıklık getiren Dr. Erkul, durumun süreklilik göstermesinin önemli bir belirti olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Ayda bir gece tuvalete kalkmak bir hastalık göstergesi değildir. Ancak bu durum düzenli hale gelmişse, uyku kalitesini bozuyorsa ve özellikle 2-3 ay boyunca devam ediyorsa mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Kısa süreli değişiklikler zaman zaman stres ya da psikolojik etkenlere bağlı olabilir, fakat süregelen şikâyetler dikkate alınmalıdır."
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Dr. Aydın Erkul, gece sık idrara çıkmanın hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, bu tür belirtilerin altında yatan hastalıkların erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını artıracağını söyledi. "Bu şikâyetler birçok kişinin yaşam kalitesini bozuyor, ancak genellikle göz ardı ediliyor. Oysa erken tanı ile birçok problem kolayca çözülebilir. Özellikle ileri yaşlarda bu tür belirtiler, daha ciddi hastalıkların da öncüsü olabilir." diye konuşan Erkul, bu tür durumlarda teşhis için bir uzman doktora görünülmesi gerektiğini belirtti.
-
Kan grubunuz sivrisinekleri çekiyor! 24 saatten fazla süren ateş ciddiye alınmalı
-
Çin'den gelen yeni tür Türkiye'nin kabusu oldu! Vaka sayıları giderek artıyor: İdrar ve ter kokusuna geliyorlar
-
Alışkanlıklarınızı değiştirin, kalbinizi koruyun! Vücudu dinç tutup enerji veriyor
-
Çamaşır kuruturken bu hataya düşmeyin! Nem oranını yüzde 30 artırıyor: Küf oluşumunu tetikliyor, solunum yollarını tıkıyor
-
Kolesterol seviyelerini sıfırlamanın sırrı! Haftada 150 dakika yapın: Damarları açıp erken yaşlanmayı önlüyor!