Beden Sağlığı Gece uykusunda ağızdan salya akması hangi hastalığın işareti?

Gece uykusunda ağızdan salya akması hangi hastalığın işareti?

Paylaş
Gece uykusunda ağızdan salya akması hangi hastalığın işareti?

Gece uyurken ağızdan salya gelmesi birçok kişinin başına gelebileceği gibi bazen bazı hastalıklarında habercisi olabilir. Peki, uyurken ağızdan salya gelmesi neden olur, nasıl geçer? Uyurken ağızdan salya akması nasıl tedavi edilir? İşte, A'dan Z'ye uyurken ağızdan salya akması hakkında merak edilenler...

Gece uykusunda ağızdan salya gelmesinin birçok rahatsızlığın habercisi olabilir! Ağızdan salya akması nasıl geçer, nasıl tedavi edilir? "Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir" diyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bazı kişilerde gece uykusunda ağızdan su gelmesi kişinin yanlış uyku pozisyonu, reflü hastalığı, bazı diş problemleri, kafa travmaları sonrası, diş çıkarma dönemi, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları, ağız anatomisinde problem ve bağırsak parazitleri gibi etkilerden dolayı meydana gelebilir.

Uyku pozisyonu da genellikle ağız içinde salyanın birikmesine neden olur. Yan veya yüzüstü uyuyan insanlarda uyurken salya akması daha olasıdır. Özellikle ağzınızdan nefes alma eğilimindeyseniz veya sinüs yollarınızda tıkanıklık varsa biriken salya nefes almak için ağız açıldığında dışarı çıkmaya başlayabilir.

  • Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, müsküler distrofi gibi nörolojik hastalıklar ve yemek borusu kanserleri ağızdan salya akmasına neden olabilir.
  • Antipsikotik ilaçlar ve Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar da salya akmasına neden olabilir. Alerjik durumlarda da, uyku apnesinde de ağızdan salya akması gelişebilir.

AĞIZDAN SALYA AKMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle uyku pozisyonu değiştirilmelidir. Sırtüstü pozisyon tercih edilirse böylece tükürük ağıza ve yastığa akmaz. Ağzınızda sağlıklı bir tükürük dengesi sağlamak önemlidir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği'ne göre tükürük vücudumuzu enfeksiyondan korumada hayati bir rol oynar.

Haberin Devamı

Aşırı tükürük salgısı olan vakalarda, tükürük bezlerine botoks uygulaması da yapılabilir. Ağıza konan bazı cihazlar gece daha rahat uyumamızı sağlar, salya ve horlamaları azaltır. Uyku apnesi olanlar CPAP kullanmalıdır. Parazit saptanırsa parazit ilaçları kullanılabilir.

Ağızdan tükürük akmasının nedenlerinden biri kişinin ağzından nefes almasına ve dolayısıyla tükürük akmasına sebep olan tıkanık burundur. Burun ve sinüs kanallarının kulak burun boğaz bölümünde temizlenmesiyle kişi daha rahat nefes alır, gece uykusunda ağzını açmayacağı için yastığını ıslatmaz.

Stres ve sıkıntı varsa psikolojik destek alınmalıdır. Ağızdan salya akması ilaçların yan etkisine bağlı ise o ilaçlar değiştirilmelidir.