Beden Sağlığı Geçmeyen kasık ağrınızın nedeni PKS olabilir!

Geçmeyen kasık ağrınızın nedeni PKS olabilir!

Paylaş
Geçmeyen kasık ağrınızın nedeni PKS olabilir!

Özellikle çok doğum yapan kadınlarda görülen pelvik konjesyon sendromu (PKS) kasık toplardamar kapakçıklarının bozulmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlık. Bacaklardaki varis oluşumunda olduğu gibi rahim, yumurtalık ve idrar torbasını çevreleyen toplardamarlarda varis oluşabiliyor. Oluşan varisler şiddetli ağrılara yol açabildiği gibi, bazı kadınlarda süreç ağrısız da ilerleyebiliyor. Âdet dönemi haricinde yaşanan kasık ağrılarında kadınların gizli hastalığı olarak bilinen PKS yani pelvik konjesyon sendromu hakkında merak ettikleriniz haberimizde...

Kadınlarda daha sık yaşanan kasık ağrıları, sıklıkla adet döneminde vücuttaki değişimlerden ya da idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabiliyor. Âdet dönemi haricinde yaşanan kasık ağrılarında kadınların gizli hastalığı olarak bilinen PKS yani pelvik konjesyon sendromunu göz ardı etmemek gerekiyor. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Adam, pelvik konjesyon sendromu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Kadınlarda kasık ağrısı sık görülen bir şikayet. Kasık ağrısının en sık rastlanan nedenleri, idrar yolu enfeksiyonu ve âdet dönemi sorunları olarak sıralanıyor. PKS yani pelvik konjesyon sendromu da kasık ağrısının önemli nedenlerinden biri. Bu durum her 10 kadından 1’inde kasık ağrılarına yol açıyor ve daha çok 20-45 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor.

ÇOK DOĞUM YAPAN KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Adam, "özellikle çok doğum yapan kadınlarda görülen PKS kasık toplardamar kapakçıklarının bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır." diyor. Bacaklardaki varis oluşumunda olduğu gibi rahim, yumurtalık ve idrar torbasını çevreleyen toplardamarlarda varis oluşabiliyor. Oluşan varisler şiddetli ağrılara yol açabildiği gibi, bazı kadınlarda ise süreç ağrısız ilerliyor.

Haberin Devamı

AĞRILAR AKŞAM SAATLERİNDE YOĞUNLAŞABİLİYOR

PKS yani pelvik konjesyon sendromunun en belirgin belirtisi kasıklardaki ağrı. Pelvik konjesyon sendromundan kaynaklanan kasık ağrıları uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak akşam saatlerinde artabiliyor. Ayrıca cinsel ilişki sonrasında veya gebeliğin ilk evrelerinde görülen kasık ağrıları da PKS kaynaklı olabiliyor. Karnın alt kesiminde dolgunluk, bacak arasında veya kalçada varis görüntüsü de PKS belirtleri arasında.

PKS FARKLI HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİYOR

Kadınlarda kasık ağrısının birçok nedeni olabiliyor. Endometriozis, kronik pelvik inflamatuar hastalık, kronik veya sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, irritabl bağırsak hastalığı, divertikülit, aşırı aktif mesane gibi birçok rahatsızlık kadınlarda kasık ağrısına yol açabiliyor. Bu nedenle pevik konkesyon sendromu da bu hastalıklarla sıklıkla karıştırılabiliyor. İşte bu nedenle doğru teşhis çok önemli. Ancak teşhis sanıldığı kadar zor değil. Pelvik konjesyon sendromunun teşhisi için kadın hastalıkları ve doğum doktorunun muayenesinin ardından ultrason veya ilaçlı tomografi yöntemleriyle rahim ve yumurtalık çevresinde varislerin belirlenmesi teşhis için yeterli oluyor.

PKS'YE BAĞLI KASIK AĞRILARINDAN TAMAMEN KURTULMAK MÜMKÜN

Haberin Devamı

Doç. Dr. Adam, "Pelvik konjesyon sendromu tedavisinde ilaç ve cerrahi yöntemler de kullanılmakla birlikte, son yıllarda en etkili tedavi olarak girişimsel teknikler ön plana çıkmaktadır." diyor. Ameliyatsız tedavide önce anjiyografik yöntemlerle toplardamardan girilerek yumurta damarları görüntüleniyor. Sorunlu olan her iki toplardamar koil veya sıvı tıkayıcı ajanlar ile kapatılıyor. Yaklaşık 1 saat süren işlemin ardından hasta birkaç saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu ediliyor ve hastalar genellikle 1 gün sonra sosyal yaşamlarına dönebiliyor. Doç. Dr. Gürhan Adam, "girişimsel yöntemlerle gerçekleştirilen tedavinin ardından rahatsızlığın tekrarlama ihtimali ise çok düşüktür" diyor.

Pelvik konjesyon sendromu nedir? Pelvik konjesyon sendromunda karın ağrısı görüldüğünü belirten Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur, pelvik konjesyon sendromu hakkında açıklamalarda bulundu.