Beden Sağlığı Göz içi lens nedir? Göz içi lens nasıl takılır?

Göz içi lens nedir? Göz içi lens nasıl takılır?

Paylaş
Göz içi lens nedir? Göz içi lens nasıl takılır?

Uzun yıllardır standart bir işlem olarak yapılan göz içi mercek değişimi ameliyatlardan sonra uzak ve yakın mesafe gözlüğü kullanım gereksinimi sonucu yeni nesil göz içi lensler geliştirmeye başlandı. Bu teknolojik gelişme sayesinde ameliyat sonrası gözlüksüz yaşamak mümkün hale geldi. Katarakt gibi nedenlerle göz merceğinde ortaya çıkan sorunların tedavisinde de kullanılan yeni nesil göz içi lensler ve çeşitleri hakkında bilgi almanız için göz sağlığı ve hastalıkları uzmanından Posta.com.tr okurları için bilgi aldık.

Göz bebeğinin arkasındaki göz içi merceğin saydamlığının kaybolmasına katarakt deniyor. Katarakt gelişimi ultraviyole maruziyeti ve yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkmakla birlikte, nadiren travma ve kullanılan ilaçlar nedeniyle veya doğumsal olarak da oluşabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Eraslan, ağırlıkla yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan katarakt tedavisinde de kullanılan premium göz içi lensleri olarak bilinen yeni teknoloji lensler hakkında merak edilenleri Posta.com.tr için anlattı.

Haberin Devamı

İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte günümüzde katarakt ameliyatı dünyada en çok uygulanan ameliyat haline gelmişt durumda. Katarakt gelişmeye başladığında, ne yazık ki süreci tersine çevirebilecek hiçbir ilaç bulunmuyor. Bunun için şikayetler başladıktan sonra yapılması gereken şeffaflığını kaybetmiş lensin çıkarılıp yerine suni lens takılmasıdır. İşte bu aşamada göz içi lensler devreye giriyor ve göz içi lens tedavisi uzun yıllardır katarakt ve göz içi lens sorunlarının tedasinde başarıyla uygulanıyor. Yeni nesil göz içi lenslere son dönemde Premium lens tedavisi de deniyor. Biz de Posta.com.tr okuyucularına özel olarak Doç. Dr. Muhsin Eraslan'dan Premium göz içi lens çeşitlerini ve özelliklerini öğrendk.

Haberin Devamı

PREMİUM GÖZ İÇİ LENS ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

  • TORİK PREMİUM LENSLER: Astigmat, yakın ve uzağı etkileyen gözün yapısından kaynaklanan kırma kusurudur. Standart lenslerle düzeltilemeyen bu kusur, torik lensler ile kalıcı olarak düzeltilebilir ve ameliyattan sonra artık uzak mesafe gözlüğüne gerek kalmaz.
  • MULTİFOKAL (TRİFOKAL) PREMİUM MERCEKLER: Hem uzağı hem orta ve hem de yakın mesafeyi gösteren merceklerdir. Halkalardan oluşan bir yapıya sahiptirler.
  • EDOF (FOKUS DERİNLİĞİNİ ARTIRAN) PREMİUM MERCEKLER: Uzun ve orta mesafeler arasında kesintisiz görüş sağlayan premium lens çeşididir. Yakın görme potansiyelleri trifokal lenslere göre daha düşüktür. Genel uygulamada, baskın olmayan gözde hafif miyopi hedeflenerek yakın görme desteklenir. EDOF lenslerde farklı optik prensipler kullanan farklı tasarımlar olsa da en çok tercih edileni difraktif asferik lenslerdir. Bu merceklerde çok daha az ışık olayı görülür ve üç odaklı merceklere göre daha az kırınım halkası içerirler. EDOF lensler aktif olarak çalışan genç hastalar ve daha önce refraktif cerrahi geçirmiş hastalar için daha uygundur.

GÖZ İÇİ LENS TEDAVİSİNDE KİŞİYE ÖZEL LENS SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEKLER

Göz yapısı uygun olsa da hastaların meslekleri, hobileri veya günlük hayattaki rutinleri hekim tarafından mutlaka sorgulanmalı ve kişiye uygun lens tercih edilmelidir. Doktorunuz göze yerleştirilecek merceğin gücünü belirlemek için birkaç hesaplama yapacaktır. Belli bir seviyeden fazla astigmatınız varsa torik lensler tercih edilmelidir çünkü ameliyat sonrası hasta şikayetlerinin en önemli nedeni gözde az miktarda astigmat varlığıdır.

Katarakt tedavisinde kullanılan akıllı mercek nedir? Katarakt ameliyatında kullanılan lensler akıllı merceklerdir. Katarakt ameliyatı sonrası hastanın uzağı ve yakını net görebilmesi sağlanıyordu, ancak akıllı merceklerle bugün uzak ve yakın arası ara mesafelerde de netlik sağlanabiliyor durumdadır.

Takılan lens ömür boyu gözde kaldığı için lens malzemesinin kalitesi çok önemlidir. Dünya çapında yapılan çalışmaların sonuçlarına göre en başarılı olan hasta memnuniyeti en yüksek olan lensleri tercih etmek en önemli noktaların başındadır. Bu anlamda orijinal lensi içeren kese ile en uyumlu malzeme hidrofobik akrilik malzemedir. Hidrofobik akrilik malzemelerde kapsüle yapışma, merceğin gözün fonksiyonel eksenine oturması ve torik merceğin stabilitesi daha başarılıdır. Günümüzde hidrofobik kaplamalı lensler de neredeyse aynı performansa ulaşabilmektedir.

Malzemelerin kalitesine ek olarak, ameliyatın komplikasyonsuz olması da gerekir. Bu anlamda katarakt cerrahisi esnasında en yeni ve en üst düzey cihazların kullanılması önemli bir avantaj sağlayacaktır

Haberin Devamı

Premium lens uygulaması mutlaka alanında uzman ve deneyim sahibi hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi halde geri dönüşü zor sonuçlar ortaya çıkabilir.