Göz tansiyonu Glokom'a iyi gelen besinler... Körlüğe götürebilen Glokom'a dikkat!
Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak biliniyor ve tedavi edilmediğinde görme kaybına, hatta körlüğe yol açabiliyor. Glokom, 40 yaş üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülüyor. Hastalık, nüksettiği her 10 kişiden 1’inde körlüğe neden oluyor. Göz sinirini tutan bir hastalık olan Glokom, erken teşhis ve sağlıklı beslenme ile önlenebiliyor. Yaygın olarak görülen bu hastalığa dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü ve 8-14 Mart tarihleri arasında da Dünya Glokom Haftası kutlanıyor. Körlüğe neden olan Glokom'u düzenli göz kontrolleri ve doğru beslenme ile önlemek mümkün.
Glokom, yükselen göz içi basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle başlayan, erken ark edilmemesi durumunda geri dönüşü olmayan görme kayıplarına ve hatta körlüğe sebep oolan bir hastlaık.
Uzmanlar, gözde görme kaybı oluştuktan sonra geriye dönüş olmadığı için, glokomun erken teşhisinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Hastalığın başlangıç döneminde genelde bireyler tarafından fark edilmemesi nedeniyle, uzun zaman sürecinde görme siniri yıpranmaya uğruyor. Bu yıpranma, durumu hasta tarafından fark edildiğinde gözde meydana gelen hasar, onarılamaz düzeye ulaşabiliyor. Sabri Ülker Vakfı, glokom konusunda alınması gereken önlemleri sıraladı.
Görme kaybına neden olan ve halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen “Glokom”, kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülüyor. Hastalık, nüksettiği her 10 kişiden 1’inde körlüğe neden oluyor. Göz sinirini tutan bir hastalık olan Glokom, erken teşhis ve sağlıklı beslenme ile önlenebiliyor. Yaygın olarak görülen bu hastalığa dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü ve 8-14 Mart tarihleri arasında da Dünya Glokom Haftası kutlanıyor. Körlüğe neden olan Glokom'u düzenli göz kontrolleri ve doğru beslenme ile önlemek mümkün.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
ORTA YAŞIN ÜZERİNDEKİLER DİKKAT ETMELİ
35 yaş üstü bireyler, ailesinde glokom geçmişi bulunanlar, sigara kullananlar, diyabet hastaları, şiddetli kansızlık hastalığı veya şok geçirmiş olanlar, hipertansiyon hastaları, yüksek derecede miyopisi veya hipermetropisi olanlar, uzun süre kortizon tedavisi görenler, migren ile mücadele edenler ve göz yaralanmasına maruz kalanların glokom açısından yüksek riski bulunuyor.
NE KADAR ANTİOKSİDAN, O KADAR GÜÇLÜ GÖZ SAĞLIĞI
Antioksidan kaynağı zengin besinleri tüketmek göz sağlığına olumlu etki sunuyor. Amerikan Optometrik Derneği’nin göz sağlığı için önerdiği antioksidan kaynağı 5 bileşen şöyle:
KAROTENOIDLERDEN LUTEIN VE ZEAKSANTİN
Yapılan birçok araştırma, lutein ve zeaksantin'in kronik göz hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar yüksek lutein ve zeaksantin alan kişilerin yeni katarakt geliştirme riskinin düşük olduğunu ortaya kouyuyor
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahana, bürüksel lahanası, kabak, brokoli, mısır, bezelye, bal kabağı, Trabzon hurması, muşmula, portakal, mandalina gibi diğer renkli meyve ve sebzeler göz sağlığı için faydalı birincil kaynaklar arasında yer alıyor.
C VİTAMİNİ
Bilimsel kanıtlar, C vitamininin katarakt geliştirme riskini azalttığını ve diğer temel besinlerle birlikte alındığında, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu ve görme keskinliği kaybının ilerlemesini yavaşlatabileceğini açıklıyor. Göz sağlığını desteklemek için günlük olarak C vitamini içeren portakal, mandalina, limon, greyfurt, çilek, böğürtlen, kivi, papaya, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber ve domates gibi besinleri tüketmek oldukça önemli.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
E VİTAMİNİ
Göz hücrelerini korumada oldukça etkili rol oynayan E vitamininin besin kaynakları arasında; bitkisel yağlar, fındık, antep fıstığı, ceviz, badem başta olmak üzere; sert kabuklu kuru yemişler, buğday tohumu ve tam buğday ve rüşeym katkılı undan yapılmış besinler bulunuyor.
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ
Omega-3 yağ asitleri, uygun görsel gelişim ve retina fonksiyonu için büyük önem taşıyor. Prematüre ve zamanında doğan bebeklerde yapılan araştırmalar, optimal görsel gelişim için diyette yeterli miktarda omega-3 yağ asidi almanın gerekli olduğunu gösteriyor. Somon, ton balığı, hamsi, istavrit, barbun, mezgit, levrek ve diğer soğuk su balıkları, en iyi omega-3 yağ asitleri kaynakları arasında yer alıyor. Bu besinler aynı zamanda iltihaplanmayı azaltmaya, gözyaşı üretimini artırmaya ve gözün yağlı dış katmanını desteklemeye de yardımcı oluyor.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
ÇİNKO
Çinko, gözlerde koruyucu bir pigment olan melanin üretimi için karaciğerden retinaya A vitamini taşımada hayati bir rol oynuyor. Zayıf gece görüşü ve bulutlu katarakt gibi görme bozuklukları, çinko eksikliği ile ilişkilendiriliyor. Çinkonun besin kaynakları arasında kırmızı et, balık ve deniz ürünleri, fındık, ceviz, antep fıstığı gibi sert kabuklu kuruyemişler yer alıyor.