Beden Sağlığı Gribin yeni adı: Rino

Gribin yeni adı: Rino

Paylaş
Gribin yeni adı: Rino

Türkiye'de geçen yıl 123 can alan grip, etkisini hissettirmeye başladı. 'Rino' isimli yeni bir virüs uyarısında bulunan uzmanlar, "Gripten korunmak için üçlü aşı yaptırmak yeterli" diyor

Grip virüsü havaların soğumasıyla ülkemizde de etkisini hissettirmeye başladı. Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, virüsün bu ay sonunda ve aralık ayı başında etkili olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'de şiddetli bir grip salgınının beklenmediğini anlatan Akın "Genelde vakalar kasım ayı sonu ve aralık ayı başı gibi etkisini gösteriyor. Az da olsa influenza B türü grip vakası şimdiden görülmeye başlandı. Şu anda gördüğünüz hastalar 'Rino' virüsünden etkilenenler. Rino, burunda akıntıya, boğazda yanmaya neden olan, nezleye benzer bir virüs" diye konuştu.

ÜÇLÜ AŞI OLMAK YETERLİ

Habertürk'ün haberine göre, geçen sene Avrupa'da yaşanan salgına dikkati çeken Akın, "Türkiye'nin şansı, H1N1 pandemik virüs dolaşımıydı. Bizim ona karşı bağışıklığımız iyiydi ve aşılarımız da vardı. Avrupa'da dolaşan ise H3 tipi bir virüstü ve bunun aşısı da yoktu. Avrupa bu nedenle çok zarar gördü" dedi.

Haberin Devamı

Aşı tipinde bu yıl değişiklik yapıldığını belirten Akın "Geçen sene Avrupa'da salgın hale gelen H3 virüs tipi de aşının içine konuldu. Aşıyı olan Türk halkının bu virüse karşı da bağışıklık kazanacağını ümit ediyoruz. Şu anda piyasada, 'Dörtlü aşı mı üçlü aşı mı olalım?' diye bir karmaşa hâkim. İsteyen dörtlü de olabilir ama üçlü aşı olmak yeterli” diye konuştu.

Kanatlı hayvanlarda görülen H5N1 virüsüne de değinen Akın, "Bu virüs bu sene bazı tavuk çiftliklerinde sorun yarattı. Ancak, şu ana kadar insanlara bulaştığına dair bir klinik vakaya ulaşılamadı. Ama dikkatli olmak zorundayız" dedi.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN:

- Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun kapatılmalı.

- Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı.

- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı.

- Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmeli.

- Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğu kadar az kişi ile temas edilmeli.

- Kullanılmış kâğıt mendiller çöp kutusuna atılmalı.

- Kalabalık ortamlarda eller ağız, burun ve gözlerle mümkün olduğu kadar az temas etmeli.

- Grip aşısı, korunmada bilinen en etkili yöntemlerden birisidir.