Vücudunuzun hemoglobin seviyelerinin normal mi yoksa değişmiş mi olduğunu öğrenmek için bir doktor kan testi yapmalıdır. Bu test genellikle kişi yorgunluk, baş dönmesi, soğuk algınlığı, sinirlilik, yorgunluk, enerji eksikliği, uyku hali vb. belirtiler bildirdiğinde gereklidir. Bu besinler bol miktarda demir sağlar ve iyi olan şu ki, bu besinler sayesinde vücudun çok ihtiyaç duyduğu besin maddelerini emmesi daha kolay olur. Bu anlamda hayvansal protein, vücudun çoğu bitki proteinine göre daha kolaydır. Kuzu, sığır ciğeri, kuşbaşı et, istiridye, karides, tavuk ciğeri, demir açısından zengin önerilen yiyeceklerden bazılarıdır. Vejetaryenler veya veganlar, doğru yiyecekleri, özellikle pazı ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikleri ve brokoli gibi turpgil sebzeleri yerse, demir alımı konusunda endişelenmelerine gerek yoktur. Ancak patatesi kabuğuyla, pancarıyla, domatesiyle ve balkabağıyla da yemeyi unutmayın. Fasulye, nohut, mercimek, bezelye, demir seviyelerini artırmanıza yardımcı olabilecek bazı harika baklagil örnekleridir. Muz ve üzüm, vücudun demir seviyelerini artırmaya yardımcı olabilecek meyvelerin başında gelir, ardından incir gelir. Bu üç meyve lezzetlidir, sayısız tarifte ve tatlıda tüketilebilir ve vücuttaki demir ve hemoglobin miktarını arttırır. Tofu, arpa, keten tohumu ve sütü de demir seviyenizi iyileştirmek için diyetinize dahil etmek harikadır.