Beden Sağlığı HÜS nedir? Neden olur, tedavisi var mı? Hemolitik üremik sendrom belirtileri neler?

HÜS nedir? Neden olur, tedavisi var mı? Hemolitik üremik sendrom belirtileri neler?

Paylaş
HÜS nedir? Neden olur, tedavisi var mı? Hemolitik üremik sendrom belirtileri neler?

HÜS hastalığı Bolu’nun Yuva köyünde gerçekleşen zehirlenme olayının ardından gündeme geldi. Köydeki zehirlenmelerin nedeni tam olarak tespit edilemezken uzmanlar HÜS adı ile bilinen Hemolitik üremik sendromu hastalığına dikkat çekti. Peki, HÜS hastalığı nedir? Neden olur, tedavisi var mı? Hemolitik üremik sendrom belirtileri neler? İşte detaylar…

HÜS hastalığı Bolu’nun Çaydurt Yuva köyünde Kurban Bayramı’ndan sonra karın ağrısına ek olarak birçok belirtiyle hastaneye başvuranların sayısının günden güne artmasıyla merak edilmeye başlandı. Yapılan açıklamaya göre 100 kişi hastalıktan etkilendi. 8 çocuğun tedavisi ise yoğun bakımda devam ediyor.  

Haberin Devamı

HÜS HASTALIĞI NEDİR?

Hemolitik üremik sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu Anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanır. En sık görülen şekli, kanamalı ishal yapan E. coli (başlıca O157:H7 serotipi) enfeksiyonlarının bazılarında görülen bir komplikasyondur.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Beslenme biçimi, kullanılan ilaçlar, tuvalet sonrası öz bakım, enfeksiyonel durumlar HÜS hastalığının ilk habercileri olabileceği gibi başka faktörler de olabilir.

HÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her ishalde olduğu gibi bu hastalıkta da ateş, kramp tarzı karın ağrısı, kusma, bol ve sık dışkılama ortaya çıkar. Bu aşamada bir ishalli çocuğun hastalığının HUS ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağını söylemek imkansızdır çünkü basit sıradan bir ishalle HÜS ishalini ayırt etmek olanaksızdır.

Haberin Devamı

Geç belirtiler

  • Dışkıda kan çıkması,
  • İdrarda kan çıkması,
  • İdrar miktarında azalma
  • Travmaya bağlı olmaksızın kendiliğinden oluşan morarmalar,
  • Uyku hali ve ajitasyonlar
  • Havaleler
  • Kansızlığa bağlı ortaya çıkan solukluk
  • Baş ağrısı
  • Göz etrafı ve ayak bileklerinde ödem

HÜS TEDAVİSİ

Hemolitik üremik sendrom vakaların yüzde 91’i etkin bir tedvi ile sağlığına yeniden kavuşabilmektedir. Tedavi sırasında ise HÜS hastası mutlaka hastaneye yatırılır. İshale yol açan bakteri vücuttan atılana dek, hastanın karantinaya alınması da ideal bir seçenektir.

Hipertansiyonu engellemek için hastaya tuz ve sıvı kısıtlaması biçimde uygulanır bazı durumlarda hipertansiyon ilaçları gerekebilir.

Ayrıca kan değerleri düşük olan hastalara kan nakli uygulaması da gerekebilir.

Hastalık böbrekleri etkilediyse ve böbrek fonksiyonları bozulduysa periton diyalizi veya hemodiyaliz uygulanması gerekebilir.