Beden Sağlığı İdrar ne zaman kokar? Yoğun idrar kokusu neden olur?

İdrar ne zaman kokar? Yoğun idrar kokusu neden olur?

Paylaş
İdrar ne zaman kokar? Yoğun idrar kokusu neden olur?

İdrar kokusu olmasının en önemli sebeplerinden biri su tüketiminin az olmasıdır. Ayrıca çok kahve içilmesi, gün içinde çok fazla sarımsak ve soğan tüketilmesi de idrar kokusuna sebep olabilir. İdrar kokusu böbrek yetmezliği ya da mesane enfeksiyonu gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Kötü kokan idrarın neye işaret olduğunu ve nasıl geçeceğinin detaylarını sizler için derledik.

İdrar kokusunun geçmesi için öncelikle buna sebep olan durumu bulmak gerekir. Bu süreçte sebebin belirlenmesi ve tedavinin uygulanması gerekebilir.

Haberin Devamı

İDRAR KOKUSU NEDEN OLUR, SEBEPLERİ NELERDİR?

Yeterince su içmemek idrarın kokmasına sebep olan en büyük nedenlerden biridir. Yeterince su içilmediği zaman idrarı seyreltecek su olmadığı için idrar yoğunlaşır ve rengi de koyu olur. Bu da idrarın kokmasına sebep olur.

Eğer yeterince su içerseniz koku ve renk de normale döner. İdrar yolu enfeksiyonları durumunda da idrar kokusu olabilir. Mesane iltihaplanması ya da mesane enfeksiyonu durumunda idrar kokusu ortaya çıkabilir. Çok fazla kahve içilmesi de idrarın kokmasına sebep olabilen bir durumdur.

Kahve sindirimden geçtiği zaman içindeki maddelerden dolayı kokusu kalır ve idrar çıkışı sırasında da kokuya sebep olur. Çok fazla soğan ya da sarımsak tüketmiş olmak, kuşkonmaz yemek ve diyabetin olması da idrar kokusu yapabilir. Teşhisi konmamış ya da tedavisi yapılmamış diyabet durumunda idrarın koktuğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

KÖTÜ KOKAN İDRAR NEYE İŞARETTİR?

İdrarın kötü kokması genellikle gün içinde çok fazla su tüketilmediğinde işarettir. Tüketilen içecekler ya da yenen yiyecekler de anlık olarak idrar kokusu üzerinde belirleyici olabilir. İdrarda bakteri olması, enfeksiyon ya da virüs olması da idrarın ağır ve kötü kokmasına sebep olur. Şeker hastalarının idrarında da kötü koku olur. Özellikle böbrekler bu durumda aşırı şekeri idrar yolu ile attığı için idrarın kokmasına sebep olur.

İdrarın kötü kokması her zaman bir hastalık ya da kötü durum belirtisi olmaz. Fakat idrar kokusu uzun süre kalırsa ve bir ilaçtan ya da gün içinde tüketilenlerden kaynaklanmıyorsa uzmana görünmekte fayda vardır.

NASIL GEÇER?

İdrar kokusu genellikle bol su tüketince ya da sağlıklı beslenince geçen bir durumdur. Fakat farklı sağlıksal problemlerden kaynaklı bir idrar kokusu varsa bunun için doktora gitmek gerekebilir. İdrar yolu enfeksiyonu durumunda da idrar kokusu olabildiği için bunun tedavi edilmesi gerekebilir. Öncelikle idrar kokusunun altında yatan sebebi bulmak ve buna göre bir tedavi yöntemi belirlemek gerekir. Bu sayede tedavi daha doğru ve daha kalıcı bir yöntem olabilir.

Haberin Devamı

İDRAR KOKUSU HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu durumunda idrarda ağır bir koku meydana gelebilir. İdrar bulanık bir hal alır ve rengi de koyu olur. İdrarda yer alan protein kişilerin böbrek yetmezliği yaşadığının belirtisi olabilir. Bu durumda böbreklerde kum, iltihap ya da taş da olabilir. Bu hastalıkların belirlenmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. İdrar kokusu olması halinde vücudun susuz kalması, mesane enfeksiyonları ya da akut karaciğer yetmezliği hastalıkları olabilir. İdrar kokusu durumunda kişiler fazla B6 takviyesi almış ya da tip 2 eker hastalığına sahip olabilir. Böbrek enfeksiyonları, mesane kasının kasılması ve felç, parkinson gibi hastalıkların belirtisi de idrar kokusu olabilir.