Beden Sağlığı Kanser tedavisinde radyoembolizasyon ne işe yarar?

Kanser tedavisinde radyoembolizasyon ne işe yarar?

Paylaş
Kanser tedavisinde radyoembolizasyon ne işe yarar?

Radyoembolizasyon, içinde radyoaktif madde bulunan çok küçük boyutlardaki kürelerin (mikrokürelerin) direkt olarak karaciğerdeki kanser dokusu içine, kanser damarları yoluyla enjekte edilmesidir. Radyomikroküreler, kanserli dokunun olduğu bölgede radyoaktif ışınlama yaparak, kanserli hücrelerin ölümüne yol açar.

Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Türkmen, kanser tedavisinde radyoembolizasyon hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Radyoembolizasyon, kemoterapi gibi sistemik kanser tedavilerinden farklı olarak direkt olarak kanserli hücrelere etki eder. Tedavi alanı çevresindeki sağlıklı karaciğer dokusuna etkisi uygun teknik ile yapıldığında çok sınırlıdır, vücudun diğer kısımlarındaki sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermez.

Karaciğer dokusunda var olan kanserin yanı sıra karaciğere metastaz yapmış farklı kanser vakalarının tedavisi için uygulanan radyoembolizasyon, çoğunlukla cerrahi tedavi seçeneği bulunmayan karaciğer kanseri vakalarında tercih edilir. Radyoembolizasyon, cerrahi girişim öncesinde, tümör boyutunu küçültmek hastaları cerrahi rezeksiyon veya karaciğer nakline uygun hale getirmek için de uygulanabilir. Tedavinin hasta için uygun bir seçenek olduğu içerisinde Nükleer Tıp, Girişimsel Radyoloji, Onkoloji, Cerrahi ve Gastroenteroloji gibi branşlardan uzmanların yer aldığı multidisipliner konseylerin kararı ile verilmektedir.

Haberin Devamı

Radyoembolizasyon tedavisi nasıl uygulanır?

Hastanın kanser tipi, yaygınlığı, kan tahlil sonuçları gibi parametreler ışığında tedaviden yarar göreceğine karar verilir ise tedavi açısından teknik olarak uygunluğunu değerlendirmek ve planlama için anjiyografik değerlendirme ve görüntüleme aşamasına geçilir.

Tedavi öncesi tedavinin simülasyonu ve planlama amacıyla yapılan ilk anjiyografik işlem sırasında kişinin karaciğer damarlarının tümü görüntülenerek bir haritalandırma yapılır. Tümörü besleyen atardamarlar saptanır. Ardından görüntüleme amacıyla tümörü besleyen atardamardan tedavi esnasında kullanılan mikroküreler ile benzer boyutta ancak tedavi edici özelliği olmayan radyoaktif madde (Tc-99m MAA) verilerek işlem sonlandırılır.

Nükleer Tıpta gama kameralar kullanılarak yapılan SPECT/BT görüntüleme ile radyoaktif maddenin tümör tarafından ne kadar tutulduğu ve sağlıklı dokulara ulaşıp ulaşmadığını saptar. Bu işlemler sonrası hastanın tedaviye uygun olduğu ve yarar göreceği kararı verilirse hastaya özgü hesaplanan tedavi dozunun yurtdışında üretim ve temin süreci tamamlanarak takip eden 1-2 hafta içinde tedavi uygulanır.

Haberin Devamı

Tedavi için uygulanan anjiyografik işlem önceki işlemin benzeri olup farkı karaciğerdeki kanser dokusunu besleyen atardamarlar içerisine Yttrium-90 (Y-90) adlı tedavi edici özelliğe (beta radyasyon) sahip radyoaktif madde içeren küreciklerin enjekte edilmesidir. Mikroküreler, kanserli dokuya radyoaktif enerji yayarak kanser hücrelerini yok eder. Bu sırada sağlıklı dokuya etkisi minimum düzeydedir. Bölgedeki kanser dokusu içerisine bırakılan radyomikroküreler birkaç hafta süre ile radyasyon yayarak radyoaktif özelliklerini kaybederler ancak tümör dokusuna olan etkileri aylarca sürmektedir.

Radyoembolizasyon tedavisinin avantajları nelerdir?

Karaciğer kanserinin en etkin tedavisi cerrahi tedavi olmakla birlikte vakaların genellikle ileri evrede fark edilmesi ya da hastaya özgü sorunlar nedeniyle çoğu vaka cerrahi tedaviye uygun değildir. Bu ileri evre vakalarda kanserin etkin tedavisi, kontrol altına alınması ve küçültülerek cerrahiye uygun hale gelmesinde radyoembolizasyon son derece önemli bir role sahiptir.

Haberin Devamı

Seçilmiş vakalarda tecrübeli bir ekip tarafından uygulandığında cerrahiye benzer tedavi etkinliğinin sağlanabildiği radyoembolizasyon tedavisinin en önemli avantajı hastane yatışı gerekmeden uygulanabilmesi ve hastalar tarafından kolay tolere edilebilmesidir. Hastaların tedavi sonrası kısa sürede günlük yaşamına dönmesi mümkün olmaktadır. Farklı organ kanserlerinin karaciğer metastazı nedeniyle radyoembolizasyon tedavisi uygulanan hastalarda kemoterapi gibi sistemik tedavilere ara verme süresi de genellikle birkaç hafta ile sınırlıdır.

Tedavilerin tekrarlanabilir olması ve alternatif tedavilere engel teşkil etmemesi de önemli avantajları arasında sayılabilir. Tedavi edilen hastalarda yaşam süresi ve kalitesinde artışlar olduğu bir çok klinik çalışma ile ortaya konmuş, radyoembolizasyon tedavisi uluslararası tedavi rehberlerinde yer almıştır.