Beden Sağlığı Bacaklarda ve karında şişkinlik, halsizlik ve iştahsızlık karaciğer hastalığına işaret ediyor olabilir!

Bacaklarda ve karında şişkinlik, halsizlik ve iştahsızlık karaciğer hastalığına işaret ediyor olabilir!

Paylaş
Bacaklarda ve karında şişkinlik, halsizlik ve iştahsızlık karaciğer hastalığına işaret ediyor olabilir!

Karaciğer iltihaplanması sinsice ilerliyor ve çoğu zaman belirti vermiyor. Vücuttaki toksinleri uzaklaştırmak ve gıdaları işlemek olan karaciğer, vücudun en büyük iç organı ve 6 ayda bir olmak üzere kendini yenileme özelliğine sahip olan organ olarak biliniyor. Ancak karaciğer hastalandığında vücuttaki hayati organların çalışmasını da etkiliyor. Bazı ilaçlar ve vücutta biriken toksinler karaciğer yağlanmasına neden olabiliyor. İşte karaciğerde yağlanmanı belirtisi ve karaciğerde yağlanma sorunu olanların yapması gerekenler...

Karaciğerde olması gerektiğinden daha fazla yağ birikmesi olarak nitelendirilen karaciğer yağlanmasını aşırı alkol tüketimi tetikliyor. Alkol ve tütün ürünü kullanımının dışında insülin direnci, obezite ve diyabet de karaciğer yağlanması riskini artırıyor. Sıklıkla 40-60 yaş arasında görülen karaciğer yağlanması daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Sarı cilt tonu, bacak ve karın şişliği gibi belirtilerle kendini gösterebilen karaciğer yağlanmasına karşı erken dönemde önlem almak büyük önem taşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Tunç, karaciğer yağlanması hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

KARACİĞER YAĞLANMASI 10 KİŞİDEN BİRİNDE VAR!

Temel işlevi toksinleri uzaklaştırmak ve gıda besinleri işlemek olan karaciğer, vücudun en büyük iç organı ve 6 ayda bir olmak üzere kendini yenileme özelliğine sahip olan organ olarak biliniyor. Karaciğer yağlanmasının toplumda görülme sıklığı kesin olmamakla birlikte her 10 insandan birinde görüldüğü düşünülüyor. Halk arasında sarılık ya da hepatit olarak adlandırılan durum da karaciğer iltihaplanması, karaciğer yağlanmasına bağlı görülüyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Tunç, "karaciğer yağlanması, hiperlipidemi yani yüksek kolesterol seviyelerinde, buna bağlı insülin direnci durumunda ve obezite hastalarında sık görülmektedir" diyor.

Haberin Devamı

BEL ÇEVRESİ YAĞLANMASI İŞARET OLABİLİR

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Tunç, bel çevresi yağlanmasını başta hayati öneme sahip organlardan kalp olmak üzere karaciğeri de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Üstelik sinsice ilerleyen karaciğer iltihaplanması çoğu zaman belirti vermiyor.

Ayrıca bazı ilaçların ve vücutta biriken toksinlerin de karaciğer yağlanmasına neden olabildiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Tunç, "bundan dolayı hekim gözetimi ve onayı olmadan ilaç alınmamalıdır" diyor.

Nadiren, yorgunluk, halsizlik hissi ve sağ üst karın bölgesinde belirsiz bir rahatsızlık olan kişilerde alkolsüz yağlı karaciğer tablosu görülüyor. Karaciğer yağlanması durumunda karaciğer normal rutininde çalışıyor ve herhangi bir belirti görülmüyor. Ancak karaciğer yağlanması karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine kadar ilerleyebiliyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Tunç, karaciğer yağlanması belirtilerini şu şekilde sıralıyor:

KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ

  1. Sarı bir cilt tonu
  2. Bacak şişliği
  3. Karın şişliği
  4. Mide bulantısı
  5. İştahsızlık
  6. Yorgunluk
  7. Zihin karışıklığı
  8. Karın ağrısı

AKDENİZ TİPİ BESLENME ÖNERİLİYOR

Karaciğer yağlanmasının en ciddi komplikasyonu karaciğer sirozu olarak biliniyor. Erken dönemde tedavi gerektiren karaciğer yağlanması, zaman içerisinde ilerleyerek yaş ve diyabet faktörüne bağlı siroz geliştirme olasılığını artırıyor.

Karaciğer yağlanması sıklıkla metabolik sendrom ile seyrediyor. Metabolik sendrom da kalp hastalığı ve kalp krizi için yüksek risk barındırıyor. Bu rahatsızlıkta uzman hekim desteği ile kilo verme; obezite, insülin direnci ve hiperlipidemi gibi durumların kontrol altına alınması ile iyileşme sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

Karaciğer yağlanması için Akdeniz tipi beslenme şekli öneriliyor. Taze meyve, sebze, balık, tahıl ve sağlıklı yağ tüketimini ön plana çıkaran Akdeniz tipi beslenme biçimi karaciğer yağlanması riskini azaltarak vücudun ihtiyaç duyduğu zengin protein, vitamin ve minerallerin bazı belirli besinler üzerinden karşılanmasını sağlıyor.

Beslenme biçimi değişikliği ve düzenli olarak yapılacak egzersizler ile karaciğer yağlanması riskini azaltmak ve korunmak mümkün.