Beden Sağlığı Kurban etinde oluşan Rigor Mortis’e dikkat!

Kurban etinde oluşan Rigor Mortis’e dikkat!

Paylaş
Kurban etinde oluşan Rigor Mortis’e dikkat!

Uzmanlar, "Kurban etini kesimden sonra kesinlikle hemen tüketmeyin!" diyor. Çünkü hayvan kesildikten sonra kaslarda oluşan Rigor mortis ‘ölüm sertliği’ sindirime uygun değil. Peki kurban eti ne zaman yemeye uygun olur, bu süreçte nasıl saklanması gerekir? İşte yanıtları...

Kurban Bayramı öncesinde et tüketimi ve sağlıklı beslenme konusunda Beslenme ve Diyet Uzmanı Betül Öztürk bilgiler verdi, Rigor Mortis hakkında uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Öztürk, Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat edilmesinin yanı sıra ete uygulanan pişirme yönteminin de sağlık açısından önemli olduğu belirtti, kurban etini doğru şekilde tüketmemizde insan sağlığını bozabileceğine değinerek uyarılarda bulundu.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle özellikle kesimden hemen sonra tüketilen etin insan sağlığını bozduğuna değinen Öztürk, “Kurban etini kesimden sonra tüketimini önermiyoruz. Hayvan kesildikten sonra kaslarda oluşan Rigor Mortis ‘ölüm sertliği’ sindirime uygun değildir. Ölüm nedeniyle oksijen yardımıyla enerji oluşumu durur ve kasların kasılıp gevşemesi bozulur. Kasılıp gevşeme için gerekli enerji sağlanmadığı için bazı lifler kasılı bazıları gevşek durumda kalır, kasılı durumda kalan lifler ete sertlik verir” dedi.

Haberin Devamı

MUTLAKA DİNLENDİRİN

Kurban etinin tüketilmeden önce dinlenmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, “Kesimden 1-2 gün sonra sert kas lifleri yumuşamaya başlar. Bu nedenle etlerin yeme kalitesini artırmak için kesimden sonra olgunlaştırmak gerekir. Hayvan kesildikten sonra etin yumuşaması ve suyu vermesi için en az 1 gün uygun depolama koşullarında beklemelidir. Yağlı kâğıt da veya buzdolabı poşetinde 3 veya 5 derece buzdolabında bekletilmelidir. Yeni kesilmiş et sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi problemlere yol açabilmektedir. Bundan dolayı tüketilmesini önermiyoruz. Eğer çok tüketmek isteyen bireyler varsa az miktarda ve iyi pişmiş olarak tüketmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Mert Taha Varol - Mustafa Kurtulan, SİVAS (İHA)