Beden Sağlığı Maymun çiçeği virüsü 6 kıtaya yayıldı!

Maymun çiçeği virüsü 6 kıtaya yayıldı!

Paylaş
Maymun çiçeği virüsü 6 kıtaya yayıldı!

Dünya maymun çiçeği hastalığını konuşuyor. Maymun çiçeği virüsü ile ilgili şimdiye kadar toplam vaka sayısı 24 bin 381 olarak kaydedildi. İlk vakanın 30 Haziran 2022 tarihinde görüldüğü Türkiye’de de şu ana kadar toplam 5 vakaya rastlanırken, dünyada maymun çiçeği virüsü toplam 6 kıtaya yayılmış durumda.

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 4 Mayıs 2022 tarihinde Londra’da görülürken, üzerinden kısa bir zaman geçmesine rağmen 30 ülkeye yayılarak küresel bir salgın haline geldi. Temmuz ayında ise 6 kıtada 70’den fazla ülkeye yayılırken, Dünya Sağlık Örgütü 21 Temmuz itibarıyla maymun çiçeği salgınıyla alakalı “küresel acil durum” ilan etti. Türkiye’de ise ilk vaka 30 Haziran tarihinde ortaya çıkarken, Türkiye’de görülen toplam vaka sayısının 5’e yükseldiği açıklandı. Dünyada görülen toplam vaka sayısı ise 24 bin 381 olarak görülürken, çoğunlukta olan ülkeler; Almanya, ABD, Brezilya, İspanya ve Fransa olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

50 BİNE YAKIN HABER MEDYADA YER ALDI

Ajans Press, maymun çiçeğinin medya karnesini çıkardı. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarihten günümüze kadar tüm medya verileri üzerinden elde edilen bilgilere göre, maymun çiçeği 49 bin 680 habere konu oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’deki toplam vaka sayısının 5’e yükseldiğini açıklamasının ardından haber sayıları yükselişe geçti; son iki günde Türkiye basınına tam bin 890 haber yansıdı. Bakan Koca, 4 hastanın tamamen iyileşerek taburcu edildiğini, bir hastanın ise izolasyonda olduğunu belirtti.

SAĞLIK BAKANLIĞI REHBER YAYINLADI

Maymun çiçeği virüsü hastalığına dair en kapsamlı rehber yayınlandı! Sağlık Bakanlığı 30 Haziran günü Türkiye’de de 37 yaşında bir hastada maymun çiçeğine rastlandığını açıklamıştı. O tarihten bu yana Bakanlık, ülkede yeni bir vaka açıklaması yapmadı. DSÖ’nün maymun çiçeğini ‘küresel acil durum’ ilan etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı da vatandaşlar için bir rehber hazırladı. Maymun Çiçeği (Monkeypox) Rehberi'nde virüslülerle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar detaylı bilgiler yer aldı...

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN MAYMUN ÇİÇEĞİ REHBERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ HABERE TIKLAYABİLİRSİNİZ:

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BİR HASTALIK?

Maymun Çiçeği (Monkeypox) Rehberi'ne göre Monkeypox (Maymun Çiçeği Hastalığı)’a, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden oluyor. Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan kaynaklı olarak yayılan, az sayıda görülen viral bir zoonotik hastalık. Monkeypox klinik olarak, ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişmiş lenf nodları ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona neden oluyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha önce vakaların halihazırda "endemik" (Batı ve Orta Afrika) dışında 27 ülkede tespit edildiğini söylemişti.Bu yeni vakaların çoğu Avrupa, Kuzey Amerika, Meksika, Arjantin, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde az sayıdayken İngiltere 207 vaka ile ilk sırada yer alıyordu. Onu 156 ile İspanya ve 138 ile Portekiz izliyordu. DSÖ'nün yapıtğı son basın toplantısında ise salgının büyümeye devam ettiği ve şu anda 75 ülke ve bölgeden bildirilen 16 binden fazla vaka ve beş ölüm olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

HASTALIK NASIL BELİRLENDİ? İLK HANGİ İNSANDA GÖRÜLDÜ?


Maymun çiçeği, ilk olarak 1958 yılında Danimarka Kopenhag’da laboratuvar hayvanlarında yapılan bir çalışmada maymunlarda gösterildi. Bu nedenle ismi maymun çiçeği (monkeypox) olarak tanımlandı. Ancak doğal rezervuarı maymunlar değil. İnsanlarda ilk olarak 1970 yılında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (eski adı Zaire) 1968 yılında çiçek hastalığının eradike edildiği bir bölgede 9 yaşındaki bir erkek çocukta tanımlandı. O tarihten itibaren vakaların çoğu ülkenin kırsal, yağmur ormanı bölgelerinde rapor edildi. Kongo Havzasında, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ve Orta ve Batı Afrika'da insan vakaları giderek daha fazla rapor ediliyor.

Haberin Devamı

1970 yılından itibaren 11 Afrika ülkesinde (Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan) insanda maymun çiçeği hastalığı bildirildi. 1970 ve 1980 yılları arasında 59 insan maymun çiçeği vakası rapor edildi ve fatalite hızı %17 olarak bildirildi. Bu vakaların tümü, Batı ve Orta Afrika'nın yağmur ormanlarında küçük orman hayvanlarına (örneğin, kemirgenler, sincaplar ve maymunlar) maruz kalan bireyler arasında meydana geldi.

Maymun çiçeği hastalığı, yalnızca Batı ve Orta Afrika ülkelerini değil, nadir ve az sayıda da olsa dünyanın geri kalan ülkelerini de etkilediği için küresel önemi olan bir hastalık olarak kabul ediliyor. 2003 yılında, Afrika dışındaki ilk maymun çiçeği hastalığı salgını Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde görüldü. Bu salgın ABD'de 70'in üzerinde maymun çiçeği vakasına yol açtı.

Maymun çiçeği hastalığı ayrıca Eylül 2018'de Nijerya’dan İsrail ve Birleşik Krallık’a, Mayıs 2019, Aralık 2019, Mayıs 2021 ve Mayıs 2022'de Singapur'a, Temmuz ve Kasım 2021'de yine Nijerya’dan ABD’ye seyahat edenlerde bildirildi. Mayıs 2022'de endemik olmayan birkaç ülkede birden fazla maymun çiçeği vakası tespit edildi. Mayıs 2022'de Kanada, Avustralya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri’nde de vakalar bildirildi.

Haberin Devamı