Beden Sağlığı Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Türkiye’de kaç maymun çiçeği hastası var? Korunmak için ne yapmalı? Bakan Koca açıkladı!

Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Türkiye’de kaç maymun çiçeği hastası var? Korunmak için ne yapmalı? Bakan Koca açıkladı!

Paylaş
Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Türkiye’de kaç maymun çiçeği hastası var? Korunmak için ne yapmalı? Bakan Koca açıkladı!

Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili araştırmalar Bakan Koca’nın Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklama ile yoğunluk kazandı. Bakan Koca açıklamasında Türkiye’de maymun çiçeği virüsü ile tedavi gören hastaların sayının çoğaldığını kaydetti. Peki, maymun çiçeği nasıl bulaşır? Türkiye’de kaç maymun çiçeği hastası var? Korunmak için ne yapmalı? İşte detaylar…

Maymun çiçeği ile ilgili endişeler artarken Bakan Koca Türkiye açısından bir endemi veya küresel açıdan bir pandemi riski bulunmadığını kaydetti. Bakan Koca maymun çiçeği virüsünün nasıl bulaştığını da söyledi. İşte Türkiye’de kaç maymun çiçeği hastası sayısı ve maymun çiçeği hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler…

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği hastalığına maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs neden oluyor.

Virüsün insanlara genellikle enfekte bir hayvan ile temas veya enfekte hayvan ısırıkları yoluyla bulaştığı biliniyor.

Virüs vücuda solunum yolu, deri sıyrıkları, burun, gözler ya da ağız yoluyla girebiliyor. Ayrıca uzmanlar virüsün cinsel yolla bulaştığına ilişkin bulguların olduğunu aktarıyor.

Diğer yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada virüsün pandemi riski oluşturmadığını bunun nedeninin ise virüsün çok yakın temas ve kapalı ortamda yakın ve uzun süreli temasla bulaşması olduğunu kaydetti.

Bu açıklamaya göre maymun çiçeği virüsünün kişilerin çok yakın teması ve kapalı ortamda yakın ve uzun süreli temasla bulaştığı söylenebilir.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958 yılında Kopenhag'ta (Danimarka) Devlet Serum Enstitüsü'nde tespit edildi ancak virüsün herhangi bir tedavisi ya da uygun bir aşısı bulunmuyor. Ancak çiçek aşısının maymun çiçek virüsünü önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlandı.

Maymun çiçeği virüsünün ilk belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, sırt ağrısı, şişlikler, halsizlik ve kas ağrısı bulunuyor.

Ateşin düşmesinin ardından çoğunlukla yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, genellikle avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü oluşabiliyor.

Çok kaşıntıya neden olan döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı seviyelerden sonra kabuk düşüyor. Yaralar ise iz bırakabiliyor.

TÜRKİYE’DE KAÇ MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTASI VAR?

Türkiye’de ilk maymun çiçeği virüsü vakası 30 Haziran 2022 tarihinde görülmüştü. Sağlık Bakanı Koca 1 Ağustos 2022 tarihinde yaptığı açıklamada ülkedeki maymun çiçeği hasta sayısının 5’e yükseldiğini kaydetti. Hastalar hakkında bilgi veren Bakan Koca, 4 hastanın tamamen iyileşerek taburcu edildiğini, bir hastanın ise izolasyonda olduğunu belirtti.