Beden Sağlığı Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri neler, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği Türkiye’de görüldü mü?

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri neler, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği Türkiye’de görüldü mü?

Paylaş
Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri neler, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği Türkiye’de görüldü mü?

Maymun çiçeği virüsü dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başlandı. Hastalığın bugüne kadar ABD, Kanada, İngiltere, Portekiz ve İspanya’da görüldüğü açıklandı. Koronavirüs salgını etkilerinin henüz silinemediği günümüzde pek çok kişi Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri neler? Maymun çiçeği Türkiye’de görüldü mü? araştırması yapmaya başladı…

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa’nın ardından ABD’de de tespit edildi. Hastalığın henüz kesin bir tedavisinin bulunmadığı belirtilirken, virüs Orta ve Afrika'da görülen ve endemik bir virüs olarak kabul ediliyor. İşte Maymun çiçeği virüsü belirtileri ve hakkında merak edilen diğer ayrıntılar…

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs olsa da çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelmesi nedeniyle benzer bir hastalığa neden oluyor.

Bununla birlikte maymun çiçeği hastalığı görülen kişilerde semptomların daha hafif geçtiği gözlemlenirken, bu durumda bulaşma riskinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Batı Afrika ülkelerinde görülen virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var. Orta Afrika maymun çiçeği virüsünün ise Batı Afrika virüsüne göre daha ağır geçtiği ve daha yüksek ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği virüsünün ilk belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, sırt ağrısı, şişlikler, halsizlik ve kas ağrısı bulunuyor.

Ateşin düşmesinin ardından çoğunlukla yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, genellikle avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü oluşabiliyor.

Haberin Devamı

Çok kaşıntıya neden olan döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı seviyelerden sonra kabuk düşüyor. Yaralar ise iz bırakabiliyor.

NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsü hastalığı taşıyan bir kişiyle yakın temas halinde yayılım gösterebiliyor. Virüs vücuda solunum yolu, deri sıyrıkları, burun, gözler ya da ağız yoluyla girebiliyor. Ayrıca uzmanlar virüsün cinsel yolla bulaştığına ilişkin bulguların olduğunu aktarıyor.

Bununla birlikte virüs taşıyan maymunlar, sincaplar ve sıçanlar gibi hayvanlar veya kıyafet ve yorgan yastık gibi nesnelere temas yoluyla bulaşabiliyor.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Maymun çiçeği virüsü Portekiz'de 20, İspanya'da 23, İngiltere'de 8, ABD'de 1 Kanada'da ise 15 kişide tespit edildi. Şu an Türkiye’de böyle bir vaka ihbarı olmadı.

Bununla birlikte özellikle sosyal medyada ilk maymun çiçeği virüsü görüldüğüne dair paylaşımlar yapılsa da Sağlık Bakanlığı'ndan böyle bir açıklama gelmedi.