Beden Sağlığı Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır?

Paylaş
Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de de görüldüğüne ilişkin söylentiler sosyal medyada yer alırken, gözler Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek açıklamaya çevrilmişti. Diğer yandan halk arasında ‘Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır?’ araştırmaları da hız kazandı…

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958’de bir maymun kolonisinde tespit edildi, insanlarda ise ilk defa 1970 yılında görüldü. Bugün ise dünyanın 16 ülkesinde bu virüsün enfekte ettiği insanlar var. Peki, maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır?  İşte yanıtı…

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Koronavirüs pandemisinin etkileri henüz dünya üzerinden silinmemişken, maymun çiçeği virüsünün dünya genelinde yeni bir pandemiye neden olup olmayacağı merak ediliyor. Diğer yandan maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de de görüldüğü konusunda sosyal medyada söylentiler dolaşırken en kesin açıklama Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.

Bakan Fahrettin Koca, 'Maymun Çiçeği Hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı: Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir Pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır.' açıklamasını yaptı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

  • Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında yoğun baş ağrısı, ateş, kas ağrıları, yorgunluk, sırt ağrısı, deride döküntü, lenf bezi şişkinliği ve lezyon yer alıyor.
  • Döküntü çoğunlukla ateşten 1 ila 3 gün sonra başlıyor.
  • Lezyonlar düz ya da şişkin olabiliyor, işi sarımsı ya da saydam bir sıvıyla dolabiliyor ve ardından genellikle çatlayıp, kuruyup düşüyorlar.
  • Vücuttaki çıkan lezyon sayısı birkaç adetten binlercesine kadar değişebiliyor.
  • Döküntü çoğunlukla avuç, yüz ve ayaklarda görülürken gövdede daha az çıkıyor.
  • Aynı zamanda lezyonlar, cinsel organ, ağız ve gözlerde de ortaya çıkıyorlar.
  • Bu belirtiler 2-4 hafta devam ettikten sonra çoğunlukla kendiliğinden geçiyor.
  • Ancak belirtiler ortaya çıktığında kendiliğinden geçmesini beklemek yerine doktora başvurmak tavsiye ediliyor.

NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü hastalığı taşıyan bir kişiyle yakın temas halinde yayılım gösterebiliyor. Virüs vücuda solunum yolu, deri sıyrıkları, burun, gözler ya da ağız yoluyla girebiliyor. Ayrıca uzmanlar virüsün cinsel yolla bulaştığına ilişkin bulguların olduğunu aktarıyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte virüs taşıyan maymunlar, sincaplar ve sıçanlar gibi hayvanlar veya kıyafet ve yorgan yastık gibi nesnelere temas yoluyla bulaşabiliyor.