Beden Sağlığı New York’ta maymun çiçeği nedeniyle "acil durum" ilan edildi!

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle "acil durum" ilan edildi!

Paylaş
New York’ta maymun çiçeği nedeniyle "acil durum" ilan edildi!

ABD’nin New York kentinde, maymun çiçeği virüsü vakaları nedeniyle ‘Halk Sağlığı Acil Durumu’ ilan edildi. New York Belediye Başkanı Eric Adams, kentin maymun çiçeği virüsünde merkez üssü olduğunu ve 150 bin kişinin risk altında olduğunu ifade etti. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 22 Temmuz gününde iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesinin ardından ek aşı sipariş ettiklerini açıklamıştı.

ABD’nin New York kentinde, maymun çiçeği virüsü vakaları nedeniyle ‘Halk Sağlığı Acil Durumu’ ilan edildi. New York Belediye Başkanı Eric Adams, yaptığı açıklamada, “Bugün New York'ta Maymun Çiçeği hastalığı nedeniyle halk sağlığı acil durumu ilan ediyoruz. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, insanları güvende tutmak için aşı ve tedaviye erişimi genişletmek için mümkün olduğunca hızlı hareket ettik” dedi.

Haberin Devamı

“150 BİN KİŞİ RİSK ALTINDA”

Adams, kentin Maymun Çiçeği virüsünde merkez üssü olduğunu ve 150 bin kişinin risk altında olduğunu ifade ederek, “New York şu anda salgının merkez üssü ve yaklaşık 150 bin New Yorklunun şu anda Maymun Çiçeği riski altında olabileceğini tahmin ediyoruz. Federal ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Cuma günü itibarıyla New York’ta tespit edilen Maymun Çiçeği vaka sayısı 1345 olarak açıklandı.

BREZİLYA'DA VE İSPANYA'DA İLK ÖLÜMLER...

30 Temmuz Cumartesi günü ise, Brezilya Sağlık Bakanlığı, kemoterapi gören 41 yaşındaki bir lenf kanseri hastasının maymun çiçeğine yakalandığını ve Perşembe günü hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bu açıklamayı takiben İspanya Sağlık Bakanlığıda hastanede yatan 120 maymun çiçeği hastasından birinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Brezilya Sağlık Bakanlığı dün açıklama yaparak maymun çiçeği kaynaklı ilk ölümün Perşembe günü meydana geldiğini duyurdu. Bakanlık, 41 yaşındaki erkek hastanın kanser tedavisi sebebiyle kemoterapi gördüğünü ve bağışıklık sisteminin baskılanmış (zayıflamış) olduğunu ifade etti. Bakanlık, ülkede maymun çiçeği virüsünü denetim ve kontrol amacıyla bir Acil Durum Operasyon merkezi kurduğunu belirterek “Mevcut epidemiyolojik senaryoya göre hastalığın bulaşma oranı, ortalama yaşı 33 olan erkekler arasındadır. Vakalar São Paulo, Rio de Janeiro ve Minas Gerais'te yoğunlaşıyor” ifadelerini kullanmıştı.

ABD, 1 HAFTA ÖNCE EK AŞI SİPARİŞ ETTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD’de 22 Temmuz gününde iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesiyle ertesi gün açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ek maymun çiçeği aşısı sipariş ettiklerini ve test kapasitesinin artırdıklarını açıklamış; ABD sağlık yetkilileri, 2023’ün ortasına kadar 6.9 milyon dozdan fazla aşının teslim edileceğini belirtmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Harris, 22 Temmuz'da iki çocukta maymun çiçeği tespit edilmesinin ardından mesaj paylaşarak “HHS, yüksek risk altındaki bireyler için ek maymun çiçeği aşıları sipariş etti ve test kapasitelerini artırdı. Amerikan halkının sağlık ve güvenliğini sağlamak için yerel sağlık departmanlarıyla çalışmaya devam edeceğiz” demişti.

Haberin Devamı

İLK VAKA 18 MAYIS'TA GÖRÜLMÜŞTÜ

ABD’de 18 Mayıs’ta ilk maymun çiçeği vakasından bu yana 2 bin 500’den fazla vaka tespit edildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yetkilisi tarafından basına yapılan açıklamada, California eyaletinde yaşayan ve henüz yürümeye başlayan bir çocuk ile başkent Washington’ı ziyaret eden ve ABD’de ikamet etmeyen bir bebekte maymun çiçeği tespit edildiğini duyurmuş, CDC, iki çocuğun durumunun iyi olduğunu belirterek daha önceki vakalardan 8’nin de kadın olduğunu ifade etmişti.