Beden SağlığıOruç tutmanın bilinmeyen 8 önemli etkisi!

Oruç tutmanın bilinmeyen 8 önemli etkisi!

Paylaş
Oruç tutmanın bilinmeyen 8 önemli etkisi!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç tutmanın mide ve bağırsakları dinlendirdiğini, ancak reflü, gastrit ve kronik rahatsızlıkları olanların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Sağlıklı bir Ramazan için uzman önerileri haberimizde!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç tutmanın sindirim sistemi üzerinde önemli etkileri olabileceğini belirtti. Ortalama 13 saat boyunca hiçbir gıda ve sıvı alınmamasının sindirim sistemini dinlendirdiğini, ancak bazı riskler taşıyabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

 

MİDE VE BAĞIRSAKLAR DİNLENİYOR

Oruç, sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayarak mide, bağırsaklar, karaciğer ve pankreas gibi organların daha verimli çalışmasına destek olabilir. Ancak Prof. Dr. Polat, bu faydaların yanında sıvı tüketiminin yetersiz kalmasının dehidratasyona yol açabileceğini, ayrıca reflü, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların açlıkla birlikte artabileceğini söyledi. Kronik hastalığı olanların ilaçlarını alamaması da şikayetlerin şiddetlenmesine neden olabilir.

 

REFLÜ VE KRONİK HASTALIKLAR İÇİN UYARI

Bazı grupların oruç tutarken çok daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Polat, özellikle hamileler, ağır böbrek hastaları ve kronik mide rahatsızlıkları olan bireylerin doktor kontrolü olmadan oruç tutmaması gerektiğini belirtti. “Uzun süre açlık, mide asidinin artışına ve ülser ya da kanama gibi sorunlara yol açabilir. Reflü hastalarının da bu dönemde yediklerine özen göstermesi ve iftar sonrası ağır yemeklerden kaçınması önemlidir” diye ekledi.

Haberin Devamı

 

SAHURDA AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ

Yemek sonrası hemen yatmanın reflüyü tetikleyebileceğini vurgulayan Polat, sahurda tok tutması için tercih edilen ağır hamur işlerinden uzak durulmasını önerdi. “Sahurda yedikten sonra hemen uzanmak, mide asidinin yemek borusuna kaçmasına neden olabilir. Ayrıca kronik kabızlık çekenler yeterli su tüketmeli ve lif açısından zengin besinleri tercih etmelidir” dedi.

Ramazan boyunca sağlıklı bir sindirim sistemi için iftarda zeytinyağlı yemekler, sahurda ise yoğurt içine yulaf, keten tohumu ve kuru meyve eklenmesi öneriliyor. Bu şekilde sindirimi kolaylaştırmak ve olası rahatsızlıkların önüne geçmek mümkün.