Beden Sağlığı Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Paylaş
Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Laparoskopik cerrahinin çok daha gelişmiş bir hali olan ve yine deneyimli cerrahların yönetiminde gerçekleştirilen robotik cerrahi, laparoskopide olduğu gibi küçük kesilerden yerleştirilen ve port adı verilen küçük kanallar yoluyla yapılan gelişmiş bir cerrahi yöntem. Robotik cerrahide cerrahın yönettiği robotun cerrahi aletleri, cerrahın komutlarını eş zamanlı olarak uygulayabiliyor. 3 boyutlu kamera ve milimetrik hassasiyetteki cerrahi enstrümanlar, ameliyat başarısına katkıda bulunan özellikler arasında. Biz de robotik cerrahi ve genel cerrahi uzmanıdan robotik cerrahinin avantajlarını öğrendik.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Onur Bayraktar, robotik cerrahi ile laparoskopik cerrahinin farklarını ve robotik cerrahinin sağladığı avantajları tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Robotik cerrahi, laparoskopik yöntemin daha gelişmiş halidir. Robotik cerrahi sisteminde ameliyat, laparoskopide olduğu gibi küçük kesilerden yerleştirilen port adı verilen küçük kanallar yoluyla yapılır. Cerrah, ameliyatı robotik sistemin konsolunda oturarak gerçekleştirir ve robotun cerrahi aletleri, cerrahın komutlarını eş zamanlı olarak uygular.

Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

3 BOYUTLU KAMERA

Robotik cerrahi sistemi, her birinden ayrı ayrı görüntü alınan iki adet kameraya sahiptir. Böylece, 2 boyutlu görüntü sağlayabilen laparoskopiden farklı olarak derinlik hissi olan 3 boyutlu görüntü altında ameliyat gerçekleştirilir.  Ayrıca bu kameralarla ameliyat sahası 10-12 kat daha büyütülür. Kamera cerrahın kontrolünde olduğu için derin ve dar bölgelerdeki anatomik yapıların büyültülmüş görüntüleri elde edilebilir. Ameliyat esnasında oluşabilecek yaralanmalar en aza indirilebilir.

Haberin Devamı

MİLİMETRİK HASSASİYETTEKİ CERRAHİ ENSTRÜMANLAR

Düz ve bükülemeyen aletlerin kullanıldığı laparoskopinin aksine, robotik cerrahi sisteminin kollarında bulunan aletler 7 kademeli serbest hareket etme özelliğine sahiptir. Bu aletlerin uçları özel sistemi sayesinde kendi eksenleri etrafında 540 derece dönebilir ve insan elinin bilek hareketlerini taklit edebilir.  Bu sayede, çok dar ve derin bölgelerde cerrahi müdahale yapılabilir. Ayrıca robotik cerrahi sisteminin tremor scaling (titreme ölçekleme) özelliği ile ameliyat anında olası el titremeleri ameliyat sahasındaki aletlere iletilmez ve riskli bölgelerde yapılacak müdahalelerde insan eline bağlı hatalar da azaltılabilir.

Robotik cerrahi hastalara hangi avantajları sağlar?

  • Ameliyat sonrası ağrıda azalma, daha az kan kaybı,
  • Daha az ve daha küçük yara izleri,
  • Daha kısa hastanede kalış süresi,
  • Daha az enfeksiyon riski.

Bunlara ek olarak, obez bireylerde karın içi yağlı dokunun çok fazla olması ameliyatları teknik olarak zorlaştırmaktadır. Robotik cerrahi, yukarıda sayılan avantajları sayesinde obezite cerrahisinin de daha güvenli ve etkili yapılabilmesini sağlayabilir.