Sağlıklı diye bol bol yiyoruz ama... Fazlası karaciğerimize zehir oluyor!
Karaciğer detoksu ve temizliği çok önemli. Karaciğer vücudumuzdaki en ağır organ. Karaciğerin hayatımızdaki işlevi de hayati. Peki karaciğeri bitiren yanlışlar ve vitaminler neler? İşte yanıtı...
Şeker
Çok fazla şeker tüketmek sadece dişler için değil karaciğer için de zararlıdır. Karaciğer yağ oluşturmak için meyve şekeri olarak adlandırılan fruktozu kullanır. Çok fazla rafine tüketmek ve yüksek miktarda fruktoz, mısır şurubu içeren gıdalar tüketmek karaciğer yağlanmasına ve hastalığına sebep olabilir. Bu yüzden şeker eklenmiş gıdaları tüketirken bir kez daha düşünün.
Monosodyum Glutamat ( Çin Tuzu )
Monosodyum Glutamat lezzet vermesi için birçok paketlenmiş ve hazır gıda içerisinde kullanılır. Yaygın olarak bilinenler ise diyet kolalar ve cipslerdir. Paket üzerinde monosodyum glutamat yerine; hidrolize bitkisel protein, maya özü, çin tuzu ya da soya ekstresi gibi ifadelerle de karşılaşabilirsiniz.
Monosodyum Glutamat karaciğer iltihabına neden olur ve ciddi hasarlar verir.
Yüksek miktarda A vitamini tüketmek
Kemikleri güçlendirmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için A vitamini içeren supplementler( yardımcı besinler ) üretilmiştir. Fakat yüksek miktarda A vitamini almak karaciğer için toksiktir.
A vitamini karaciğerde toksin bırakabilir. Bu nedenle fazla havuç tüketmek karaciğeri yorar.